ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ
Εξαγγελίες, δεδομένα και η απαραίτητη απάντηση

Ο «απολογισμός» της περσινής σχολικής χρονιάς επιβάλλει μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί να βρεθούν από την αρχή της φετινής σε «θέσεις μάχης»

Τετάρτη 10 Αυγούστου 2016

Τις μέρες αυτές συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ψήφιση στη Βουλή του 3ου μνημονίου που φόρτωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά και οι ψήφοι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού, στον ελληνικό λαό, επιπρόσθετα σε όλα τα υπόλοιπα αντιλαϊκά μέτρα και τα δύο προηγούμενα μνημόνια. Το 3ο μνημόνιο περιλαμβάνει και μια σειρά από μέτρα που αφορούν την Παιδεία, την Επαγγελματική Εκπαίδευση, τα πανεπιστήμια και που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ υλοποίησε τον ένα αυτό χρόνο με «θρησκευτική ευλάβεια». Αλλωστε, τίποτα δεν άλλαξε, ούτε στις στρατηγικές κατευθύνσεις της ΕΕ και του ΟΟΣΑ ούτε, βέβαια, στις απαιτήσεις των καπιταλιστών για «στενότερη» σύνδεση της Παιδείας και της Ερευνας με τις ανάγκες τους. Αυτήν τη στρατηγική του κεφαλαίου για την Εκπαίδευση ακολούθησε κατά γράμμα, πηγαίνοντάς την και ένα βήμα παραπέρα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως έδειξαν και μια σειρά από στοιχεία, οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της, τα πορίσματα του «διαλόγου» για την Παιδεία κ.ο.κ., και πολύ περισσότερο η σκληρή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί και γονείς. Ολα όσα δηλαδή κάνουν ακόμα πιο ζοφερή την προοπτική της νέας χρονιάς, απαιτώντας από το μαθητικό, το γονεϊκό και εκπαιδευτικό κίνημα αλλά και ευρύτερα το εργατικό - λαϊκό να βρεθούν και εδώ σε «θέσεις μάχης» για να εμποδίσουν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που είναι μπροστά, να διεκδικήσουν την αναπλήρωση των απωλειών των προηγούμενων χρόνων και, πολύ περισσότερο, την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους.

Τα σχολεία θα είναι... στη θέση τους

Ενα μήνα πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς και παρά τις αμέτρητες διαβεβαιώσεις και πρόωρα πανηγύρια του υπουργείου Παιδείας ότι τα σχολεία θα ανοίξουν «για πρώτη φορά με τα πάντα στη θέση τους» (τα ίδια επανέλαβε και ο υπουργός Παιδείας Ν. Φίλης την περασμένη βδομάδα κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την Ελληνόγλωσση Εκπαίδευση), τα δεδομένα σηματοδοτούν μια πολύ διαφορετική κατάσταση:

Με δυο λόγια, και παρά τον προπαγανδιστικό οίστρο της κυβέρνησης, το μόνο σίγουρο είναι ότι... τα κτίρια θα είναι στη θέση τους με την έναρξη της χρονιάς.

Ακόμα πιο σκληρό ταξικό σχολείο

Ολα τα παραπάνω, στο πλαίσιο της υποχρηματοδότησης και της γενικότερης πολιτικής για τον περιορισμό των κρατικών δαπανών σε βασικούς για τις λαϊκές ανάγκες τομείς, ανοίγουν ταυτόχρονα το δρόμο και για το «νέο» σχολείο, έτσι όπως το οραματίζεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και όχι μόνο. Γι' αυτό το «όραμα» η κυβέρνηση φρόντισε όλη την προηγούμενη χρονιά να μας δώσει πολλά στοιχεία, κυρίως μέσα από τον ψευτο-διάλογο για την Παιδεία, επιβεβαιώνοντας ότι θα είναι ένα σχολείο κομμένο και ραμμένο στις ανάγκες του κεφαλαίου. Εντελώς κωδικοποιημένα από τις κυβερνητικές ρυθμίσεις, εξαγγελίες, διακηρύξεις και σχέδια, ξεπροβάλλει ένα σχολείο:

Πάνω σε αυτούς τους άξονες ξεδιπλώθηκαν και οι διάφοροι «προβληματισμοί» και διάφορες προτάσεις κυβερνητικών στελεχών (π.χ. 4χρονο Γυμνάσιο, εξεταστικό, κατάργηση επιμέρους μαθημάτων και ενοποίησή τους κ.ά.), όπως επίσης και η προσπάθεια της κυβέρνησης για τη μαζικοποίηση της πρώιμης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης με τη χρονιά να είναι πλούσια σε ρυθμίσεις που αφορούν τη γενίκευση της μαθητείας, που αποτελεί άλλωστε και μόνιμο στόχο της αστικής στρατηγικής για την Εκπαίδευση.

Η πρόταση του ΚΚΕ για την Παιδεία μπορεί να ανοίξει δρόμους

Τα όσα ενδεικτικά και κωδικοποιημένα καταγράφουμε παραπάνω, περιγράφουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα γίνει η έναρξη και της φετινής σχολικής χρονιάς. Κάνουν παράλληλα παραπάνω από φανερό ότι εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές πρέπει από την έναρξη κιόλας της σχολικής χρονιάς να βρεθούν ξανά σε «θέσεις μάχης». Στη μάχη αυτή πρέπει να πρωτοστατήσουν οι κομμουνιστές που από φέτος έχουν στα χέρια τους και την επικαιροποιημένη πρόταση του Κόμματος για το σχολείο των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Πρόταση που απαντάει στις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες, στηρίζεται στις σύγχρονες δυνατότητες που υπάρχουν, δε χωράει στην εκμεταλλευτική κοινωνία και τις επιταγές της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Γι' αυτό και δίνει τη δυνατότητα να επεξεργαζόμαστε αιτήματα και στόχους πάλης που μπορούν να ανακουφίσουν τη λαϊκή οικογένεια, να καθυστερούν μέτρα, κυρίως να δημιουργούν ταξικό κριτήριο για το τι φταίει για τη σημερινή κατάσταση στην Παιδεία και πώς αυτή μπορεί να αλλάξει, βοηθώντας έτσι στην οργάνωση της πάλης σε ταξική κατεύθυνση.