TOYΡΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Επίσκεψη στην τουρκική βάση στο Κατάρ
Παρασκευή 17 Νοέμβρη 2017

Ο Ερντογάν, συνοδευόμενος από τον Τούρκο επιτελάρχη Χ. Ακάρ, στη βάση στο Κατάρ
ΑΓΚΥΡΑ.--

Καθόλου τυχαία δεν ήταν η επιλογή του Προέδρου της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν να επισκεφτεί τη στρατιωτική βάση της χώρας στο Κατάρ, στο πλαίσιο περιοδείας του στον Κόλπο. Ο Τούρκος ηγέτης υπογράμμισε ουσιαστικά την ετοιμότητα της τουρκικής αστικής τάξης να παρέμβει στις εξελίξεις που «τρέχουν» στην περιοχή, όπως έχει αποδείξει άλλωστε και με στρατιωτικές επιχειρήσεις μικρότερων ή μεγαλύτερων διαστάσεων, στη βόρεια Συρία και το βόρειο Ιράκ (στο όνομα της «αντιμετώπισης των τρομοκρατικών απειλών»).

«Το να είμαστε στο πλάι αδελφών και φίλων σε δύσκολες ώρες είναι μια από τις μεγαλύτερες κληρονομιές που μας άφησαν οι πρόγονοί μας... Επιπλέον, σε όλη την ιστορία μας δεν διστάσαμε να προσφέρουμε στήριξη, όποιο κι αν ήταν το κόστος», πρόσθεσε ο Ερντογάν. Εξήγησε μάλιστα ότι «δείξαμε τη δέσμευσή μας (σ.σ. στην παραπάνω κατεύθυνση) αυξάνοντας τα στρατεύματα που είχαμε στο Κατάρ από το 2015 κατά τρεις φορές, μετά την τελευταία κρίση».

Την αυξημένη ανησυχία και «επαγρύπνηση» της Τουρκίας μεγαλώνουν οι πυκνές διεργασίες για την «επόμενη μέρα» σε Συρία και Ιράκ, μέσα από τις οποίες δεν αποκλείεται να προκύψει μια σοβαρή αναβάθμιση των Κούρδων. Ενδεικτικοί είναι οι τόνοι με τους οποίους αντέδρασε η τουρκική ηγεσία σε αποκαλύψεις για εκκένωση της Ράκα από τζιχαντιστές, μετά από συμφωνία μεταξύ του «Ισλαμικού Κράτους» («ΙΚ») και των κουρδικών οργανώσεων YPG - PYD, υπό το (τουλάχιστον) «ουδέτερο» βλέμμα των ΗΠΑ. Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε και χτες ότι «όπως είδαμε στη Ράκα, οι YPG δεν προσπαθούν αληθινά να πολεμήσουν το "ΙΚ". Αντίθετα, προσπαθούν να καταλάβουν τη Ράκα και να δημιουργήσουν ένα καντόνι τρομοκρατίας. Συνεργάζονται με το "ΙΚ" σε αυτήν την περιοχή... Βλέπουμε πως τα λάθη που έγιναν στο Ιράκ επαναλαμβάνονται στη Συρία. Η σταθερότητα και το μέλλον (αυτών) των δύο χωρών είναι σημαντικά για μας». Επιπλέον, διακηρύσσοντας την ετοιμότητα της Αγκυρας και για να εμπλακεί σε πολυεπίπεδες διπλωματικές διεργασίες, πρόσθεσε ότι «κάποιος πρέπει να συνεργαστεί με τον αληθινό συριακό λαό, όχι τρομοκρατικές ομάδες, και να εστιάσει σε μια πολιτική λύση». Φυσικά, η Αγκυρα δεν έχει κανέναν καημό μη τυχόν και το «ΙΚ» βρει δεκανίκια να σωθεί (άλλωστε είναι γνωστός ο ρόλος της στη δημιουργία και ανάπτυξη τέτοιων οργανώσεων τζιχαντιστών). Το ζήτημά της είναι ο συσχετισμός δυνάμεων στην περιοχή και η μοιρασιά της επόμενης μέρας.