ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Αυτοάμυνα» βαφτίζει τις επιδρομές το Ισραήλ και συνεχίζει
Πέμπτη 2 Αυγούστου 2001

Associated Press

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο, παρευρέθηκαν στις κηδείες των μαχητών της «Χαμάς»
ΝΑΜΠΛΟΥΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΧΕΒΡΩΝΑ - ΡΑΜΑΛΑ.-

Ξεχειλίζει η οργή στα παλαιστινιακά εδάφη, μία ημέρα μετά την αιματηρή επιδρομή ισραηλινών ελικοπτέρων σε κτίριο της Ναμπλούς, όπου στεγαζόταν γραφείο της ισλαμιστικής οργάνωσης «Χαμάς». Καταδικαστικές είναι και οι διεθνείς αντιδράσεις για την τακτική των δολοφονιών ακριβείας, την οποία, όμως, υπερασπίστηκε μέχρι τέλους η ισραηλινή ηγεσία που προκλητικά επέμεινε ότι θα συνεχίσει και θα εντείνει τις επιχειρήσεις αυτές.

Η συμμετοχή των Παλαιστινίων στη χτεσινή κηδεία των 8 θυμάτων από την ισραηλινή επιδρομή εκτιμάται ότι ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, καθώς υπολογίζεται ότι στην τελετή, που έλαβε χώρα στη Ναμπλούς, συμμετείχαν περισσότερες από 20.000 Παλαιστίνιοι. Ο θρήνος και οργή ήταν περισσότερο από έκδηλη. Το πλήθος κραύγαζε ακατάπαυστα «εκδίκηση», ενώ μέλη της «Χαμάς» πυροβολούσαν στον αέρα. Τα φέρετρα των 6 μελών της «Χαμάς», συμπεριλαμβανομένων των στελεχών Τζαμάλ Μανσούρ και Τζαμάλ Σαλίμ, που φέρονται να ήταν οι στόχοι, ήταν τυλιγμένα με τη σημαία της οργάνωσης ενώ τα δύο μικρά αδελφάκια Μπιλάλ και Ασράφ Κχαντέρ (8 και 5 ετών αντίστοιχα), καλύπτονταν από την παλαιστινιακή.

Η ισλαμιστική οργάνωση φέρεται να κάλεσε την Παλαιστινιακή Αρχή να εγκαταλείψει την τακτική της αποκλιμάκωσης και να καταφύγει «στη χρήση όπλων, γιατί είναι πλέον απαράδεκτο να δολοφονούνται Παλαιστίνιοι κατά δεκάδες καθημερινά». Την ίδια στιγμή, στη Ναμπλούς ο εκπρόσωπος της «Φατάχ», που πρόσκειται στον Γιάσερ Αραφάτ, Ανάν αλ Ατίρι σημείωνε ότι «η παλαιστινιακή εξέγερση δεν πρόκειται να σταματήσει, αλλά οι επόμενες ημέρες θα είναι χειρότερες από κάθε προηγούμενη».

Η Παλαιστινιακή Αρχή, επισήμως, έκανε λόγο για «αδικαιολόγητη σφαγή» και επανέλαβε το αίτημα για αποστολή διεθνών παρατηρητών. Ο υπουργός Πληροφοριών Γιάσερ Αμπέντ Ράμπο δήλωνε, μάλιστα, ότι η πολύνεκρη επιδρομή στη Ναμπλούς αποτελεί «έναρξη ανοιχτού πολέμου σε βάρος των Παλαιστινίων, που δεν πρόκειται να καθίσουν με τα χέρια σταυρωμένα».

Ισραηλινή ανησυχία και προκλητική αδιαλλαξία

Ως μία από τις «πιο επιτυχημένες επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού» χαρακτήρισε την επιδρομή στη Ναμπλούς, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Μετά από 5ωρη συνεδρίαση του ισραηλινού Υπουργικού Συμβουλίου Ασφαλείας, ανακοινώθηκε ότι το Ισραήλ «θα συνεχίσει χωρίς καμία παρέκκλιση την πολιτική των πληγμάτων ακριβείας εναντίον των τρομοκρατών που θέτουν σε κίνδυνο την ισραηλινή ασφάλεια». Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Μπένιαμιν Μπεν Ελιέζερ υποστήριξε ότι «η επιχείρηση στη Ναμπλούς μπορεί να έσωσε εκατοντάδες ζωές» ενώ ο Ρον Κίτνεϊ, εκπρόσωπος του αρχηγού του ισραηλινού ΓΕΣ Σαούλ Μοφάζ, δήλωνε, εμφανώς ικανοποιημένος, ότι «το Ισραήλ έχει όλα τα δίκια με το μέρος του, άλλωστε όταν κάποιος έρχεται να σε σκοτώσει, προσπαθείς να τον σκοτώσεις πρώτος».

