ΕΠ ΗΠΕΙΡΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στάχτη στα μάτια του λαού οι «αναπτυξιακές» φιέστες της κυβέρνησης

Ανακοίνωση για το 5ο «αναπτυξιακό συνέδριο» για την Περιφέρεια της Ηπείρου, που ξεκινάει αύριο στα Γιάννενα

Κυριακή 22 Οχτώβρη 2017

Eurokinissi

Η «Δωδώνη» αύξησε τις εξαγωγές κατά 40%, αλλά οι φτωχοί κτηνοτρόφοι είχαν απώλειες 7 λεπτά το κιλό στο γάλα και παραμένουν σταθερά απλήρωτοι για κάποιους μήνες. Αλλο ένα δείγμα της «δίκαιης ανάπτυξης» στην περιοχή
Αύριο Δευτέρα 23 και την Τρίτη 24 Οκτώβρη, θα γίνει το 5ο κατά σειρά «αναπτυξιακό συνέδριο» της κυβέρνησης, αυτή τη φορά στα Γιάννενα, για την Περιφέρεια της Ηπείρου. Μπροστά σ' αυτήν την «αναπτυξιακή» φιέστα, η ΕΠ Ηπείρου του ΚΚΕ οργανώνει μαζικές εξορμήσεις στις πόλεις και στα χωριά των νομών της περιοχής, για την ενημέρωση, την οργάνωση και την κινητοποίηση του λαού, ενάντια στα παραμύθια περί «δίκαιης ανάπτυξης» της κυβέρνησης. Ακολουθούν εκτενή αποσπάσματα από την ανακοίνωση της ΕΠ Ηπείρου του ΚΚΕ.

***

«Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η ΝΔ και τα άλλα κόμματα του κεφαλαίου ανακηρύσσουν την "ανάπτυξη" εθνικό στόχο. Καλούν τους εργάτες, τους φτωχούς και μεσαίους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους, τη νεολαία να αποδεχθούν όλη την αντιλαϊκή πολιτική, όλα τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί όλα αυτά τα χρόνια και όλα όσα επιδιώκουν να περάσουν στο όνομα της "ανάπτυξης".

Ερχονται στην περιοχή με τη μεγαλύτερη ανεργία, σε μια από τις πιο φτωχές στην Ευρώπη, για να πούνε ότι τα κέρδη των μεγάλων καπιταλιστικών επιχειρήσεων, της ΔΩΔΩΝΗΣ, του ΒΙΚΟΥ, του ΖΑΓΟΡΙ, του ΝΙΤΣΙΑΚΟΥ, της ΠΙΝΔΟΥ, της ΒΙΚΗ, της ΙΟΝ, της FOPEN, του ΝΗΡΕΑ, της ΣΕΛΟΝΤΑ, των μεγάλων ξενοδοχειακών ομίλων κ.λπ., σημαίνουν καλύτερη ζωή για τους εργάτες. Αυτό που θα κρύψουν είναι ότι όσα κέρδη "αναπτύσσουν" οι καπιταλιστές, τόσα δικαιώματα χάνουν οι εργαζόμενοι.

Κυβέρνηση - ΕΕ - κόμματα του κεφαλαίου πρέπει να εξηγήσουν στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα τα εξής:

Από πού κι ως πού προκύπτει ότι αυτό είναι "φυσικό" κι έτσι πρέπει να γίνεται;

Οχι στη λογική του «μικρότερου κακού»

Η αυταπάτη της "ανάπτυξης", που σύσσωμοι προσπαθούν να σπείρουν κυβέρνηση, ΝΔ, κόμματα του κεφαλαίου, Περιφέρεια και δήμοι, σκοντάφτει στην ωμή, σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι, οι φτωχοί και μεσαίοι αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι στην Ηπειρο, στο Ιόνιο και σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Κέρδη για το κεφάλαιο, φτώχεια για το λαό

Ορος απαράβατος για την "ανάπτυξη" που επικαλούνται, είναι εργάτες φθηνοί, ευέλικτοι, χωρίς δικαιώματα, που θα πηγαινοέρχονται ανάμεσα στην ανεργία και σε δουλειά με όρους γαλέρας. Ταυτόχρονα θα δίνουν ζεστό χρήμα στο κεφάλαιο, θα τους παρέχουν φοροαπαλλαγές, θα ιδιωτικοποιούν φιλέτα γης όπως τα στρατόπεδα στην Πρέβεζα, δάση και ακτές σε Λευκάδα και Κέρκυρα.

Απέναντι στην οδυνηρή πραγματικότητα για το λαό, θα προσπαθήσουν να παραπλανήσουν με διάφορα περιτυλίγματα.

Εμπόδιο το καπιταλιστικό κέρδος

Στο ερώτημα αν μπορεί να αλλάξει η ζωή μας, το ΚΚΕ απαντάει "ναι, μπορούμε". Δεν είναι μονόδρομος ούτε η φτώχεια ούτε οι πόλεμοι. Μόνο που για να αλλάξει η ζωή μας, απαιτείται οργάνωση, συμμετοχή στην πάλη ενάντια στο σύστημα που γεννάει τα προβλήματα. Απαιτείται ισχυρό ΚΚΕ σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά, παντού.

Εμπόδιο για να έχουμε ζωή με δικαιώματα για εμάς και τα παιδιά μας, ελεύθερο χρόνο, Υγεία, Παιδεία, είναι το καπιταλιστικό κέρδος.

Για να υπάρχει ανάπτυξη που να ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες χρειάζεται μετατροπή της ιδιοκτησίας του μεγάλου κεφαλαίου σε κοινωνική ιδιοκτησία. Η εργατική τάξη να πάρει την εξουσία στα χέρια της και να γίνουν λαϊκή περιουσία τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, τα εργοστάσια, οι υποδομές, ο ορυκτός πλούτος. Να δημιουργηθούν κρατικοί φορείς στους κλάδους στρατηγικής σημασίας όπως της Ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών, του εμπορίου, των κατασκευών, των μεταφορών, της εξόρυξης. Να κοινωνικοποιηθούν η γη, οι μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις στον αγροτικό τομέα, να δημιουργηθούν συνεταιρισμοί φτωχών και μεσαίων αγροτών, ώστε να ξεπεραστεί το πρόβλημα της κατακερματισμένης γης.

Η κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, ο κεντρικός σχεδιασμός θα απελευθερώσουν μεγάλες αναξιοποίητες αναπτυξιακές παραγωγικές δυνατότητες που έχει σήμερα η Ελλάδα και η περιοχή της Ηπείρου.

Ο δρόμος που χαράχτηκε πριν από 100 χρόνια με τη νίκη της Οκτωβριανής Επανάστασης παραμένει ανοιχτός και ο λαός, όταν είναι αποφασισμένος και οργανωμένος, μπορεί να τον διαβεί».