Copyright 2016 The Associated |
Η «οικογενειακή» φωτογραφία των ηγετών του ΑPEC |
Στην πρωτεύουσα του Περού πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο η Σύνοδος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας - Ειρηνικού με κεντρικό θέμα την «αειφόρο και ανθρώπινη ανάπτυξη», που δήθεν μπορεί να υπάρξει όταν κυριαρχούν οι καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής και φουντώνει ο ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός. Οχι τυχαία, στο εν λόγω φόρουμ δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην αβεβαιότητα που κυριαρχεί στην παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία με την αναιμική ανάπτυξη και στην ανάγκη να μην επικρατήσουν τάσεις προστατευτισμού, αλλά να ...αφεθεί να ανθίσει το «ελεύθερο και ανοιχτό εμπόριο». Θυμίζουμε ότι στον Οργανισμό συμμετέχουν οι εξής χώρες: Αυστραλία, Μπρουνέι, Καναδάς, Χιλή, Κίνα, Χονγκ Κονγκ, Ινδονησία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Μαλαισία, Μεξικό, Νέα Ζηλανδία, Παπούα - Νέα Γουινέα, Περού, Φιλιππίνες, Ρωσία, Σιγκαπούρη, Ταϊβάν, Ταϊλάνδη, ΗΠΑ, Βιετνάμ.
Ιδιαίτερος προβληματισμός εκφράζεται για το αν υπάρξουν αναθεωρήσεις σε προηγούμενες συμφωνίες από τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ υπό τον Τραμπ, όπως για παράδειγμα τη Διειρηνική Συνεργασία Ελεύθερου Εμπορίου (ΤΤΡ) (όπου πρωτοστατούν οι ΗΠΑ αλλά δεν συμμετέχει η Κίνα).
Αυτές οι ανησυχίες αντανακλώνται και στη διακήρυξη που βγήκε, όπου δηλώνεται ότι οι ηγέτες του APEC τάσσονται υπέρ της περιφερειακής οικονομικής ολοκλήρωσης, δηλαδή της ενίσχυσης καπιταλιστικών διακρατικών ενώσεων, υπέρ ...δήθεν της ενίσχυσης των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Επίσης, επισημαίνεται η ανάγκη της διατήρησης των αποφάσεων του Παρισιού για τις κλιματικές αλλαγές δήθεν για την προστασία του πλανήτη. Γίνονται, επίσης, αναφορές για την ...καθολική χωρίς αποκλεισμούς πρόσβαση σε μια ποιοτική εκπαίδευση και κατάρτιση, που θα επιτρέπει στους ανθρώπους να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους σύμφωνα με τις ανάγκες τις εποχής (δηλαδή πώς οι εργαζόμενοι θα αξιοποιούνται από το κεφάλαιο). Επίσης, για την πρόσβαση σε άλλες υπηρεσίες όπως την υγεία και τις κοινωνικές παροχές, που θα εξασφαλίζονται από τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Στο μακρύ ...ευχολόγιο που καταγράφεται, σημειώνεται η ανάγκη μεγαλύτερης συνδεσιμότητας των υποδομών των χωρών, προφανώς για την εξυπηρέτηση της κίνησης των κεφαλαίων και των επενδύσεων.
Η λεγόμενη «Περιοχή Ελεύθερου Εμπορίου Ασίας - Ειρηνικού» (Free Trade Area of Asia-Pacific - FTAAP) που είχε αποφασιστεί σε προηγούμενη σύνοδο και προχωρά με δυσκολία, δηλώνεται ότι πρέπει να συνεχιστεί. Η πολιτική αυτή, ωστόσο, συνδέεται με τους οξυνόμενους ανταγωνισμούς μονοπωλίων και ιμπεριαλιστικών κέντρων για το ποιος θα έχει το «πάνω χέρι» σε μια περιοχή όπου συγκεντρώνονται 2,8 δισ. άνθρωποι και αντιπροσωπεύει το 57% του παγκόσμιου ΑΕΠ, ενώ συναντώνται ενεργειακοί, εμπορικοί και γεωπολιτικοί «διάδρομοι». Ο «γίγαντας» της περιοχής επιχειρεί για λογαριασμό των μονοπωλιακών της ομίλων να διασφαλίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στα παζάρια, σε ανταγωνισμό με την ΤPP.
Στη σύνοδο, όπου έγιναν επιχειρηματικές συναντήσεις, συναντήσεις υπουργών, συμμετείχαν επίσης και οι ηγέτες των χωρών. Ο απερχόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, μάλιστα, συναντήθηκε με τον Κινέζο Πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος τάχθηκε κατά του προστατευτισμού και ζήτησε να προχωρήσουν πιο θαρρετά οι συνεργασίες χωρίς αποκλεισμούς.
Ο Ομπάμα είχε, επίσης, σύντομη ολιγόλεπτη συνάντηση και με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, σε ψυχρό κλίμα, όπου και από τις δύο πλευρές δηλώθηκε ότι συζητήθηκε η κατάσταση στην Ουκρανία και τη Συρία, και με δεδομένες τις διαφορές που υπάρχουν, καταλήχτηκε να συνεχιστούν οι επαφές των ΥΠΕΞ, Τζ. Κέρι και Σ. Λαβρόφ, ωσότου αναλάβει η νέα κυβέρνηση. Την ίδια ώρα, οι Πρόεδροι της Κίνας και της Ρωσίας, σε συνάντησή τους ανακοίνωσαν ότι προχωρούν στη δημιουργία ζώνης ελεύθερου εμπορίου. Χαρακτηριστική είναι και η δήλωση του Προέδρου των Φιλιππίνων, Ροντρίγκο Ντουτέρτε, κατά τη συνάντησή του με τον Πούτιν, που τον θεωρεί «ήρωά» του, ότι αν «φτιαχτεί μια νέα τάξη πραγμάτων από τη Ρωσία και την Κίνα, να προσχωρούσε άνετα σε αυτή».
Η επόμενη συνάντηση του Οργανισμού θα γίνει στο Βιετνάμ, το οποίο ανάλαβε την κυκλική προεδρία για την επόμενη χρονιά.