Στην Καβάλα στα βήματα της ΟΚΝΕ
Τετάρτη 5 Ιούλη 2017

Από τον περίπατο
Ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή δεκάδων νέων η εκδήλωση των Οργανώσεων Καβάλας, Ξάνθης και Δράμας της ΚΝΕ το περασμένο Σάββατο. Η εκδήλωση έγινε στην Καβάλα και είχε θέμα την πλούσια δράση της ΟΚΝΕ στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη τις δεκαετίες του '20 και του '30. Η προσπάθεια που ξεκίνησε μπροστά στην εκδήλωση, αποτέλεσε μια σημαντική παρακαταθήκη για τις Οργανώσεις της ΚΝΕ σχετικά με τη μελέτη της δράσης της ΟΚΝΕ στην περιοχή.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με επίσκεψη στο Μουσείο Καπνού της Καβάλας, όπου μίλησε ο Αλέξανδρος Σάρρος, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης της ΚΝΕ. Εκανε αρχικά αναφορά στα πρώτα βήματα του καπνεργατικού κινήματος της Καβάλας και τους σκληρούς όρους δουλειάς και ζωής των καπνεργατών, ένα μεγάλο ποσοστό των οποίων αποτελούνταν από νέους. Τόνισε τη σύνδεση της Ιστορίας και δράσης της ΟΚΝΕ με το ντόπιο καπνεργατικό κίνημα και την προσπάθεια για την οργάνωση των εργατών κόντρα στην εργοδοσία, με τη δημιουργία του πρώτου σωματείου. Αναδείχτηκε η προσπάθεια για διάδοση των σοσιαλιστικών ιδεών στην εργατική τάξη και τη νεολαία ήδη από τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα και ο ρόλος που έπαιξε η Σοσιαλιστική Νεολαία Καβάλας στο πλάι του ΣΕΚΕ και στην ίδρυση της ΟΚΝΕ.

Στο Μουσείο
Στη συνέχεια, έγινε αναφορά στην εξέλιξη του καπνεργατικού κινήματος αυτές τις δεκαετίες και αναδείχτηκαν στιγμές από την ηρωική δράση της ΟΚΝΕ μέσα στο καμίνι των αγώνων. Τονίστηκε η συμμετοχή των νεολαίων κομμουνιστών σε όλους τους μεγάλους σταθμούς του κινήματος και η παρέμβασή της στο σύνολο της ζωής της εργατικής τάξης. Αναδείχθηκαν η ίδρυση και λειτουργία αθλητικών και πολιτιστικών συλλόγων τη δεκαετία του '20, αλλά και οι πολιτιστικές παρεμβάσεις που οργανώνονταν.

Στη συνέχεια, υπογραμμίστηκε η επιρροή που άσκησαν οι μεγάλοι ταξικοί αγώνες και απέκτησαν οι επαναστατικές ιδέες μέσα στους χώρους εκπαίδευσης και τα σχολεία, με την αντίστοιχη ζύμωση των ΟΚΝιτών. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη δίκη του 1932, όπου δικάστηκαν 35 άτομα συνολικά (ανάμεσά τους 23 μαθητές) για διάδοση της κομμουνιστικής ιδεολογίας στο Γυμνάσιο Καβάλας και η οποία αποτέλεσε μεγάλο γεγονός στην πόλη.

Τέλος, δόθηκαν παραδείγματα από τη δράση που ανέπτυξε η ΟΚΝΕ στους φαντάρους, τόσο για ζητήματα των συνθηκών ζωής τους, όσο και για να μην αξιοποιούνται ενάντια στο λαϊκό κίνημα. Ο ομιλητής έκλεισε τονίζοντας την ανάγκη ύπαρξης επαναστατικής Νεολαίας σε κάθε στιγμή, που να καθοδηγείται από το Κόμμα της, ως προϋπόθεση για την ύπαρξη αντίστοιχης δράσης σε κάθε περίοδο.

Στο 1ο Γυμνάσιο
Μετά την ομιλία, ακολούθησε ξενάγηση από τον Γιάννη Βύζικα, πρώην πρόεδρο του Μουσείου, κατά την οποία οι νέοι ήρθαν σε επαφή με την παραγωγή και επεξεργασία του καπνού και τα αντίστοιχα μηχανήματα, αλλά και με την ίδια την ιστορία του καπνεργατικού κινήματος μέσα από έργα τέχνης και φωτογραφίες συνδικαλιστών της εποχής.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με ιστορικό περίπατο στην πόλη. Πρώτος σταθμός ήταν η θέση όπου βρισκόταν το «Αναγνωστήριο» του Σωματείου των Καπνεργατών. Εκεί, οι νέοι έμαθαν λεπτομέρειες για την ιστορία του κτιρίου και την πολιτιστική - μορφωτική δραστηριότητα που αναπτυσσόταν στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ού αιώνα, με τη βοήθεια της ιστορικού - αρχιτέκτονα Σαπφώς Αγγελούδη.

Επόμενος σταθμός ήταν το 1ο Γυμνάσιο Καβάλας, το παλιό Γυμνάσιο στο οποίο έλαβαν μέρος τα γεγονότα των δικών. Εκεί, τους νεολαίους υποδέχτηκαν οι γιοι τεσσάρων μαθητών που δικάστηκαν με το «Ιδιώνυμο» (οι Βασίλης Ιωαννίδης, Πέτρος Ταχματζίδης, Νίκος Τσουμπάκης και Νίκος Σωτηρέλλης), μαζί με την διευθύντρια του σχολείου Φωτεινή Τσιμπλιού, η οποία απηύθυνε έναν σύντομο χαιρετισμό. Ακολούθως, ο Νίκος Τσουμπάκης φώτισε διάφορες πλευρές των γεγονότων μέσα από την ιστορική έρευνα που έχει πραγματοποιήσει.

Η τελευταία στάση του περιπάτου έγινε στο μέρος όπου βρίσκονταν οι καπναποθήκες Νικολάου Πετρίδη (Σουηδικού Μονοπωλίου), όπου σκοτώθηκε το 1932 ένας 20χρονος καπνεργάτης μετά από πυροβολισμούς των χωροφυλάκων. Στο περιστατικό αναφέρθηκε ο Κομνηνός Απότας, ιστορικός, ο οποίος στάθηκε αναλυτικά στα γεγονότα.