Copyright 2017 The Associated |
Αρχές Ιούλη, ο επικεφαλής της «Total» (2ος από δεξιά στη φωτ.), Π. Πουγιανέ, υπέγραψε για την ανάπτυξη μεγάλου έργου στο Ιράν |
Η σημασία που ενδεχομένως αποκτήσει η Ανατολική Μεσόγειος για γαλλικά ενεργειακά μονοπώλια θα πρέπει να αποτιμηθεί σε συνδυασμό και με τις συνολικότερες εξελίξεις στο συγκεκριμένο κλάδο. Η «Total» δεν έχει αυξημένες προσδοκίες μόνο από τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ (σε «οικόπεδο» δίπλα ακριβώς στο γιγάντιο αιγυπτιακό κοίτασμα «Ζορ») επειδή αναπροσαρμόζει γενικότερα τις φιλοδοξίες της για τη θέση της στον κλάδο της Ενέργειας, διεθνώς. Μερικά μόνο παραδείγματα, ενδεικτικά τόσο για τον αντίκτυπο όσο και για τη ρευστότητα διαφόρων γεωπολιτικών ισορροπιών:
- Στις αρχές της βδομάδας, ανακοινώθηκε ότι ο γαλλικός κολοσσός εξαγόρασε την πετρελαϊκή εταιρεία «Maersk Oil», θυγατρική του δανέζικου ομίλου «Moller-Maersk». Η διοίκηση της «Total» υποστήριξε ότι πλέον εκείνη θα αποτελεί τη δεύτερη σημαντικότερη επιχείρηση στην περιοχή αυτή. Ο διευθύνων σύμβουλος, Πατρίκ Πουγιανέ, δήλωσε ότι η εξαγορά «ευθυγραμμίζεται με τη στρατηγική μας να αξιοποιήσουμε τις τρέχουσες συνθήκες στην αγορά και τους ισχυρότερους ισολογισμούς μας για να προσθέσουμε νέους πόρους σε ελκυστικές συνθήκες» και ότι η απόκτηση της «Maersk Oil» «θα δημιουργήσει έναν διεθνώς ηγετικό φορέα εκμετάλλευσης στην παράκτια περιοχή της Βορειοδυτικής Ευρώπης, καθιστώντας τη Δανία ένα περιφερειακό σημείο αγκυροβόλησης για τις συνολικές δραστηριότητας της "Total" στη Βόρεια Θάλασσα».
- Πριν από έναν περίπου μήνα ο Πουγιανέ δήλωνε ότι «ο όμιλος διαθέτει περιθώρια χειρισμών για να επωφεληθεί από το σημερινό περιβάλλον χαμηλού κόστους και επιτρέπει την έναρξη κερδοφόρων σχεδίων και την απόκτηση πόρων σε ελκυστικές συνθήκες». Τα σχόλιά του γίνονταν αφού στις αρχές του Ιούλη η «Total», ως επικεφαλής κοινοπραξίας, «έκλεισε» συνεργασία για την ανάπτυξη ενός σημαντικού κοιτάσματος αερίου στο Ιράν, στη μεγαλύτερη τέτοια συμφωνία μετά το συμβιβασμό για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Μάλιστα, στην κοινοπραξία συμμετέχει και ο κινεζικός κολοσσός CNPCI (με 30%, ενώ η «Total» έχει το 50,1%). Ο Πουγιανέ διαπίστωνε επίσης ότι «η συνεργασία θα συμβάλει στην ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ του Ιράν και της Γαλλίας και της Ευρώπης γενικότερα».
- Τα πλοκάμια της «Total» όμως απλώνονται και πιο... βορειοανατολικά. Την Τρίτη κυκλοφόρησαν στο γαλλικό Τύπο νέες πληροφορίες για το ενδιαφέρον του ομίλου να «εμπλακεί» στη νέα μεγάλη επένδυση που ετοιμάζει η ρωσική «Novatek» στη χερσόνησο Γκίντα, στη θάλασσα του Κάρα, που αποτελεί τμήμα της αρκτικής ζώνης. «Total» και «Novatek» συνεργάζονται και σε άλλη επένδυση στη διπλανή χερσόνησο Γιαμάλ, από κοινού μάλιστα με την κινεζική CNPC και με τη στήριξη του Επενδυτικού Ταμείου που έχει στηθεί για την προώθηση των «Δρόμων του Μεταξιού».
Αυτό που πρέπει να είναι σίγουρο είναι πως οι όποιες επιλογές των μονοπωλίων αφορούν κινήσεις στη συνολική σκακιέρα της περιοχής. Χρήσιμα συμπεράσματα βγαίνουν από τις κινήσεις πολλών επιχειρηματικών επιτελείων άλλωστε. Για παράδειγμα, το ενδιαφέρον του αμερικανικού κολοσσού «ExxonMobil» για τα ελληνικά «οικόπεδα» εκφράζεται ενώ προ μηνών υπέγραψε συμβόλαιο με την Κυπριακή Δημοκρατία για έρευνα και αξιοποίηση του οικοπέδου «10» της ΑΟΖ της. Μάλιστα, στη σχετική τελετή είχε παραστεί και η Αμερικανίδα αναπληρώτρια υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Ενέργειας, Ρόμπιν Ντάντιγκαν. Η ίδια, πριν πάει στη Λευκωσία, είχε περάσει από την Αθήνα για να επισημάνει το ρόλο - κλειδί της Ελλάδας για ευρύτερα σχέδια που αφορούν την «ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης» και τη «διαφοροποίηση» των ενεργειακών δρόμων (για απεξάρτηση από τη ρωσική Ενέργεια).