ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΓΧΩΡΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
Οι επιχειρηματικοί όμιλοι απαιτούν βάζοντας το πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής
Σάββατο 5 Νοέμβρη 2016

Eurokinissi

Στιγμιότυπο από την Ευρωαραβική Σύνοδο. Κεφάλαιο, κυβέρνηση και αστική αντιπολίτευση επιμένουν στην ανάγκη επιτάχυνσης των αναδιαρθρώσεων και στήριξης των στρατηγικών τομέων για την καπιταλιστική ανάκαμψη
Στο σκληρό πυρήνα της αντιλαϊκής πολιτικής εστιάζουν, σε αυτήν τη φάση, οι συνεννοήσεις και τα παζάρια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (Ευρωζώνη - ΔΝΤ), ενώ την ίδια ώρα έρχεται στην επιφάνεια ο «ρεαλισμός» του εγχώριου κεφαλαίου και οι απαιτήσεις του για να δρομολογηθεί η καπιταλιστική ανάκαμψη, ως σημείο σύγκλισης και αναφοράς της κυβέρνησης, της ΝΔ και των άλλων αστικών κομμάτων, του πολιτικού προσωπικού και των κάθε είδους διαχειριστών του εκμεταλλευτικού συστήματος.

Σε αυτό το πλαίσιο, με ξεκάθαρο τρόπο, αναδείχνονται οι συγκλίσεις και ταυτίσεις της «αριστερής» κυβέρνησης με τις βλέψεις των ισχυρών εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων, στην προοπτική της ανάκαμψης που φαίνεται ρηχή και αβέβαιη. Αυτή, με τη σειρά της, έχει ως όρο και προϋπόθεση την παγιοποίηση των αντιλαϊκών μέτρων «επαναλαμβανόμενης απόδοσης» και τη συμπλήρωσή τους με ένα μπαράζ αναδιαρθρώσεων, με στόχο την «εμπέδωση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης» και για την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, στο έδαφος βεβαίως των επιχειρηματικών συμπράξεων και συμφωνιών με το εγχώριο κεφάλαιο.

Οι εγχώριοι βιομήχανοι

Ο στρατηγικός στόχος δόθηκε εδώ και πάνω από ένα χρόνο από την πλευρά του ΣΕΒ, σύμφωνα με τον οποίο «για να εξισορροπήσουμε την τεράστια αποεπένδυση που έχει υποστεί η ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια, απαιτούνται επιπλέον επενδύσεις, πέραν όσων πραγματοποιούνται ετησίως, τουλάχιστον 100 δισ. ευρώ μέχρι το 2022». Σε αυτό το πλαίσιο, οι βιομήχανοι αντιλαμβάνονται ότι η αποκατάσταση της παραγωγικής ικανότητας του κεφαλαίου στα επίπεδα που υπήρχαν πριν από την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης, θα απαιτήσει σειρά νέων αντιλαϊκών παρεμβάσεων, «μια ριζικά διαφορετική προσέγγιση ενθάρρυνσης των επενδύσεων», «προσέλκυση ξένων επενδύσεων», η οποία θα πρέπει βέβαια να «στοχεύει στην οριζόντια ενθάρρυνση των οικονομικά αποδοτικών επενδύσεων», αυτών δηλαδή που υπόσχονται την ανάκαμψη και διεύρυνση της μάζας των επιχειρηματικών κερδών, την ανάπτυξη τομέων της οικονομίας με μεγάλη προστιθέμενη αξία, όπως λένε, μεγάλη παραγωγικότητα, ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια, δηλαδή δυνατότητα εξαγωγών. Εδώ εστιάζονται, για παράδειγμα, και οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για παραγωγική ανασυγκρότηση.

