ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕΡΚΕΛ - ΠΟΥΤΙΝ
«Πραγματισμός» και συμφέροντα στο επίκεντρο

Για την κατάσταση στην Ουκρανία αλλά και την επέμβαση στη Συρία συζήτησαν οι ηγέτες της Ρωσίας και της Γερμανίας, την ώρα που οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί

Τετάρτη 3 Μάη 2017

Από τη χτεσινή συνάντηση στο Σότσι
Στο φόντο των οξυμένων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων συναντήθηκαν, χτες, στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, και η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, σε μια προσπάθεια αναθέρμανσης των σχέσεων των δύο χωρών σε «πραγματιστική βάση». Ηταν η πρώτη επίσκεψη της καγκελαρίου στη Ρωσία μετά τις εξελίξεις στην Ουκρανία, την ανατροπή της προηγούμενης αστικής κυβέρνησης του Βίκτορ Γιανουκόβιτς και την ένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία. Αυτό ήταν και ένα από τα βασικά θέματα που απασχόλησαν τους δύο ηγέτες, όπως και ο πόλεμος στη Συρία, με τα διεθνή ΜΜΕ να κάνουν λόγο για «τις ίδιες γνωστές διαφωνίες» που επισκίασαν τη συνάντηση.

«Για ακόμη μια φορά, σήμερα, επαναλάβαμε την ανάγκη για αυστηρή τήρηση της συμφωνίας του Μινσκ και συμφωνήσαμε ότι η απόσυρση των στρατευμάτων και των όπλων πρέπει να είναι στις προτεραιότητές μας», ώστε «να αποκατασταθεί ο διάλογος ανάμεσα στο Κίεβο και τις μη αναγνωρισμένες Δημοκρατίες, να αναγνωριστεί το ειδικό καθεστώς τους και να διεξαχθούν εκλογές σε αυτήν τη βάση», είπε ο Πούτιν.

Παρά τις διαφωνίες για τα αίτια, οι Πούτιν και Μέρκελ συμφώνησαν ότι για να επιλυθεί η κρίση στην ανατολική Ουκρανία δεν μπορεί να υπάρξει καμία νέα συμφωνία, παρά η απαρέγκλιτη υλοποίηση των συμφωνιών του Μινσκ απ' όλες τις πλευρές και η συνέχιση των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του «σχήματος της Νορμανδίας». Η Μέρκελ ζήτησε από τον Πούτιν να καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε να υπάρξει εκεχειρία στην περιοχή, διότι χωρίς αυτή, όπως είπε, δεν μπορεί να υπάρξει πολιτική λύση.

Ο Ρώσος Πρόεδρος επέρριψε την κύρια ευθύνη για τα όσα συντελούνται στην περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας στην κυβέρνηση του Κιέβου, τονίζοντας ότι «αυτό που συνέβη στην Ουκρανία είναι το αποτέλεσμα του πραξικοπήματος που έγινε», ενώ στη συνέχεια, αναφερόμενος στα όσα συμβαίνουν στην εν λόγω περιοχή, είπε ότι «τα εδάφη αυτά (σ.σ. των μη αναγνωρισμένων αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονμπάς) κανείς δεν τα παίρνει, αλλά το Κίεβο είναι εκείνο που τα απέκλεισε, το ρούβλι δεν το εισήγαγε κανείς στις περιοχές αυτές αλλά το Κίεβο είναι που απέσυρε το νόμισμά του, την γκρίβνα, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούνται στις συναλλαγές άλλα νομίσματα, με το ρούβλι να υπερτερεί». Οσον αφορά τις «κρατικοποιήσεις επιχειρήσεων», είπε ότι «επειδή δεν μπορούν να πάρουν πρώτες ύλες από την Ουκρανία εισήγαγαν την προσωρινή διαχείριση και κανείς δεν πήρε τις επιχειρήσεις αυτές».

