ΕΠΑΦΕΣ ΤΙΛΕΡΣΟΝ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ
Στο προσκήνιο διμερείς αντιθέσεις και πυκνές διεργασίες
Τετάρτη 21 Φλεβάρη 2018

EMRETAZEGUL

Από τη συνάντηση Ερντογάν - Τίλερσον
ΑΓΚΥΡΑ.--

Παρά τις προσπάθειες να εμφανίσουν τις διμερείς τους διαφωνίες «διαχειρίσιμες», ΗΠΑ και Τουρκία διατηρούν μεγάλες αντιθέσεις, όπως φάνηκε και στις επαφές που είχε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Ρεξ Τίλερσον, στην Αγκυρα.

Την Πέμπτη, ο Τίλερσον είχε συνάντηση άνω των τριών ωρών με τον Πρόεδρο, Ρ. Τ. Ερντογάν. Το Σάββατο, μετά από συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δόθηκε στη δημοσιότητα κοινή δήλωση όπου οι δύο χώρες αποκαλούνται «σύμμαχοι και στρατηγικοί εταίροι» που «επαναβεβαιώνουν την αμοιβαία και ξεκάθαρη δέσμευση ο ένας στην ασφάλεια και την άμυνα του άλλου». Στα λόγια, οι δύο πλευρές μιλούν για κοινή «δέσμευση να αντιμετωπίσουν από κοινού την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις», επαναλαμβάνοντας την «αποφασιστικότητά τους ενάντια σε "Ισλαμικό Κράτος", PKK, "Αλ Κάιντα" και όλες τις άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις» αλλά και «τις προεκτάσεις τους», μια φράση με πολλαπλές ερμηνείες. Η Τουρκία θεωρεί απειλή για την ασφάλειά της τους Κούρδους της Συρίας ΥPG και τμήμα του PKK, οι ΗΠΑ βασικούς τους συνεργάτες για την ευρύτερη γεωπολιτική τους επιρροή. Οι δύο χώρες δηλώνουν κατά τ' άλλα υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας, αλλά είναι κρίσιμο ποιος θα ελέγχει ποιες περιοχές.

Ταυτόχρονα, ανακοινώθηκε η δημιουργία κοινών «μηχανισμών» για την «αξιολόγηση» θεμάτων που αφορούν τις διμερείς σχέσεις, όπως οι εξελίξεις στη Συρία, οι εξελίξεις με τις διώξεις μελών της FETO (της οργάνωσης του Φετ. Γκιουλέν που θεωρείται πρωτεργάτης της απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία) κ.τ.λ.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, οι δύο υπουργοί απέφυγαν αρκετές φορές να απαντήσουν με σαφήνεια για τα ενδεχόμενα που ανοίγονται εφόσον παραμείνουν διαφωνίες, ο Τσαβούσογλου επανέλαβε ότι «είτε θα διορθώσουμε (τις διμερείς μας διαφωνίες) και οι σχέσεις μας θα συνεχιστούν είτε θα βρεθούμε σε πολύ χειρότερη κατάσταση». Ο Τίλερσον περιέγραψε τη διμερή σχέση ως «μια συμμαχία δοκιμασμένη από το χρόνο», αναγνωρίζοντας το «νόμιμο δικαίωμα της Τουρκίας στη διασφάλιση των συνόρων της» αλλά και καλώντας την «να δείξει αυτοσυγκράτηση» στο Αφρίν και «να αποφύγει ενέργειες που θα μπορούσαν να κλιμακώσουν τις εντάσεις...».