Ενώ χτες έγιναν κοινά γυμνάσια Κίνας - Ρωσίας στη θάλασσα του Οχότσκ
Από τις νέες, χτεσινές ασκήσεις ΗΠΑ - Ν. Κορέας πάνω από τη Χερσόνησο |
Ολο και μεγαλύτερες διαστάσεις αποκτά η διπλωματική αλλά και η στρατιωτική «κινητικότητα» στην Ασία και τον Ειρηνικό, στο φόντο της κλιμάκωσης των εντάσεων γύρω από την Κορεατική Χερσόνησο, ως μέρος της αναμέτρησης ισχυρών γεωπολιτικών και επενδυτικών συμφερόντων που απλώνονται από το βορρά έως και το νότο ολόκληρης της περιφέρειας.
Χτες ξεκίνησε η δεύτερη φάση των στρατιωτικών ασκήσεων Κίνας - Ρωσίας με τον κωδικό «Joint Sea 2017», που αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 26 του μήνα και για πρώτη φορά φέτος πραγματοποιείται και στη θάλασσα του Οχότσκ (βόρεια της Ιαπωνίας, βρέχει τις ανατολικές ακτές της Ρωσίας). Πρόκειται για ασκήσεις με στόχο την ενίσχυση της «ικανότητας» των δύο πλευρών να επιχειρούν συντονισμένα σε περίπτωση αντιμετώπισης απειλών για τη «θαλάσσια ασφάλεια».
Επίσης, χτες, έγινε γνωστό ότι Σεούλ και Ουάσιγκτον σχεδιάζουν νέα κοινά γυμνάσια ευρείας κλίμακας τον επόμενο μήνα, με τη συμμετοχή μάλιστα και αμερικανικού αεροπλανοφόρου. Σε έκθεση του υπουργείου Αμυνας της Νότιας Κορέας τα γυμνάσια συνδέονται με τη λήψη των «αναγκαίων μέτρων» για την αντιμετώπιση της «απειλής από το πυρηνικό και το πυραυλικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας». Επίσης, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Σονγκ Γιουνγκ-μου - σύμφωνα με το Ρόιτερς - έκανε λόγο για κοινές ασκήσεις που «αυτό το διάστημα διεξάγονται δυο με τρεις φορές το μήνα». Μάλιστα, είπε ότι χτες αμερικανικά βομβαρδιστικά αεροπλάνα τύπου B-1B και αμερικανικά μαχητικά τύπου F-35, που απογειώθηκαν από τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ σε νήσο Γκουάμ και Ιαπωνία, πέταξαν πάνω από τη Χερσόνησο σε ασκήσεις μαζί με νοτιοκορεατικά μαχητικά F-15.
Τα παραπάνω προχωρούν ενώ φουντώνουν και οι ενδοϊμπεριαλιστικές διεργασίες γύρω από τις προϋποθέσεις επανέναρξης διαλόγου για την Κορεατική Χερσόνησο. Την περασμένη Παρασκευή, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε σε έκτακτη συνεδρίασή του τη νέα πυραυλική δοκιμή της Βόρειας Κορέας, που είχε γίνει νωρίτερα την ίδια μέρα. Αν και το ΣΑ καταδίκασε ομόφωνα τη νέα δοκιμή ως «υψηλά προκλητική» και απηύθυνε έκκληση για «πλήρη, συνολική και άμεση» εφαρμογή των κυρώσεων του ΣΑ, δεν έλειψαν «επισημάνσεις» ενδεικτικές ενός ευρύτερου ενδοϊμπεριαλιστικού παζαριού.
Ο Κινέζος πρέσβης στις ΗΠΑ, Τσούι Τιανκάι, κάλεσε τις ΗΠΑ «να κάνουν... πολύ περισσότερα από όσα κάνουν τώρα, ώστε να υπάρξει μια πραγματικά αποτελεσματική διεθνής συνεργασία... Θα πρέπει να αποφεύγουν να εκτοξεύουν και άλλες απειλές. Θα πρέπει να κάνουν περισσότερα για να βρουν αποτελεσματικούς τρόπους για την επαναφορά του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων». Επίσης, ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Λου Κανγκ, σχολιάζοντας και τις νέες ασκήσεις των ΗΠΑ, τόνισε ότι βασικότερο θέμα είναι η εφαρμογή των αποφάσεων του ΣΑ και όχι «η σκόπιμη περιπλοκή της κατάστασης».
Από την άλλη μεριά, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Ρεξ Τίλερσον, αμέσως μετά την τελευταία δοκιμή της Πιονγιάνγκ, είπε ότι «Κίνα και Ρωσία πρέπει να αποδείξουν ότι δεν ανέχονται αυτές τις παράτολμες πυραυλικές εκτοξεύσεις, λαμβάνοντας από μόνες τους άμεσα μέτρα». Την ίδια στιγμή, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στο ΣΑ Νίκι Χέιλι υποστήριξε ότι το Συμβούλιο «έχει ουσιαστικά εξαντλήσει όλα τα πράγματα που μπορεί να κάνει αυτήν τη στιγμή», προσθέτοντας ότι «δοκιμάζουμε όποια άλλη δυνατότητα έχουμε, αλλά υπάρχουν πολλές στρατιωτικές επιλογές στο τραπέζι». Παράλληλα, και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, απευθυνόμενος σε στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, είπε ότι «βλέποντας τις δυνατότητές μας, είμαι πεπεισμένος περισσότερο από ποτέ ότι οι πολυάριθμες επιλογές μας δεν είναι μόνο αποτελεσματικές, αλλά και ισχυρές».
Παρέμβαση για τη Χερσόνησο έκανε όμως και ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, από το Πεκίνο όπου βρέθηκε και συνάντησε τον κρατικό σύμβουλο Εξωτερικής Πολιτικής, Γιανγκ Τζιεντσί. Οπως τόνισε, η Κίνα παίζει σημαντικό ρόλο και ως σχεδόν ο μοναδικός εμπορικός εταίρος της Β. Κορέας μπορεί να της ασκήσει αποφασιστική πίεση. «Είναι φανερό ότι απέναντι στη Β. Κορέα χρειάζεται μια διπλή στρατηγική πίεσης και διαλόγου» τόνισε, συμπληρώνοντας ότι μόνο με συνεργασία ΗΠΑ, Ρωσίας και Κίνας μπορούν να αποτραπούν επικίνδυνες εξελίξεις, καλώντας τις τρεις χώρες να προχωρήσουν σε απευθείας διαπραγματεύσεις με την Πιονγιάνγκ. Μάλιστα, υποστήριξε ότι ο ηγέτης της Β. Κορέας «ακολουθεί μια ψυχρή, υπολογιστική στρατηγική» και σκέφτεται πως «αν έχει ατομική βόμβα είναι ασφαλές το καθεστώς του». «Πρέπει να του δοθούν άλλες εγγυήσεις ασφάλειας», συμπλήρωσε.