ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ BRICS ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ
Φιλοδοξίες για το ρόλο τους και ανησυχία για την κρίση
Τρίτη 18 Οχτώβρη 2016

Copyright 2016 The Associated

«Χαράς ευαγγέλια»... με προσδοκίες καπιταλιστικής ανάπτυξης από τους ηγέτες των BRICS (από αριστερά Μ. Τεμέρ, Βλ. Πούτιν, Ν. Μόντι, Σι Τζινπίνγκ, Τζ. Ζούμα)
Η 8η Σύνοδος Κορυφής των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική), που ολοκληρώθηκε την Κυριακή στο κρατίδιο Γκάο της Ινδίας, ανέδειξε τις φιλοδοξίες των πέντε αυτών καπιταλιστικών δυνάμεων να αποκτήσουν ένα πιο διευρυμένο ρόλο στη διεθνή σκηνή, χρησιμοποιώντας το γνωστό ιδεολόγημα του λεγόμενου «πολυπολικού κόσμου», στη διαπάλη φυσικά με άλλες ανταγωνιστικές δυνάμεις, με τις οποίες όμως και οι πέντε των ΒRICS αναπτύσσουν πολύμορφες σχέσεις. Εκτός από αυτήν τη βασική πλευρά, που συνδέεται με προτάσεις για «βαθιές αλλαγές» στη λειτουργία του ΟΗΕ και άλλων οργανισμών (ΔΝΤ, ΠΟΕ), στο 20σέλιδο τελικό ανακοινωθέν της συνάντησης με κεντρικό τίτλο «Οικοδομώντας υπεύθυνες, συλλογικές και χωρίς αποκλεισμούς λύσεις», εκφράζεται έντονη ανησυχία για τις δυσκολίες καπιταλιστικής ανάκαμψης σε αρκετές χώρες.

Χαρακτηριστικά του καπιταλιστικού χαρακτήρα αυτής της διακρατικής ένωσης - αντίθετα με ό,τι ισχυρίζονται διάφοροι οπορτουνιστές και «αριστεροί» διαχειριστές του συστήματος - είναι τα μέτρα και μέσα που προτείνονται. Για το ξεπέρασμα της «ασθενούς ανάπτυξης, της αστάθειας στην τιμή των βασικών εμπορευμάτων, του υψηλού δημόσιου και ιδιωτικού χρέους παγκοσμίως, της ανισότητας και του αποκλεισμού στην οικονομική ανάπτυξη» προτείνεται να χρησιμοποιηθούν όλα τα νομισματικά και δημοσιονομικά εργαλεία, αλλά κυρίως οι «διαρθρωτικές αλλαγές». Ο,τι δηλαδή προτείνεται και σε όλο τον υπόλοιπο καπιταλιστικό κόσμο, όπου οι «αλλαγές» αφορούν σε χτύπημα εργατικών - λαϊκών κατακτήσεων και δικαιωμάτων, στις αποδοχές, στην Ασφάλιση, στις εργασιακές σχέσεις, με στόχο την ανάπτυξη, δηλαδή την εξασφάλιση της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Γι' αυτό, άλλωστε, και σε άλλο σημείο του ανακοινωθέντος τάσσονται υπέρ μιας φορολογικής πολιτικής που θα είναι πιο φιλική στην επιχειρηματικότητα, δηλαδή λιγότεροι φόροι για το κεφάλαιο και ξεζούμισμα των λαών ώστε να επιτυγχάνεται η απόσπαση μεγαλύτερης υπεραξίας και κέρδους. Κατά τ' άλλα, όπως σε όλα τα παρόμοια κείμενα διακρατικών ενώσεων, γίνονται αναφορές στη λεγόμενη «αειφόρο ανάπτυξη», στις διεθνείς συμφωνίες για το κλίμα και το περιβάλλον (που πάντα μένουν στα χαρτιά), στην «καθαρή Ενέργεια», στην «καταπολέμηση της διαφθοράς, στη συνεργασία για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής». Επίσης, τονίζεται η συνεργασία και των χωρών των BRICS μεταξύ τους και με άλλες χώρες στα ζητήματα του διμερούς εμπορίου, της βιομηχανίας, της Ενέργειας, της Υγείας, της καταπολέμησης των ναρκωτικών, της επιστήμης, των νέων τεχνολογιών και της έρευνας, της εξερεύνησης του Διαστήματος. Σημειώνεται η σημασία της Τράπεζας Ανάπτυξης των BRICS, όπως και η συνεργασία με την Πρωτοβουλία του Κόλπου της Βεγγάλης για την Πολυτομεακή, Τεχνική και Οικονομική Συνεργασία (BIMSTEC - όπου συμμετέχουν οι Ινδία, Μπανγκλαντές, Μπουτάν, Μιανμάρ, Νεπάλ, Σρι Λάνκα, Ταϊλάνδη).