Αλλά οι απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων δεν σταματούν εδώ. Τις προάλλες, ο ΣΕΒ επανέλαβε ότι «η βελτίωση των κανόνων της αγοράς εργασίας δεν μπορεί από μόνη της να δημιουργήσει μαζικά νέες θέσεις εργασίας και να αυξήσει με διατηρήσιμο τρόπο τα εισοδήματα. Αυτό που ακόμη παραμένει ζητούμενο είναι η απελευθέρωση των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών. Κάτι τέτοιο θα ενίσχυε την ανταγωνιστικότητα και θα έδινε στην οικονομία την αναπτυξιακή ώθηση», και όπως χαρακτηριστικά τονίζει «είναι ανεδαφικό να επιδιώκουμε την επαναφορά στο προ του 2009 ρυθμιστικό πλαίσιο της αγοράς εργασίας».

Οι επιχειρηματικοί όμιλοι της Ενέργειας

«Συμφωνώ απόλυτα με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ότι η κατάσταση την οποία βιώνουμε ως οικονομία και ως κοινωνία δεν είναι βιώσιμη. "Ολα τα λεφτά" είναι στο να αγοράζει η ΕΚΤ τα ελληνικά ομόλογα. Τότε μια επιχείρηση, όπως η δικιά μας, θα μπορεί να αντλεί δανειακά κεφάλαια με 2% και τότε θα φανεί η πραγματική δυναμική της».

Αυτό τόνισε ο επικεφαλής και μεγαλομέτοχος του επιχειρηματικού «Ομίλου Μυτιληναίου», Ευ. Μυτιληναίος, στο πλαίσιο πρόσφατης εκδήλωσης της «Ενωσης Θεσμικών Επενδυτών», επιβεβαιώνοντας πεντακάθαρα ότι τα παζάρια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με το κουαρτέτο γίνονται για λογαριασμό του εγχώριου κεφαλαίου. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ευ. Μυτιληναίος, επαναλαμβάνοντας αντίστοιχη επισήμανση που είχε κάνει στο Βιομηχανικό Συνέδριο του ΣΕΒ, τόνισε ότι βλέπει στη σημερινή κυβέρνηση μια «στροφή προς το ρεαλισμό, γιατί κατάλαβαν ότι ο μόνος τρόπος να φύγεις από τα μνημόνια είναι να τα εφαρμόσεις τρέχοντας».

Επιπλέον, αναφερόμενος στα ζητήματα που «καίνε» το εγχώριο κεφάλαιο - διαχείριση κρατικού χρέους, «ποσοτική χαλάρωση» κ.ά. - πρόσθεσε ότι η ελληνική πλευρά «ζητάει λίγο φως»...

Και βέβαια δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μερίμνησε για την τεράστια συμπίεση των τιμολογίων τής υπό κρατικό έλεγχο ΔΕΗ προς την «ενεργοβόρο» βιομηχανία «Αλουμίνιον της Ελλάδος» (θυγατρική του «Ομίλου Μυτιληναίου»), εξέλιξη που την κατατάσσει στις τρεις αντίστοιχες βιομηχανίες παγκοσμίως με το χαμηλότερο κόστος παραγωγής.

Τη ίδια ώρα, και ενώ προχωράει το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργεια με την είσοδο σε αυτήν και νέων «παικτών», για το προσεχές διάστημα, δρομολογείται και το άνοιγμα της αγοράς του φυσικού αερίου, αυτήν τη φορά, από την υπό κρατικό έλεγχο ΔΕΣΦΑ.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ευ. Μυτιληναίος έδωσε τα εύσημα στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι «έχουμε μια νέα καλύτερη κυβέρνηση», μια «κυβέρνηση ρεαλισμού», «που προσπαθεί περισσότερο από την προηγούμενη να ανταποκριθεί στην πραγματικότητα (...) Προσπαθούν να τηρήσουν τους νέους νόμους, τους κανονισμούς και τα συμφωνηθέντα με τους πιστωτές μας».

