ΕΠ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τιμά την 3η Μεραρχία του ΔΣΕ με μεγάλη εκδήλωση στον Ταΰγετο

Μεταξύ άλλων, την Κυριακή θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια μνημείου για τους μαχητές του ΔΣΕ και τους άλλους αγωνιστές της περιόδου

Τετάρτη 24 Μάη 2017

Μεγάλη εκδήλωση τιμής στην 3η Μεραρχία του ΔΣΕ που έδρασε στην Πελοπόννησο διοργανώνει η ΕΠ Πελοποννήσου του ΚΚΕ, την Κυριακή 28 Μάη, στις 12 μ., στον Ταΰγετο, στις κατασκηνώσεις της Αγίας Μαρίνας. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Την ίδια μέρα, στις 11 π.μ., θα γίνουν αποκαλυπτήρια μνημείου για τους μαχητές του ΔΣΕ και τους άλλους αγωνιστές της περιόδου.

Οι εκδηλώσεις της Κυριακής θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο κατασκήνωσης των Οργανώσεων Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην Αγία Μαρίνα, την Παρασκευή 27 και το Σάββατο 28 Μάη. Το πρόγραμμα της κατασκήνωσης είναι το εξής:

Σάββατο:

Κυριακή:

Σε ό,τι αφορά το Λεύκωμα, πρόκειται για ένα αφιέρωμα 320 σελίδων στην 3η Μεραρχία του ΔΣΕ, όπου δίνονται όχι μόνο τα πολεμικά γεγονότα της εποχής, αλλά και το πλαίσιο μέσα στο οποίο αυτά διαδραματίζονται. Στις πρώτες σελίδες του Λευκώματος περιέχονται αποσπάσματα από τη Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ και ακολουθεί ο πρόλογος από την Επιτροπή Περιοχής Πελοποννήσου, όπου ανάμεσα σε άλλα σημειώνεται:

«Η έκδοση με θέμα την ιστορική πορεία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας στην Πελοπόννησο, το ιστορικό Λεύκωμα για την ηρωική 3η Μεραρχία του ΔΣΕ, μας γεμίζει υπερηφάνεια. Σε όλους εμάς που πήραμε μέρος στη συγκέντρωση, επεξεργασία και μορφοποίηση αυτού του υλικού, μέλη και φίλους του ΚΚΕ, ανοίχτηκε μπροστά μας ένας νέος κόσμος γεμάτος μεγαλείο, που βάζει πολύ ψηλά τα όρια της ανθρώπινης θέλησης, την πίστη στον αγώνα για μια καλύτερη κοινωνία, την πίστη στο σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Στο Λεύκωμα υπάρχει πλήθος στοιχείων περιοδολογημένα χρονικά από την Απελευθέρωση (1944) έως και την ήττα του ΔΣΕ (1949). Ολα αυτά πιστοποιούν ότι η κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης στην Ελλάδα εκφράστηκε και στην Πελοπόννησο, έχοντας και ιδιαίτερα στοιχεία, μιας και η στράτευση στον ΔΣΕ εδώ ήταν απόφαση ζωής ή θανάτου. Δεν υπήρχε δρόμος διαφυγής».