Eurokinissi |
Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, την ίδια ώρα που από κύκλους της κυβέρνησης διαρρέονται στον Τύπο «ανησυχίες» και «φόβοι» για τη στάση της νέας γερμανικής κυβέρνησης και για το ενδεχόμενο να απαιτηθούν νέα μέτρα απ' την Ελλάδα, ο αντιπρόεδρος, Γ. Δραγασάκης, σε συνέντευξή του δήλωνε πως «πλέον η διαπραγμάτευση έχει αποκτήσει τη δική της δυναμική και δεν επηρεάζεται από τις εξελίξεις», ενώ εκτίμησε πως και η Γερμανία και οι υπόλοιποι εταίροι επιθυμούν τη λήξη των προγραμμάτων της Ελλάδας και το τέλος της επιτροπείας.
Η «δυναμική» προκύπτει τόσο απ' όσα ζητάει μετ' επιτάσεως το κεφάλαιο, όσο και από την «αποφασιστικότητα» της κυβέρνησης να «τρέξει» τη δουλειά για λογαριασμό του. Ενδεικτικά, στο ερώτημα για την ετοιμότητα της ελληνικής κυβέρνησης ως προς την έγκαιρη ολοκλήρωση της 3ης «αξιολόγησης», ο Γ. Δραγασάκης είπε ότι είναι πανέτοιμη και ζήτησε και οι δανειστές να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αποκρούσουν «αποσταθεροποιητικές ενέργειες», υποδεικνύοντας τη στάση του ΔΝΤ. Πάντως, ο Γ. Δραγασάκης διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση από την πλευρά της μέχρι τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, το Νοέμβρη, θα έχει ολοκληρώσει το 80% των «προαπαιτούμενων».
Επικαλέστηκε ακόμα τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ χαρακτηρίζοντας ενθαρρυντική την εκτίμησή του περί «καθαρής εξόδου» απ' το πρόγραμμα. «Τον Αύγουστο του 2018 θα λήξει το ειδικό καθεστώς επιτροπείας. Η έξοδος από τα μνημόνια είναι προϋπόθεση για να σχεδιάσει η χώρα το μέλλον της», ανέφερε.
Στο ίδιο φόντο, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας, Δ. Βίτσας, επανέλαβε στον ρ/σ «Πρακτορείο» τον ισχυρισμό ότι «πεποίθηση - και κυβερνητική και πρωθυπουργική - είναι ότι κανένα νέο μέτρο δε θα παρθεί το 2018 και θα πάμε με αυτόν τον τρόπο και στο κλείσιμο της μνημονιακής περιόδου». Κι αυτό ενώ είναι εν αναμονή εφαρμογής μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί, χώρια όσα θα συνομολογηθούν στο πλαίσιο της 3ης «αξιολόγησης». Ο εμπαιγμός στο λαό πηγάζει απ' την αγωνία να κλείσουν με συνοπτικές διαδικασίες την 3η «αξιολόγηση», με τον Δ. Βίτσα να δηλώνει πως «αυτό που πρέπει να κάνουμε από τη δική μας πλευρά είναι - το αργότερο μέχρι τον Νοέμβρη ή τα μέσα Νοέμβρη - να έχουμε κλείσει όσα προβλέπονται κατά την τρίτη αξιολόγηση, καθώς αυτό θα δυσκολέψει να έλθει κάποιος και να βάλει στο τραπέζι νέα θέματα».
Απ' την πλευρά του ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Ζαχαριάδης, προειδοποίησε ότι η 3η «αξιολόγηση» «δεν θα είναι εύκολη, αλλά δεν θα έχει τις δυσκολίες που είχαν η δεύτερη και η πρώτη», επιχειρώντας ταυτόχρονα να αντισταθμίσει τις δυσκολίες - δηλαδή τα νέα μέτρα - με αυταπάτες ότι «από τον Ιανουάριο του 2018 και μετά μπορούμε να έχουμε ένα καθαρό οκτάμηνο, ώστε να τρέξουμε την τελευταία διαδρομή εντός των μνημονίων και μετά να μπορέσουμε να βγούμε από τη διαδικασία της ασφυκτικής επιτροπείας και να έχουμε μία "καθαρή" έξοδο».
Την ίδια ώρα, στο φόντο της στρατηγικής σύγκλισης με τη ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να φιλοτεχνήσει για τον εαυτό του προφίλ «μικρότερου κακού». Σε χτεσινό του σχόλιο σχετικά με την ομιλία του Κυρ. Μητσοτάκη στους τομεάρχες του κόμματός του, καταλογίζει στον πρόεδρο της ΝΔ ότι «επανέφερε το δόγμα σοκ και δέος που οραματίζεται για την ευρεία κοινωνική πλειοψηφία, με "απελευθερώσεις" δημοσίων υπαλλήλων, "αυτόνομα" δημόσια σχολεία, υπεράσπιση των κοινωνικών ανισοτήτων ως φυσικό φαινόμενο και διάλυση κάθε έννοιας κοινωνικού κράτους».