1913: Η συμφωνία για το τέλος του Β' Βαλκανικού Πολέμου
Παρασκευή 10 Αυγούστου 2001

Εικονογράφηση για τη Διάσκεψη του Βουκουρεστίου
Στις 10 Αυγούστου 1913 υπογράφεται στο Βουκουρέστι η συνθήκη μεταξύ των νικητών του Δεύτερου Βαλκανικού Πολέμου (Σερβία, Ελλάδα, Ρουμανία) και της ηττημένης Βουλγαρίας. Λίγο αργότερα (στις 29 Σεπτέμβρη 1913), υπογράφτηκε και η βουλγαροτουρκική συνθήκη.

Ο Δεύτερος Βαλκανικός Πόλεμος άρχισε στις 29 Ιούνη 1913 όταν η Βουλγαρία επιτέθηκε κατά των πρώην συμμάχων της (της Σερβίας, του Μαυροβουνίου και της Ελλάδας). Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα η Βουλγαρία συνετρίβη και ζήτησε ειρήνη. Στις 30 Ιούλη άρχισε στο Βουκουρέστι η συνδιάσκεψη ειρήνης.

Με τη συνθήκη του Βουκουρεστίου η Σερβία πήρε ολόκληρο σχεδόν το τμήμα της Μακεδονίας που το είχε αποσπάσει πρωτύτερα η Βουλγαρία από την Τουρκία, η Νότια Μακεδονία και η Δυτική Θράκη παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα, η Νότια Δοβρουτσά στη Ρουμανία και ένα τμήμα της Ανατολικής Θράκης με την Αδριανούπολη στην Τουρκία.

Τελικά η Βουλγαρία από τα εδάφη που είχε αποκτήσει μετά τον Πρώτο Βαλκανικό Πόλεμο, κράτησε μερικά μόλις τμήματα της Μακεδονίας και της Δυτικής Θράκης. Τα τουρκο - βουλγαρικά σύνορα μετακινήθηκαν δυτικότερα από τη γραμμή Αίνου - Μήδειας.