Στο «κάδρο» μεγαλοεπιχειρηματίες του Τουρισμού

Στην ανάπτυξη επιχειρηματικών συμπράξεων και συμπλεγμάτων με άξονα τους ισχυρούς και ανταγωνιστικούς ομίλους του τουριστικού κλάδου εστίασε, από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της συγκυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, μιλώντας σε πρόσφατο συνέδριο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

«Η ιδέα εδώ είναι ότι ο τουρισμός μαζί με το αγροτοδιατροφικό σύμπλεγμα και μαζί με τις τεχνολογίες επικοινωνιών και ψηφιακής οικονομίας, μπορεί να παίξει το ρόλο που διαδραμάτισε στο παρελθόν η οικοδομή», υπογράμμισε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος στο «νέο παραγωγικό μοντέλο» που σχεδιάζουν από κοινού κυβέρνηση και κεφάλαιο, τόνισε ότι «πρέπει να περάσουμε από μία εσωστρεφή και κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα σε μία εξωστρεφή και καινοτόμα (...) σε μια επιχειρηματικότητα που επανεπενδύει τα κέρδη της ή μεγάλο μέρος από αυτά».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Α. Ανδρεάδης, στην ίδια κατεύθυνση με τη συγκυβέρνηση, εστίασε στη «στρατηγική η οποία θα μεγιστοποιήσει τη διασύνδεση του τουρισμού με τους υπόλοιπους τομείς της ελληνικής οικονομίας».

«Πλάτες» στην πολιτική της συγκυβέρνησης

Από την πλευρά του, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρας, μιλώντας στην προχτεσινή Ευρωαραβική Σύνοδο στην Αθήνα υπογράμμισε πως η «Ελλάδα ετοιμάζεται να επανέλθει στην οικονομική και χρηματοπιστωτική κανονικότητα και να εφαρμόσει ένα νέο υπόδειγμα εξωστρεφούς και διατηρήσιμης ανάπτυξης, που θα βασίζεται στους τομείς των εμπορεύσιμων αγαθών και υπηρεσιών». Οπως είπε, «πέρα από τις πρόσφατες αλλαγές πολιτικής, η Ελλάδα προσφέρει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες λόγω της γεωγραφικής της θέσης στη ΝΑ Ευρώπη και της εγγύτητάς της με τη Μέση Ανατολή και τον αραβικό κόσμο. Υπάρχουν δυνητικά οφέλη στους τομείς του εμπορίου, των logistics, των μεταφορών και της ενέργειας, καθώς η Ελλάδα φιλοδοξεί να γίνει διαμετακομιστικός και ενεργειακός κόμβος τα προσεχή έτη, πράγμα το οποίο συνεπάγεται σημαντικές ανάγκες επενδύσεων για υποδομές, δίκτυα κ.λπ».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕ Αθήνας, Κ. Μίχαλος, έδωσε έμφαση στην ανάγκη του εγχώριου κεφαλαίου για την επίτευξη ευρύτερων συναινέσεων και συνεργασιών ανάμεσα στα αστικά πολιτικά κόμματα, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Για να μπορεί να ανθίσει η ιδιωτική πρωτοβουλία, χρειάζεται υπευθυνότητα από κυβερνώντες και αντιπολιτευόμενους. Χρειάζεται συναίνεση και συνεργασία. Αυτό προϋποθέτει αποφασιστικότητα, τόλμη και σχεδιασμό με γνώμονα όχι τις επόμενες εκλογές, αλλά τις επόμενες γενιές»...

«Μια από τα ίδια»

«Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η μακρά περίοδος ύφεσης μπορεί και πρέπει να αποτελεί παρελθόν για τη χώρα», σημείωσε και ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης, στην Ευρωαραβική Σύνοδο, επισημαίνοντας ότι η «βελτίωση του μακροοικονομικού κλίματος εξαρτάται απόλυτα από τη δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα, η οποία συνιστά βασικό στόχο του τρέχοντος προγράμματος 2015 - 2018».

Σε ό,τι αφορά τις κυβερνητικές προτεραιότητες της ανάκαμψης, ο Γ. Σταθάκης εστίασε στην «ανάγκη στροφής της οικονομίας σε νέους παραγωγικούς κλάδους στους οποίους η χώρα διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα, όπως στον αγροδιατροφικό τομέα, τις νέες τεχνολογίες, την ενέργεια, τα logistics, τις κατασκευές και επιλεγμένους κλάδους της μεταποίησης».


Α.Σ.