ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ανεπίτρεπτη η εκχώρηση στρατηγικών κλάδων στο κεφάλαιο

Ανακοίνωση - παρέμβαση της Οργάνωσης, με αφορμή την επικείμενη ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ. Κάλεσμα αγωνιστικής αντίστασης προς τους εργαζόμενους

Τρίτη 4 Σεπτέμβρη 2001

Status

Από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα ΕΛΠΕ, κατά της επικείμενης ιδιωτικοποίησής τους
«Το ΚΚΕ θεωρεί ότι τα βάθρα της λαϊκής οικονομίας και ανάπτυξης είναι η κοινωνική κρατική ιδιοκτησία στα βασικά και συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, όπου εντάσσεται η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες, ο ορυκτός πλούτος, τα ορυχεία, η έρευνα, το εξωτερικό εμπόριο, κλπ.». Αυτά τονίζονται σε ανακοίνωση - παρέμβαση της Κομματικής Οργάνωσης Πετρελαίου του ΚΚΕ, με αφορμή τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις που αποβλέπουν στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Στην ανακοίνωση σημειώνεται:

«Η χώρα μας βρίσκεται σε μια περιοχή στα Βαλκάνια, όπου εκδηλώνεται με μεγάλη οξύτητα ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις ηγετικές δυνάμεις της ΕΕ, ανάμεσα σε ΕΕ και ΗΠΑ.

Ο ανταγωνισμός επικεντρώνεται

Στη διακίνηση κεφαλαίων και εμπορευμάτων, στην καταλήστευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών, στον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και οδών μεταφοράς και στην αλλαγή των συνόρων που προωθούν οι ιμπεριαλιστές.

Εκφράζεται ταυτόχρονα και σε επίπεδο ισχυρών πετρελαϊκών εταιριών, που με την επιτάχυνση της διαδικασίας συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του κεφαλαίου προσπαθούν να ισχυροποιήσουν τη θέση τους.

Η ελληνική κυβέρνηση, εφαρμόζοντας την κοινοτική πολιτική των αναδιαρθρώσεων, προχωρά μετά την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ, των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και στο ξεπούλημα των ΕΛΠΕ.

Με την πολιτική ξεπουλήματος που ακολουθούσε η κυβέρνηση από το 1998 και με τη διάθεση επιπλέον του 35% των μετοχών, παύει σήμερα να διατηρεί ακόμα και αυτό το "απατηλό" 51%.

Με αυτή την πράξη, η κυβερνητική πολιτική προωθεί απολύτως την πλήρη ικανοποίηση και των πιο επιθετικών απαιτήσεων του ντόπιου και ξένου μεγάλου κεφαλαίου.

Η ΝΔ, είναι κόμμα που ιδεολογικά και πολιτικά με ιστορική συνέπεια εκφράζει τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης και ζητάει την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων.

Ο Συνασπισμός είναι υπέρμαχος της ΕΕ. Με το δήθεν αριστερό προφίλ του γίνεται κήρυκας και φορέας προώθησης των συμφερόντων του κεφαλαίου στους εργαζομένους.

Η κριτική του για όλα τα θέματα αφορά μόνο διαδικαστικά ζητήματα, π.χ. διαφάνειας.

Ο ΣΥΝ παρ' όλο που δήλωνε αντίθετος με το νομοσχέδιο φρόντισε, διά του εισηγητή του, να δηλώσει ότι "είναι ξένος προς τις αντιλήψεις του κρατισμού".

Αλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ΣΥΝ μαζί με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ έδωσαν το "πράσινο φως" στις αναδιαρθρώσεις, ψηφίζοντας τη Συνθήκη του Μάαστριχτ.

Ο ΣΥΝ στηρίζει τον ιδιωτικό τομέα, αναφέροντας στο πρόγραμμά του ότι η παρουσία του δημόσιου τομέα πρέπει να δημιουργεί προϋποθέσεις ανάπτυξης ιδιωτικού τομέα.

Για το ΚΚΕ δεν υπάρχει καλή και κακή ιδιωτικοποίηση, αφού εκ των πραγμάτων κάθε καπιταλιστική αναδιάρθρωση λειτουργεί υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου.