Παράλληλα, επισημάνθηκε ότι η Ρωσία βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τη Γερμανία και τα άλλα μέλη του «σχήματος της Νορμανδίας» (Γαλλία και Ουκρανία), με τελευταία αυτή στις 17 Απρίλη, ενώ οι συνομιλίες θα συνεχιστούν και μετά τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία.

Σχετικά με την κατάσταση στη Συρία ο Βλ. Πούτιν υπογράμμισε ότι «μια λύση για τη Συρία μπορεί να βρεθεί μόνο με ειρηνικά μέσα και υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών», ότι «η Ρωσία καταδικάζει τη χρήση χημικών όπλων, από οποιονδήποτε και αν γίνεται, κι επιθυμεί τη διεξαγωγή μιας πλήρους και αμερόληπτης έρευνας γύρω από την επίθεση που σημειώθηκε τον περασμένο μήνα στη συριακή πόλη Χαν Σεϊχούν». «Αυτοί που ευθύνονται θα πρέπει να βρεθούν και να τιμωρηθούν», είπε.

Ανησυχία για την εξέλιξη της καπιταλιστικής οικονομίας

Επίσης, συζήτησαν την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής των ηγετών του G20 στο Αμβούργο τον Ιούλη, στο πλαίσιο της γερμανικής προεδρίας, σε μια περίοδο μάλιστα που η ενδοϊμπεριαλιστική κόντρα ανάμεσα στον «προστατευτισμό» και την «ελεύθερη παγκοσμιοποιημένη οικονομία» έχει οξυνθεί. Ο Ρώσος Πρόεδρος τόνισε ότι η συνεργασία των δύο χωρών «είναι μια σημαντική συνεισφορά στη σταθεροποίηση της παγκόσμιας οικονομίας». Πρόσθεσε ότι «υπάρχουν ακόμη πολλά προβλήματα και πολλά εμπόδια, όμως αυτά πρόκειται να συζητηθούν τόσο στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων του G20 όσο και πέρα από αυτό». Επίσης, πρόσθεσε ότι «η Ρωσία είναι έτοιμη να προσφέρει όλη την απαιτούμενη βοήθεια στη Γερμανία ώστε στο Αμβούργο να παρθούν ομόφωνες αποφάσεις για τα πιο οξυμένα οικονομικά ζητήματα». Γεγονός είναι ότι η μεγάλη διασύνδεση των μονοπωλιακών ομίλων Ρωσίας και Γερμανίας αλλά και άλλων χωρών (π.χ. Αυστρίας, Ιταλίας) ειδικά στο ζήτημα της Ενέργειας και των αγωγών ρωσικού φυσικού αερίου, που είναι απαραίτητο για τη βιομηχανική παραγωγή, αποτελεί παράγοντα που οδηγεί τις αστικές τάξεις σε, προσωρινές έστω, συμφωνίες ανάγκης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πρόσφατη συμφωνία της «Γκαζπρόμ» με μεγάλες πολυεθνικές του κλάδου να συγχρηματοδοτήσουν τον αγωγό φυσικού αερίου «Nord Stream 2» στη Βαλτική Θάλασσα για την τροφοδοσία της ΕΕ, που παρακάμπτει την Ουκρανία.

Τέλος, ο Πούτιν χαρακτήρισε «φήμες» τους ισχυρισμούς ότι η Ρωσία παρενέβη στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ πέρσι μέσω ιντερνετικών επιθέσεων. «Δεν παρεμβήκαμε ποτέ στην πολιτική ζωή και την πολιτική διαδικασία άλλων χωρών και δεν θέλουμε κανένας να επεμβαίνει στη δική μας πολιτική ζωή και την εξωτερική πολιτική», τόνισε ο Πούτιν, προσθέτοντας ότι ξένες δυνάμεις έχουν προσπαθήσει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια να παρέμβουν στη ρωσική πολιτική σκηνή, ακόμη και μέσω μη κυβερνητικών οργανώσεων.