Ξεχωριστή αναφορά γίνεται στη σύγκρουση στη Συρία (όπου συμμετέχει ενεργά η Ρωσία) και δηλώνεται εν πολλοίς υποκριτικά ότι πρέπει να «δοθεί προτεραιότητα στο διάλογο με βάση τις νόμιμες προσδοκίες του λαού της Συρίας, χωρίς αποκλεισμούς, με σεβασμό του διεθνούς δικαίου». Επίσης, γίνεται αναφορά στην επίλυση του Παλαιστινιακού ζητήματος και εκφράζεται ανησυχία για την κατάσταση στο Αφγανιστάν, όπου δηλώνεται ότι για την «εθνική συμφιλίωση και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας» πρέπει ρόλο - «κλειδί» να παίξουν οι λεγόμενες Αφγανικές Εθνικές Δυνάμεις Ασφαλείας (ANSF) αλλά και να συμβάλουν το ΝΑΤΟ, η Οργάνωση Συνεργασίας της Σαγκάης (συμμαχία Ρωσίας, Κίνας και άλλων χωρών της Ασίας) και η Οργάνωση Συνεργασίας Συλλογικής Ασφάλειας (στρατιωτικο-πολιτική συμμαχία της Ρωσίας με άλλες 5 χώρες της πρώην ΕΣΣΔ). Από το ενδιαφέρον των ΒRICS δεν ξεφεύγει και η Αφρική, όπου σημειώνεται ότι πρέπει να ενισχυθεί ο ρόλος της Αφρικανικής Ενωσης, στη διευθέτηση διαφόρων περιφερειακών συγκρούσεων.

Διμερείς συμφωνίες

Ρωσία και Ινδία, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, μέσω των ηγετών τους, Βλ. Πούτιν, Ναρέντρα Μόντι, αντίστοιχα, ανακοίνωσαν την ίδρυση κοινοπραξίας για την παραγωγή ρωσικών ελικοπτέρων «Kamov» στην Ινδία. Το σχέδιο της διμερούς αμυντικής συνεργασίας περιλαμβάνει την παραγωγή 200 ελικοπτέρων, για την κάλυψη αναγκών των ινδικών Ενόπλων Δυνάμεων και συμπεριλαμβάνεται στο γενικότερο πρόγραμμα του Μόντι για την οργάνωση μιας βάσης εγχώριας βιομηχανικής αμυντικής παραγωγής στην Ινδία. Οι δύο χώρες θα προχωρήσουν στην κατασκευή 4 φρεγατών με χαρακτηριστικά τεχνολογίας χαμηλού ίχνους ραντάρ, εκ των οποίων οι δύο θα κατασκευαστούν στη Ρωσία και οι άλλες δύο στην Ινδία.

Επίσης, ανακοινώθηκε ότι η Ινδία θα αγοράσει από τη Ρωσία τα εξελιγμένα αντιπυραυλικά συστήματα εδάφους - αέρος «S-400 Triumf».

Ακόμα, οι δύο χώρες προχώρησαν στην υπογραφή συμφωνίας που προβλέπει την εξαγορά ηγετικού μεριδίου στην ινδική «Essar Oil», αλλά και των λιμενικών εγκαταστάσεων που αυτή ελέγχει, από ομάδα ρωσικών εταιρειών με τη συμμετοχή της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας «Rosneft», έναντι 12,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Επίσης, ρωσικά ΜΜΕ, επικαλούμενα ανακοίνωση του Ρωσικού Ταμείου Ανάπτυξης της Απω Ανατολής, αναφέρονται σε πρόθεση εξορυκτικών εταιρειών των χωρών των BRICS να επενδύσουν ως και 500 εκατ. δολάρια στη χρυσοφόρα ζώνη του Κλιουτσέφσκογιε στην περιοχή Ζαμπαϊκάλιγε στην Ανατολική Ρωσία (στα σύνορα με Κίνα και Μογγολία).