Η θέση μας για τη μη ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ έχει ιδεολογικά, πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά.

Το ΚΚΕ θεωρεί ότι τα βάθρα της λαϊκής οικονομίας και ανάπτυξης είναι η κοινωνική κρατική ιδιοκτησία στα βασικά και συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, όπου εντάσσεται η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες, ο ορυκτός πλούτος, τα ορυχεία, η έρευνα, το εξωτερικό εμπόριο, κλπ.

Τα ΕΛΠΕ δεν είναι μια απλή επιχείρηση που αποφέρει μόνο κέρδη. Είναι μια επιχείρηση στρατηγικής σημασίας. Είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός και βιομηχανικός όμιλος στην Ελλάδα, είναι μια πλήρη καθετοποιημένη πετρελαϊκή επιχείρηση με κέρδη (προ φόρων) για το 2000 που αγγίζουν τα 100 δισ. δραχμές, με διυλιστική ικανότητα που φτάνει το 53% της συνολικής διυλιστικής ικανότητας της χώρας, με το υψηλότερο μερίδιο αγοράς στην Ελλάδα, με καθετοποιημένο πετροχημικό συγκρότημα.

Οι μελλοντικές αρνητικές συνέπειες από την προώθηση της ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ είναι ορατές:

Για το ΚΚΕ το ζήτημα είναι να ανήκει ο Ομιλος 100% στο Δημόσιο και να αποτελέσει ταυτόχρονα τον κορμό κρατικού φορέα ενέργειας στα πλαίσια μιας λαϊκής οικονομίας με κοινωνικοποιημένα τα βασικά μέσα παραγωγής.

Αυτός ο φορέας θα λειτουργεί σε όφελος των εργαζομένων, θα προγραμματίζει και θα σχεδιάζει μακρόχρονα στο πλαίσιο του κεντρικού ενεργειακού σχεδιασμού της λαϊκής εξουσίας.

Εργαζόμενε, εργαζόμενη

Απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση σήμερα των πολυεθνικών και του κεφαλαίου, μονόδρομο αποτελεί η λαϊκή αντεπίθεση με πρωτοπόρα την εργατική τάξη και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα σε συμμαχία με τους μικρομεσαίους, την αγροτιά και τα λαϊκά στρώματα.

Η αντεπίθεση αυτή θα συμβάλει, ώστε να συγκροτηθεί ένα Μέτωπο Λαϊκό με σαφή Αντιιμπεριαλιστικά, Αντιμονοπωλιακά χαρακτηριστικά, που θα αγωνίζεται ενάντια στις καπιταλιστικές επιλογές με προοπτική τη Λαϊκή εξουσία.

Εργαζόμενε, εργαζόμενη

Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΥΠΟΘΕΣΗ. Μην αφήσεις το μέλλον στα χέρια των συμβιβασμένων ηγεσιών του συνδικαλιστικού κινήματος. Οι πλειοψηφίες που συγκροτούν οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΣΥΝ όλα αυτά τα χρόνο έβαλαν πλάτη για να περάσουν οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και τα αντεργατικά μέτρα. Κάνε και ΕΣΥ το βήμα για την αλλαγή του συσχετισμού της δύναμης στο πολιτικό επίπεδο.

Καταδίκασε το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, τις κεντροαριστερές, και κεντροδεξιές θεωρίες».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενέργεια στα χέρια του λαού και όχι των μονοπωλίων! (2019-09-10 00:00:00.0)
Ενδιαφέρον του Κατάρ για την ενέργεια (2011-10-04 00:00:00.0)
ΔΕΗ για το λαό και όχι για το κεφάλαιο (2003-10-19 00:00:00.0)
Σήμερα η ημερίδα για την Ενέργεια (2003-02-20 00:00:00.0)
Και τώρα το 49% στους ιδιώτες (2000-02-18 00:00:00.0)
Επισπεύδεται η διάλυση του ενεργειακού τομέα (1999-06-20 00:00:00.0)