ΕΚΤΑΚΤΟΙ ΥΠΠΟ
Παρατείνεται η εργασιακή τους ομηρία

Ως... «ανύπαρκτοι» αντιμετωπίζονται από το «ολυμπιακό» νομοσχέδιο οι έκτακτοι του υπουργείου Πολιτισμού

Πέμπτη 30 Αυγούστου 2001

Από κινητοποίηση των εκτάκτων του ΥΠΠΟ
Σαν να μην υπήρξε ποτέ (!) αντιμετωπίζει το έκτακτο προσωπικό του το υπουργείο Πολιτισμού, όπως προκύπτει από τις σχετικές ρυθμίσεις που προβλέπονται στο «ολυμπιακό» νομοσχέδιο, το οποίο παρουσιάστηκε χτες από τον Ε. Βενιζέλο.

Το ν/σ προβλέπει 3.705 νέες οργανικές θέσεις για το ΥΠΠΟ (σήμερα το προσωπικό του υπουργείου ανέρχεται στα 6.500 άτομα, τα οποία δεν επαρκούν για την κάλυψη πάγιων αναγκών), χωρίς όμως να γίνεται ούτε καν αναφορά στους χιλιάδες έκτακτους όλων των ειδικοτήτων του υπουργείου. Οι οποίοι, εδώ και μήνες, διαμαρτύρονται για την εξαίρεσή τους από τον σχετικό νόμο του υπουργείου Εσωτερικών για τους έκτακτους, αγωνιζόμενοι για μονιμοποίηση μετά από πολλά χρόνια προσφοράς, υπό συνθήκες εργασιακής ομηρίας. Αυτή όμως η ομηρία εντείνεται και από το γεγονός, ότι ο υπουργός δε δεσμεύτηκε σαφώς για το πότε, έστω, θα προκηρυχτούν αυτές οι θέσεις, μιλώντας μόνο γενικά για 400 θέσεις που θα προκηρυχτούν σε πρώτη φάση.

Η απάντηση των έκτακτων εργαζομένων ήταν άμεση. Σε ανακοίνωση της Συντονιστικής τους Επιτροπής σημειώνεται, ότι για το θέμα τους το νέο ν/σ «δεν προβαίνει σε καμία ρύθμιση». «Απεναντίας», συνεχίζει η ανακοίνωση, «υπάρχει απάλειψη σχετικής ρύθμισης που αρχικά περιέχονταν και αφορούσε στην εξαίρεση των εργαζομένων του ΥΠΠΟ από τους περιορισμούς περί "αυτεπιστασίας" που προβλέπεται στο νόμο της Β. Παπανδρέου. Οι προβλεπόμενες οργανικές θέσεις απλώς ιδρύονται (...και δεν πληρώνονται). Οπως δήλωσε και ο υπουργός Πολιτισμού, αυτό θα γίνει σταδιακά, παρατείνοντας την εργασιακή ομηρία και ανασφάλεια των εργαζομένων στο ΥΠΠΟ. Η "σταδιακή" αυτή πλήρωση των θέσεων, πέραν των άλλων, δε λαμβάνει υπόψη προβλήματα με τα όρια ηλικίας (εκτός από μία μικρή εξαίρεση για τους αρχαιολόγους), δεν προβλέπει κάποια μοριοδότηση της εμπειρίας για τους επί έτη υπηρετούντες και, φυσικά, για μια σειρά από ειδικότητες υπάρχει ασάφεια για τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα που (πιθανόν) να απαιτούνται».

Οι εργαζόμενοι προσθέτουν, ότι «στο ν/σ εξακολουθεί να υπάρχει, και μάλιστα διευρυμένη, η διάταξη περί εθελοντών (δηλαδή μη αμειβόμενων εργαζομένων) χωρίς κανένα (πλέον) πρόσχημα (π.χ. Ολυμπιακοί Αγώνες). Ετσι, σιγά σιγά, προωθείται η αντικατάσταση/ υποκατάσταση των εργαζομένων από εθελοντές».

Τέλος, η επιτροπή σημειώνει, ότι, σύμφωνα με την απόφαση της Γενικής Συνέλευσής τους, οι έκτακτοι απεργούν τη μέρα κατάθεσης του νομοσχεδίου, καθώς και τις μέρες συζήτησης και ψήφισής του, απαιτώντας τη δίκαιη και μόνιμη επίλυση του εργασιακού τους καθεστώτος.