ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
Με ή χωρίς ΔΝΤ, μόνιμα τα «μνημόνια διαρκείας»...

Κυβέρνηση και «θεσμοί» ετοιμάζουν τα επόμενα πακέτα μέτρων που έχει ανάγκη η ανάκαμψη της κερδοφορίας του κεφαλαίου

Σάββατο 14 Γενάρη 2017

Την επιβεβαίωση ότι τα αντιλαϊκά παζάρια, όπως και η σύνθεση των «τραπεζιών» της διαπραγμάτευσης, δεν αφορούν τα λαϊκά συμφέροντα, έρχονται να δώσουν οι τελευταίες εξελίξεις στο «μέτωπο» της διαπραγμάτευσης ανάμεσα σε κυβέρνηση και «θεσμούς», με αντικείμενο την ολοκλήρωση της δεύτερης «αξιολόγησης» και την περιγραφή των επόμενων αντιλαϊκών μέτρων.

Ταυτόχρονα, η συζήτηση για τη συμμετοχή ή όχι του ΔΝΤ στα επόμενα βήματα της αντιλαϊκής επίθεσης και την ενίσχυση, στη θέση του, του ESM, που θα παίξει το ρόλο του «ευρωπαϊκού ΔΝΤ», επιβεβαιώνει ότι οι αντιπαραθέσεις γύρω από την πορεία του ελληνικού προγράμματος δεν αφορούν κατά κύριο λόγο το ζήτημα της διαχείρισης των μεγάλων κρατικών χρεών της Ελλάδας, αλλά τις πολύ ευρύτερες ενδοαστικές συγκρούσεις στο εσωτερικό της ΕΕ, αλλά και ανάμεσα σε ΕΕ και ΔΝΤ.

Ο ένας κόβει...

Στην επικαιρότητα, χτες, όπως ήταν αναμενόμενο, κυριάρχησαν οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, στη γερμανική εφημερίδα «Suddeutsche Zeitung», σχετικά με το ενδεχόμενο μη συμμετοχής του ΔΝΤ στο αντιλαϊκό πρόγραμμα, περίπτωση κατά την οποία - όπως είπε - οι Ευρωπαίοι μπορούν να βρουν «δική τους λύση», που θα εγγυάται την αυστηρή εφαρμογή των όρων του μνημονίου.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο συνέντευξής του στη γερμανική εφημερίδα, ο Β. Σόιμπλε είπε πως «αν συνεχίσουμε μόνοι μας τότε θα πρέπει να διασφαλίσουμε καλύτερα τα συμπεφωνημένα. Τον ρόλο αυτό μπορούμε να τον αναθέσουμε στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης». Πρόσθεσε μάλιστα ότι εάν η απουσία του ΔΝΤ επιφέρει μεγάλες αλλαγές ή η ελληνική πλευρά δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της, αυτό θα σημαίνει τερματισμό του τρέχοντος προγράμματος και διαπραγματεύσεις για ένα νέο μνημόνιο ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές, ενώ η συμφωνία θα πρέπει να πάρει την έγκριση και από τη γερμανική Βουλή.

Η δήλωση αυτή, που από ορισμένες πλευρές ερμηνεύτηκε ως «στροφή» σε σχέση με τη γνωστή γερμανική θέση για συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, επιβεβαίωσε στην πραγματικότητα ότι με τη μια ή την άλλη μορφή (με μέτρα σαν κι αυτά που έχει προτείνει το ΔΝΤ ή με ένα νέο μνημόνιο) και ανεξάρτητα από τη σύνθεση των αντιλαϊκών τραπεζιών, με ή χωρίς το ΔΝΤ, τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα θεωρούνται δεδομένα.

Είναι επίσης φανερό ότι η δήλωση αυτή εντάσσεται στη προώθηση εκ μέρους της Γερμανίας ενός αναβαθμισμένου ρόλου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και της μετεξέλιξής του σε ένα «ευρωπαϊκό ΔΝΤ», σχεδιασμοί που συνδέονται και με τις συζητήσεις για τη μελλοντική δομή και λειτουργία της ΕΕ και της Ευρωζώνης, ενώ βρίσκουν την αντίθεση άλλων ισχυρών καπιταλιστικών κρατών στον «πυρήνα» της και ευρύτερα.

Χαρακτηριστικό ως προς αυτό είναι πως στο πλαίσιο της ίδιας συνέντευξης, ο Β. Σόιμπλε μίλησε ξανά για την ανάγκη η ΕΚΤ να τερματίσει τα μέτρα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής, άλλο σημείο που προκαλεί σοβαρές τριβές ανάμεσα σε Γερμανία και άλλα καπιταλιστικά κράτη, εντός και εκτός ΕΕ, όπως η Γαλλία και η Ιταλία.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, Γιουργκ Βάισγκερμπερ, έσπευδε στο μεταξύ χτες να διευκρινίσει ότι τα λεγόμενα του Β. Σόιμπλε αφορούν το τρέχον, 3ο μνημόνιο, αλλά και ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα είναι ζήτημα για το οποίο θα αποφασίσει το ίδιο το Ταμείο, μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης «αξιολόγησης» του τρέχοντος προγράμματος.