Στο ίδιο μήκος κύματος, αλλά με εμφανή προσπάθεια να χαμηλώσει τους τόνους, ο υπουργός Εξωτερικών, Σιμόν Πέρες, χαρακτήριζε «αναπόφευκτη και ορθή» την τακτική των προληπτικών δολοφονιών ακριβείας σπεύδοντας, όμως, να συμπληρώσει ότι είναι περισσότερο από αναγκαία η άμεση επανάληψη των συνομιλιών με τους Παλαιστινίους. Ο Πέρες απέφυγε να σχολιάσει τη διεθνή κατακραυγή, αλλά ο Αριέλ Σαρόν φέρεται να είναι ιδιαίτερα ενοχλημένος, ακόμη και από τις ΗΠΑ, τις οποίες κατηγορεί για μεροληψία υπέρ των Παλαιστινίων!

Στο μεταξύ, παραμένει σε υψίστη ετοιμότητα ο ισραηλινός στρατός και η αστυνομία καθώς, σύμφωνα με ισραηλινές πηγές, έχουν πολλαπλασιαστεί τα μηνύματα και οι απειλές περί πραγματοποίησης νέας βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας. Αξιωματούχοι της ισραηλινής ασφάλειας τόνιζαν ότι η ένταση έχει επηρεάσει ιδιαιτέρως και τους Ισραηλινούς πολίτες, οι οποίοι κατακλύζουν με τηλεφωνήματα καθημερινά τις αρχές αναφέροντας κάποια ύποπτη κίνηση.

Υπό αυτό το κλίμα έντασης, πανικό προκάλεσε η χθεσινή έκρηξη που σημειώθηκε στο πάρκινγκ του γνωστού μεγάλου ξενοδοχείου «King David» της Δυτικής Ιερουσαλήμ. Εντούτοις, ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν μικρής ισχύος και προκλήθηκαν μόνο υλικές ζημιές.

Εξαιρετικά τεταμένη παρέμενε η κατάσταση και στα αυτόνομα εδάφη. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, άγνωστοι ένοπλοι έπληξαν αυτοκίνητα εποίκων έξω από τη Ραμάλα, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 3 έποικοι, ενώ ο ισραηλινός στρατός απάντησε με βολές τεθωρακισμένων. Ανάλογη κατάσταση επικρατούσε, μέχρι τις πρωινές ώρες, και στην περίμετρο του εποικισμού Γκίλο, λίγο έξω από την Ιερουσαλήμ, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί 1 έποικος και να καταστραφεί ολοσχερώς ένα παλαιστινιακό σπίτι, στη γειτονική αραβική πόλη Μπέιτ Τζάλα.

Στη Χεβρώνα σφοδρή μάχη ξέσπασε ανάμεσα σε Παλαιστινίους και Ισραηλινούς στρατιώτες, που φρουρούν τον τοπικό εποικισμό, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του 1 Παλαιστίνιος και να τραυματιστούν άλλοι 2, συμπεριλαμβανομένου ενός τρίχρονου παιδιού. Σύμφωνα, τέλος, με παλαιστινιακές πηγές, ισραηλινά ελικόπτερα έπλητταν θέσεις της παλαιστινιακής αστυνομίας, κατά τη διάρκεια της νύχτας, στην Κχαν Γιουνίς, στη Λωρίδα της Γάζας, χωρίς να διευκρινίζεται αν υπάρχουν θύματα.

Εντονες διεθνείς και αραβικές αντιδράσεις

Την έντονη καταδίκη από μέρους της αμερικανικής ηγεσίας για την τακτική των δολοφονιών ακριβείας του Ισραήλ εξέφρασε, χθες, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τσαρλς Χάντερ, ο οποίος χαρακτήρισε την επιδρομή στη Ναμπλούς «επικίνδυνη κλιμάκωση και πρόκληση που καθιστά πολύ δυσκολότερες τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης». Τον αποτροπιασμό τους και την καταδίκη των δολοφονιών ακριβείας εξέφρασαν τα υπουργεία Εξωτερικών της Βρετανίας, της Ιταλίας, της Γερμανίας, της Κύπρου και της Ρωσίας.

Ολοι μιλούν για «ισραηλινή πρόκληση», ενώ η Μόσχα αποστέλνει επειγόντως στην περιοχή, και πάλι, τον ειδικό απεσταλμένο της Αντρέι Βντοβίν. Την έκπληξή της για την κατάφωρη ισραηλινή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξέφρασε η Μέρι Ρόμπινσον, επικεφαλής της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ ο Τερζ Ρόεντ Λάρσεν εκτίμησε ότι «τέτοιες πράξεις οδηγούν με βεβαιότητα σε κλιμάκωση».

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ, μετά το τέλος της συνάντησής του με τον Γιάσερ Αραφάτ που μετέβη στην Ιταλία, προειδοποιούσε ότι «αρχίζει ένας νέος κύκλος βίας με βαρύ τίμημα και για τις δύο πλευρές». Ο Μουμπάρακ φέρεται, πάντως, να απέρριψε το ενδεχόμενο σύγκλησης άμεσης αραβικής συνόδου. Μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν, επίσης, στα λιβανικά προσφυγικά στρατόπεδα, όπου παραδόθηκε και διαμαρτυρία στα γραφεία του ΟΗΕ και στην Ιορδανία.