Το Διήμερο των Οργανώσεων Εξωτερικού αποτελεί εδώ και 8 χρόνια σταθμό στη δράση της Οργάνωσης. Ενα Διήμερο που ξεκίνησε το Δεκέμβρη του 2009 στη χιονισμένη Τρίερ, στο σπίτι του Καρλ Μαρξ, και από τότε αγκαλιάστηκε από δεκάδες νέους από τη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ολλανδία και ταξίδεψε σε πολλές πόλεις όπως το Βερολίνο, την Ερφούρτη, το Μόναχο, τη Δρέσδη, και το Κρέφελντ. Τίμησε με τις εκδηλώσεις του ηγέτες του διεθνούς επαναστατικού κινήματος όπως ο Καρλ Μαρξ, η Ρόζα Λούξεμπουργκ, ο Καρλ Λίμπκνεχτ, ο Ερνστ Τέλμαν και σημαντικές στιγμές της ταξικής πάλης στη Γερμανία, όπως η επανάσταση του 1918 και η οικοδόμηση του σοσιαλισμού στη Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία. Ενα από τα πιο ιδιαίτερα Διήμερα ήταν αυτό που πραγματοποιήθηκε στο Μόναχο προς τιμήν του κομμουνιστή ηγέτη Νίκου Ζαχαριάδη, Γενικού Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, που βγήκε αλύγιστος από τα κολαστήρια του Νταχάου.
Το φετινό Διήμερο, στημένο με το μεράκι και τη δημιουργικότητα των μελών και φίλων της ΚΝΕ, ήταν αφιερωμένο στα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ.
Από την παρουσίαση για τον ΔΣΕ και την υποδοχή των πολιτικών προσφύγων στη ΓΛΔ |
Το Σάββατο το απόγευμα, οι κατασκηνωτές και οι επισκέπτες του Διημέρου παρακολούθησαν θεατρική παράσταση που είχαν ετοιμάσει οι Οργανώσεις της ΚΝΕ, παρουσιάζοντας με γλαφυρό τρόπο την κατάσταση στην Ελλάδα της καπιταλιστικής κρίσης και την απόφαση χιλιάδων νέων να μεταναστεύσουν. Στη συνέχεια, χαιρετισμό εκ μέρους της Οργάνωσης της ΚΝΕ στη Γερμανία απηύθυνε η Ζωή Πασχαλίδη. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Κώστας Γκουτζηγιάννης, Γραμματέας της Οργάνωσης Γερμανίας του ΚΚΕ.
Ο Γ. Παπαδόπουλος, μαχητής του ΔΣΕ, ξεναγεί στην έκθεση του Διημέρου |
Στο χώρο των εκδηλώσεων ιδιαίτερη θέση είχαν και οι μικρότερες ηλικίες, όπου στο πλαίσιο του παιδότοπου, αποτύπωσαν με τις ζωγραφιές τους τις δικές τους εμπειρίες από το Διήμερο, ενώ μέσα από παιχνίδι - γρίφο έμαθαν για την προσφυγιά και τον πόλεμο.
Στιγμιότυπο από το θεατρικό του Σαββάτου με θέμα την καπιταλιστική κρίση και τη μετανάστευση |