Με καθημερινές συνελεύσεις και αλληλεγγύη από τα ταξικά συνδικάτα διεκδικούν την ανάκληση της απόλυσης συναδέλφου τους και μια σειρά αιτήματα για ανθρώπινες και ασφαλείς συνθήκες δουλειάς
Από τις καθημερινές συνελεύσεις των εργατών έξω από την πύλη του εργοστασίου |
Τις 24ωρες απεργίες προκηρύσσει η Πανελλαδική Ενωση Ελαιουργοσαπωνοποιών και Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Αττικής, μετά από την απόφαση που λαμβάνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι σε Γενική Συνέλευση που κάνουν κάθε μέρα έξω από το εργοστάσιο. Χτες, Τρίτη, το Σωματείο και η Σωματειακή Επιτροπή που έχουν δημιουργήσει οι εργάτες προχώρησαν σε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας στον Αγιο Στέφανο. Η Επιθεώρηση όρισε συνάντηση στις 16 Ιούνη.
Η εταιρεία «Κώστας Γεωργίου» δραστηριοποιείται στην παραγωγή και εμπορία πλαστικής και χάρτινης σακούλας, ενώ στο πελατολόγιό της, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, περιλαμβάνονται οι μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, αλυσίδες καφεστίασης, επιχειρήσεις του κλάδου του Εμπορίου.
Σε ό,τι αφορά το περιστατικό που πυροδότησε την αντίδραση των εργαζομένων, ο απολυμένος συνάδελφός τους πήγε την προηγούμενη βδομάδα στο εργοστάσιο προκειμένου να ζητήσει το χαρτί της απόλυσης και το πιστοποιητικό υγείας, έγγραφα που του είναι απαραίτητα προκειμένου να αναζητήσει αλλού δουλειά. Ο εργοδότης όμως τον «υποδέχτηκε» με σπρωξιές, ενώ συνέχεια στην επίθεση έδωσε ο γιος του. Ο εργαζόμενος κατήγγειλε την επίθεση στο ΑΤ Αυλώνας, ενώ η εργοδοσία απάντησε καταθέτοντας και η ίδια μήνυση εναντίον του. Η εκδίκαση της υπόθεσης αναβλήθηκε για να συνεχιστεί στις 14/6.
Οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν έξω από το εργοστάσιο το Σάββατο, συζητώντας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Στην ίδια συνέλευση συγκρότησαν σωματειακή επιτροπή, η οποία διαμόρφωσε το πλαίσιο των αιτημάτων τους. Οι εργαζόμενοι και το σωματείο, εκτός από την ανάκληση της απόλυσης του συναδέλφου τους, διεκδικούν μία σειρά αιτήματα, όπως ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειάς τους.
«Οπως είναι το ζώο...». Ετσι περιγράφουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι τις συνθήκες στις οποίες πρέπει καθημερινά να δουλεύουν. Εξηγούν πως στο χώρο του εργοστασίου δεν υπάρχουν κανονικές τουαλέτες αλλά ένα παράπηγμα. Δεν υπάρχει ούτε κατάλληλος χώρος που να λειτουργεί ως τραπεζαρία, με αποτέλεσμα να είναι αναγκασμένοι να κάνουν διάλειμμα και να τρώνε δίπλα στις μηχανές που δουλεύουν. Επιπλέον, η διάρκεια του διαλείμματος πρέπει να αναπληρωθεί από αντίστοιχη παράταση του ωραρίου, πριν οι εργαζόμενοι σχολάσουν από τη βάρδιά τους.
Παράλληλα, δεκάδες κάμερες - περίπου 30 σύμφωνα με υπολογισμούς των εργαζομένων - τους παρακολουθούν συνεχώς, ώστε η εργοδοσία να εξασφαλίζει ότι οι μηχανές δεν σταματάνε ποτέ. Μάλιστα οι παρατηρήσεις για όποια «καθυστέρηση» διαπιστώνει το άγρυπνο μάτι της εργοδοσίας γίνονται από μεγάφωνα. «Δεν υπάρχουν ούτε λίγοι πόντοι μέσα στο εργοστάσιο που να μην φαίνονται από τις κάμερες», λένε.
Στο φόντο της εντατικοποίησης δεν λείπουν και τα εργατικά «ατυχήματα». Οπως αυτό που είχε ένας εργαζόμενος σε μια από τις κοπτικές μηχανές. Αν και επουλωμένο πια το τραύμα στον αντίχειρά του, αποτελεί απόδειξη των κινδύνων στους οποίους εκτίθενται οι εργαζόμενοι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που στο Συνδικάτο φτάνουν καταγγελίες για τα προβλήματα στο συγκεκριμένο χώρο δουλειάς. Τον περασμένο Δεκέμβρη το Συνδικάτο είχε κινητοποιηθεί ενάντια στην απόλυση εργαζόμενου που βρέθηκε στο στόχαστρο της εργοδοσίας όταν διεκδίκησε τα ρεπό και την ασφάλισή του, καταγγέλλοντας την τακτική της εργοδοσίας να προχωρά συστηματικά σε απολύσεις.
Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν όλες τις προηγούμενες μέρες εκπρόσωποι των συνδικάτων Τροφίμων και Ποτών Ευβοίας - Βοιωτίας, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αττικής, Φαρμάκου Αττικής, Χημικής Βιομηχανίας Βοιωτίας. Επίσης το Σωματείο Εργαζομένων στις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις «Ζούρα», με τους μετανάστες εργάτες που συμμετέχουν σε αυτό να μεταφέρουν στους συναδέλφους τους την πείρα από την οργάνωση και τη συλλογική τους πάλη. Την αλληλεγγύη της εκφράζει με ανακοίνωσή της και η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, καθώς και το Σωματείο Εργαζομένων Ομίλου «Νηρέας» Ιχθυοκαλλιέργειες Νομού Ευβοίας.
Τη Δευτέρα έξω από το εργοστάσιο βρέθηκαν ακόμη εκπρόσωποι της Πακιστανικής Κοινότητας και του ΕΚΑ, ενώ ανακοίνωση εξέδωσε και η Ομοσπονδία Χημικής Βιομηχανίας.
Κάτω από την πίεση της κινητοποίησης και της μεγάλης συμμετοχής των εργατών της παραγωγής στην απεργία, ο εργοδότης συναντήθηκε τη Δευτέρα με εκπροσώπους των συνδικαλιστικών οργανώσεων, αν και αρχικά αρνούνταν ακόμα και να παραλάβει τα αιτήματα των απεργών. Ωστόσο, στη συνάντηση αυτή αρνήθηκε την επαναπρόσληψη του απολυμένου. Ισχυρίστηκε πως θέλει να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στη δουλειά... εκτός από 4 - 5, τους οποίους κατηγορεί για τις κινητοποιήσεις. Η απάντηση δόθηκε από τους ίδιους τους εργαζόμενους, που αμέσως μετά τη συνάντηση αποφάσισαν να συνεχίσουν την απεργιακή κινητοποίηση, μέχρι να επιστρέψουν όλοι στη δουλειά.