ΝΙΚΑΙΑ
Με συγκίνηση και περηφάνια η ζεστή υποδοχή των προσφύγων μαθητών

Την εκδήλωση διοργάνωσαν οι Λαϊκές Επιτροπές Νίκαιας - Ρέντη και Κορυδαλλού

Τετάρτη 1 Φλεβάρη 2017

Το ζεστό και παρατεταμένο χειροκρότημα, τα πολλά χαμόγελα και η περηφάνια για τη γνήσια ταξική αλληλεγγύη κυριάρχησαν χτες έξω από το 15ο Δημοτικό Σχολείο Νίκαιας, που 28 προσφυγόπουλα από το Κέντρο Φιλοξενίας Σχιστού κάθισαν για πρώτη φορά στα θρανία του.

Τη συγκέντρωση υποδοχής διοργάνωσαν οι Λαϊκές Επιτροπές Νίκαιας - Ρέντη και Κορυδαλλού και στο κάλεσμά τους ανταποκρίθηκαν μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι της περιοχής.

Τα μικρά παιδιά έφτασαν γεμάτα από χαρά στο σχολείο στις 2 το μεσημέρι με τις τσάντες στους ώμους τους. Μάλιστα, ως ανταπόδοση στην υποδοχή όσων ήταν συγκεντρωμένοι έξω από το σχολείο, είχαν ετοιμάσει δύο ελληνικά τραγούδια, τα οποία τα τραγουδούσαν πηγαίνοντας προς την εξώπορτα του σχολείου. Ελληνες μαθητές τα περίμεναν με μπαλόνια και σχολικά είδη που θα τα βοηθήσουν, όσο γίνεται, στους επόμενους μήνες που θα φοιτούν στο σχολείο τους. Ετσι, απέδειξαν την αλληλεγγύη απέναντι στα παιδιά που εκδιώχθηκαν από τα σχολεία και τις πατρίδες τους, από τις ρίζες τους. Μάλιστα, μεγαλύτεροι μαθητές από άλλα σχολεία της πόλης, καθώς και εκπρόσωποι μαζικών φορέων συνόδευσαν τα προσφυγόπουλα μέχρι τα θρανία τους, βοηθώντας τα να εξοικειωθούν με το σχολικό τους περιβάλλον.

Από την υποδοχή των προσφυγόπουλων
Το καλωσόρισμα που επιφύλαξαν τα μέλη των Λαϊκών Επιτροπών, ήταν άλλο ένα ισχυρό μήνυμα έντασης της κοινής πάλης Ελλήνων εργαζομένων, μεταναστών και προσφύγων, αλλά και απομόνωσης των νεοναζί εγκληματιών. «Στους κυνηγημένους δίνουμε το χέρι, αλληλεγγύη το όπλο μας» και «αλληλεγγύη στα θύματα του πολέμου, απομόνωση της ναζιστικής φασιστικής Χρυσής Αυγής» ανέφεραν χαρακτηριστικά τα πανό των Επιτροπών.

«Είναι υποχρέωσή μας εδώ στην προσφυγομάνα Νίκαια να υποδεχθούμε αυτά τα παιδιά. Και φάνηκε ότι υπάρχουν οι καλύτερες διαθέσεις», σημείωσε η Μ. Μαριόλα, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων Νίκαιας και εκπαιδευτικός του σχολείου που θα φιλοξενήσει τα προσφυγόπουλα, τονίζοντας επίσης ότι οι φορείς της περιοχής όλη την προηγούμενη χρονιά διαρκώς στήριζαν με τη συλλογή προϊόντων τους χιλιάδες πρόσφυγες που έμεναν στο λιμάνι του Πειραιά. Χαρακτηριστικό της προετοιμασίας της υποδοχής είναι ότι εδώ και μέρες οι Σύλλογοι Γονέων και από τα τρία σχολεία που βρίσκονται στην ίδια γειτονιά, είχαν ξεκαθαρίσει με ανακοινώσεις τους ότι τα θύματα του πολέμου είναι καλοδεχούμενα. «Μπορεί να μην έχουμε την οικονομική δυνατότητα, αλλά προσφέρουμε ό,τι μπορούμε στα παιδιά αυτά. Σήμερα φέραμε τσάντες, βιβλία, γραφική ύλη κ.λπ...», αναφέρει η Ελένη Τζιβινάκη, μέλος του 15μελούς του 1ου ΓΕΛ Νίκαιας, συμπληρώνοντας ότι αυτή η φροντίδα θα είναι διαρκής.

Στα σχολεία, τα μικρά προσφυγόπουλα θα πηγαίνουν καθημερινά από τις 2 το μεσημέρι έως τις 6 το απόγευμα και το πρόγραμμα περιλαμβάνει τα μαθήματα της ελληνικής και αγγλικής γλώσσας, πληροφορική, γυμναστική, μαθηματικά και θεατρική αγωγή. Αγνωστο παραμένει το αν θα συνεχίσουν με τη μητρική τους γλώσσα.

Στη Λάρισα

Με χειροκροτήματα υποδέχτηκαν, χτες το μεσημέρι, τα προσφυγόπουλα, οι μαθητές και η διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Τερψιθέας Λάρισας, ενώ εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, της Ενωσης Γονέων κι άλλων μαζικών φορέων της περιοχής τούς μοίρασαν δώρα. Να υπενθυμίσουμε ότι την περασμένη Παρασκευή θερμή υποδοχή επιφυλάχτηκε και στα πρώτα 15 προσφυγόπουλα συριακής καταγωγής που έφτασαν στο 3ο Γυμνάσιο Λάρισας.

Σήμερα Τετάρτη, 1 Φλεβάρη, στις 2.30 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση υποδοχής των προσφυγόπουλων που θα φτάσουν στο 26ο Δημοτικό Σχολείο (Αυλώνος και Αβδήρων στη συνοικία Αγ. Θωμά). Το Εργατικό Κέντρο καλεί να συμμετάσχουν τα σωματεία και οι εργαζόμενοι, ενώ πρέπει να σημειώσουμε ότι ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, με ανακοίνωσή του, δηλώνει ότι θα απέχει από την υποδοχή...