ΙΤΑΛΙΑ
Υποβλήθηκε επίσημα η παραίτηση Ρέντσι

Ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, αλλά και σχηματισμού «οικουμενικής κυβέρνησης»

Παρασκευή 9 Δεκέμβρη 2016

ANSA

Μέχρι και ο πρώην Πρόεδρος της Ιταλίας Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο επιστρατεύτηκε
ΡΩΜΗ.--

Το βράδυ της Τετάρτης ο Ματέο Ρέντσι (που παραμένει στην ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος - PD) υπέβαλε και επίσημα την παραίτησή του στον πρόεδρο της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα, δίνοντας το σύνθημα για μια νέα περίοδο πολιτικών διεργασιών στη χώρα.

Μετά τη συντριπτική επικράτηση του «όχι» (με περίπου 20 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά) στο δημοψήφισμα που έγινε την Κυριακή για ένα πακέτο συνταγματικών μεταρρυθμίσεων, ήρθαν ακόμα περισσότερο στην επιφάνεια ενδοαστικές διαφωνίες για το μείγμα διαχείρισης της κατάστασης της ιταλικής οικονομίας, με ερωτήματα για διάφορα θέματα (π.χ. συμμετοχή στην ΕΕ). Αλλωστε, δεν είναι τυχαία γεγονότα η εμφάνιση και ενίσχυση ευρωσκεπτικιστικών δυνάμεων όπως το «Κίνημα των Πέντε Αστέρων» και η «Λίγκα του Βορρά», που αντιδρούν στη συμμετοχή στην ΕΕ. Ενώ ακόμα και τμήματα του PD εκφράζουν προβληματισμούς για τη «λιτότητα» και την αυστηρή «δημοσιονομική πειθαρχία» που προτάσσουν οι Βρυξέλλες, όπως άλλωστε και ο ίδιος ο Ρέντσι είχε πρόσφατα υψώσει τους τόνους και τις «εκκλήσεις» προς την Ενωση. Φυσικά, όχι από τη σκοπιά του πώς θα περισωθούν και θα ενισχυθούν οι λαϊκές κατακτήσεις, αλλά του πώς θα ανακτηθεί η χαμένη δύναμη του ιταλικού κεφαλαίου στο φόντο της όξυνσης του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού σε όλη την Ευρώπη αλλά και διεθνώς.

Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο «Ανσα», ο Ρέντσι, μιλώντας στην ηγεσία του PD, τάχθηκε υπέρ είτε της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες είτε μιας ευρείας κυβέρνησης «εθνικής ευθύνης» που θα αντιμετωπίσει και τις «διεθνείς υποχρεώσεις που γνωρίζει το PD και που δεν μπορεί μόνο του (να αντιμετωπίσει), καθώς ήδη έχουμε πληρώσει το τίμημα». «Και άλλοι πρέπει να σηκώσουν μέρος του φορτίου», φέρεται να δήλωσε. Βεβαίως, δεν έχει εκλείψει και το ενδεχόμενο σχηματισμού «κυβέρνησης τεχνοκρατών» (με επικρατέστερο επικεφαλής της τον υπουργό Οικονομικών Πιερ Πάολο Παντοάν), που θα αναλάβει εκείνη να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές (πιθανώς κυβερνώντας ακόμα και για όλη την τρέχουσα 4ετία, δηλαδή ως το 2018, κατά ορισμένους).

Αρχισαν οι συναντήσεις

Χτες, ο Ματαρέλα συναντήθηκε με τους προέδρους της Γερουσίας και της Βουλής, Πιέτρο Γκράσο και Λάουρα Μποντρίνι αντίστοιχα, καθώς και με τον πρώην Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.

Θα ακολουθήσουν επαφές με τους επικεφαλής των μικρότερων κομμάτων και θα ακολουθήσουν τα μεγαλύτερα. «Κίνημα Πέντε Αστέρων» και «Λίγκα του Βορρά» έχουν ήδη ζητήσει να γίνουν εκλογές άμεσα. Η «Φόρτσα Ιτάλια» εμφανίζεται διχασμένη, ενώ για το PD φαίνεται ότι ξεκινά περίοδος γενικότερων διεργασιών, μπροστά και στο συνέδριο του κόμματος που ίσως γίνει τον Γενάρη.

Στο μεταξύ, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε χτες ότι «σε ό,τι αφορά τις ιταλικές τράπεζες, θέμα για το οποίο υπάρχουν συζητήσεις με ποικίλους θεσμούς, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα προβλήματα δεν έχουν αλλάξει από την περασμένη βδομάδα, δεν έχουν επιδεινωθεί ή αυξηθεί», είπε. «Στην Ευρώπη έχουμε τη δυνατότητα να διαχειριστούμε όλα τα τραπεζικά προβλήματα», πρόσθεσε.

Πάντως, η διοίκηση της τράπεζας Monte dei Paschi (MPS), της τρίτης μεγαλύτερης ιταλικής τράπεζας, που έχει βασικό μέτοχο το ιταλικό Δημόσιο, ζήτησε περιθώριο μέχρι τα μέσα Γενάρη για να συγκεντρώσει τα 5 δισ. ευρώ που χρειάζεται ώστε να καλύψει (από ιδιωτικές πηγές) τις ανάγκες της σε κεφάλαια. Στη σχετική επιστολή, η διοίκηση της MPS συνδέει την έλλειψη κεφαλαίων με την «πολιτική αστάθεια» που προκάλεσε η παραίτηση Ρέντσι.