...ο άλλος ράβει...

Τυπικά, η παραμονή ή όχι του ΔΝΤ στο πρόγραμμα περνάει μέσα και από την «έκθεση βιωσιμότητας» για το ελληνικό κρατικό χρέος, που θα συνοδεύεται με την «έκθεση αξιολόγησης» της οικονομίας, καθώς και με την «αξιολόγηση» των «προγραμμάτων» που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα, οι οποίες, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζ. Ράις, θα δημοσιευτούν τελικά μέσα στις επόμενες βδομάδες.

Ο Ράις επανέλαβε εξάλλου τις γνωστές θέσεις του Ταμείου για το «κλείσιμο» των «εκκρεμοτήτων» της «αξιολόγησης», ξεκαθαρίζοντας σε σχέση με τους ήδη συμφωνημένους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα (3,5% και πέραν του 2018) πως αυτά δεν θα επιτευχθούν χωρίς νέα μέτρα, παραπέμποντας σε σχέση με αυτό στις πρόσφατες δηλώσεις Τόμσεν για περαιτέρω τσάκισμα συντάξεων, προνοιακών επιδομάτων και αφορολόγητου ορίου για τα λαϊκά στρώματα.

Στο φόντο αυτών των αντιθέσεων, επόμενος σταθμός των αντιλαϊκών παζαριών θεωρείται απ' όλες τις πλευρές η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 26 Γενάρη, με τον πήχη των προσδοκιών για κλείσιμο των εκκρεμοτήτων να παραμένει «χαμηλά», παρότι η προχτεσινή συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ κατέγραψε για μια ακόμα φορά το πόσο κοντά και ενάντια στο λαό είναι όλες οι πλευρές.

...το επόμενο αντιλαϊκό «κουστούμι»

Από τις εξελίξεις αυτές η κυβέρνηση επιχείρησε και χτες να καλλιεργήσει προσδοκίες και αυταπάτες στο λαό, αφού με σχετικό non paper εκφράζει τη θέση ότι «η πιθανότητα συνέχισης του προγράμματος χωρίς το ΔΝΤ ή με παρουσία του χωρίς χρηματοδότηση, και άρα χωρίς κεντρικό ρόλο, είναι μία εξέλιξη που μπορεί να αποτελέσει διέξοδο στο δομικό πρόβλημα ασυμφωνίας μεταξύ των θεσμών που αποτελεί διαρκή τροχοπέδη για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης χωρίς νέα μέτρα και την επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος».

Η κυβέρνηση ζητά ό,τι είναι να γίνει να γίνει γρήγορα. Με τον τρόπο αυτό, επιχειρεί να δημιουργήσει ψευδείς εντυπώσεις, αφού είναι γνωστό ότι το κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης» προϋποθέτει μια σειρά από μέτρα, με τα οποία μάλιστα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει ήδη συμφωνήσει.

Αλλωστε, διατείνεται εδώ και καιρό ότι «το 95% των μέτρων για το κλείσιμο της αξιολόγησης έχουν συμφωνηθεί» και «εάν δεν ήταν η κόντρα με το ΔΝΤ θα είχε κλείσει η αξιολόγηση». Ας απαντήσει λοιπόν η κυβέρνηση σε αυτό το 95% που έχουν συμφωνηθεί, τι προβλέπεται για τα Εργασιακά, τις ομαδικές απολύσεις, το Ασφαλιστικό κ.λπ.; Είναι προφανές ότι έρχεται ένας κύκλος νέων αντιλαϊκών μέτρων, όσο κι αν κοροϊδεύουν το λαό.

Επιπλέον, προσπαθώντας να απαντήσει σε όσα «κυκλοφορούσαν» από χτες νωρίς το πρωί σχετικά με τις αναφορές Σόιμπλε για 4ο μνημόνιο, ισχυρίζεται: «Ο Β. Σόιμπλε πουθενά δεν αναφέρεται σε 4ο μνημόνιο, αντιθέτως μιλά για τήρηση των συμφωνηθέντων. Κάνει λόγο για "νέο πρόγραμμα", λόγω της ενδεχόμενης μη συμμετοχής του Ταμείου, που θα υλοποιηθεί μέσω του ESM, αφού πρώτα θα εγκριθεί από τη Bundestag». Τίποτα από τα παραπάνω δεν αλλάζει την ουσία, όσον αφορά τα χειρότερα που ετοιμάζουν σε βάρος των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών.