Διεθνείς πρωτοβουλίες αλληλεγγύης
Σάββατο 16 Δεκέμβρη 2017 - Κυριακή 17 Δεκέμβρη 2017

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Μαζί με τα δεκάδες μηνύματα που έφτασαν τις προηγούμενες μέρες στο ΠΑΜΕ από συνδικαλιστικές οργανώσεις πολλών χωρών, συνδικάτα ανέλαβαν πρωτοβουλίες αλληλεγγύης προς τους αγώνες της εργατικής τάξης και το ΠΑΜΕ.

Στη Γαλλία, το Εργατικό Κέντρο Μασσαλίας, στο πλαίσιο συνάντησης συνδικάτων της Μεσογείου που διοργάνωσε μαζί με την Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ), οργάνωσε την Πέμπτη συγκέντρωση αλληλεγγύης στο ΠΑΜΕ και την απεργία της 14ης Δεκέμβρη στην Ελλάδα.

Στη συγκέντρωση που έγινε μπροστά στο ιστορικό κτίριο του Εργατικού Κέντρου, στο κέντρο της Μασσαλίας, σημειώθηκε ότι η επίθεση στο απεργιακό δικαίωμα στην Ελλάδα είναι αντίστοιχη της επίθεσης του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων της Γαλλίας, που έχουν κλιμακώσει την καταστολή και τις διώξεις αγωνιστών εργαζομένων.

Τη συγκέντρωση χαιρέτισε εκ μέρους του ΠΑΜΕ ο Νίκος Θεοδωράκης, μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής. Η συγκέντρωση έκλεισε με τους ήχους της «Διεθνούς».

Την αλληλεγγύη τους στην απεργία και τις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ εξέφρασαν επίσης ανήμερα της κινητοποίησης συνδικάτα της Νότιας Αφρικής.

Στη Γενική Συνέλευση της National Education, Health & Allied Workers' Union (NEHAWU - Εκπαίδευση, Υγεία, Δημόσιο), την Πέμπτη, μέρα της πανεργατικής απεργίας, τα μέλη του Συνδικάτου πραγματοποίησαν μια συμβολική κίνηση αλληλεγγύης προς τους εργαζόμενους και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα της Ελλάδας, κρατώντας πικέτες με τα αιτήματα για τους Ελληνες εργαζόμενους, όπως «Η NEHAWU στέκεται αλληλέγγυα με το ΠΑΜΕ», «Απαιτούμε την άμεση απόσυρση όλων των κατηγοριών εναντίον συλληφθέντων εργατών», «Στηρίζουμε το δικαίωμα των εργαζομένων της Ελλάδας στην απεργία» κ.ά. Δήλωση στήριξης των ταξικών συνδικάτων και του αγώνα τους έκανε επίσης ο Michael Makwayiba, πρόεδρος της NEHAWU και της ΠΣΟ.

ΜΑΣΣΑΛΙΑ
Παράλληλα, παραστάσεις διαμαρτυρίας στις ελληνικές πρεσβείες στη Σερβία και την Ιταλία, καταγγέλλοντας την κυβερνητική τροπολογία ενάντια στο απεργιακό δικαίωμα, πραγματοποίησαν η Ομοσπονδία Sloga και η συνδικαλιστική οργάνωση USB, αντίστοιχα.