ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Αντιπυραυλικές ασκήσεις ΗΠΑ - Ιαπωνίας - Ν. Κορέας για πρώτη φορά

Και αντιδράσεις του Πεκίνου για έκθεση του Πενταγώνου

Τρίτη 17 Μάη 2016

Copyright 2016 The Associated

Από πρόσφατη άσκηση ΗΠΑ - Ν. Κορέας
ΣΕΟΥΛ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΕΚΙΝΟ.--

ΗΠΑ, Ιαπωνία και Νότια Κορέα προχωρούν για πρώτη φορά σε κοινή, τριμερή αντιπυραυλική άσκηση στην περιοχή του Ειρηνικού, όπως ανακοίνωσε χτες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας στη Σεούλ, Μουν Σανγκ Γκιούν. Η άσκηση θα ξεκινήσει στις 28 Ιούνη και θα γίνει στο περιθώριο της πολυεθνικής άσκησης Rim of Pacific (RIMPAC) που φέτος θα διαρκέσει από τις 30 Ιούνη έως τις 4 Αυγούστου. Η RIMPAC είναι ετήσια άσκηση, που γίνεται με τη συμμετοχή 22 χωρών και την πρόσκληση αρκετών «παρατηρητών», ανάμεσα στους οποίους αρκετές φορές έχει βρεθεί και η Κίνα.

ΗΠΑ, Ιαπωνία και Ν. Κορέα δηλώνουν ότι η σύσφιξη της στρατιωτικής τους συνεργασίας και με τη διενέργεια, πλέον, τέτοιων τριμερών ασκήσεων συνδέεται με την ανάγκη συντονισμού κατά των «απειλών» που συνιστούν οι ενέργειες της ΛΔ Κορέας. Θα είναι η πρώτη φορά που Σεούλ, Τόκιο και Ουάσιγκτον θα πραγματοποιήσουν άσκηση ανταλλαγής πληροφοριών για την περίπτωση που η Βόρεια Κορέα εκτοξεύσει πύραυλο, κατά την οποία οι τρεις χώρες θα συνεργαστούν για τον εντοπισμό του πυραύλου μετά την ανίχνευσή του, ανέφερε ο Νοτιοκορεάτης αξιωματούχος.

Φυσικά, είναι φανερό ότι και η συγκεκριμένη εξέλιξη βεβαιώνει την ένταση επικίνδυνων για τους λαούς σχεδιασμών και ανταγωνισμών, καταρχάς γεωπολιτικών και επενδυτικών, σε μια περιοχή όπου ειδικά η Ουάσιγκτον παρακολουθεί στενά τις κινήσεις του Πεκίνου. Η συγκεκριμένη άσκηση συνδέεται με την εφαρμογή της τριμερούς Συμφωνίας ανταλλαγής πληροφοριών που υπογράφτηκε το 2014, ενώ για τη διεξαγωγή της θα επιστρατευτούν και αντιτορπιλικά αμερικανικής κατασκευής τύπου Aegis που έχουν ήδη προμηθευτεί και οι Ιαπωνία, Ν. Κορέα.

Τις εξελίξεις παρακολουθεί στενά, όπως είναι φυσικό, το Πεκίνο, όπου χτες ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Χονγκ Λέι, δήλωνε ότι «η κατάσταση στην Κορεατική Χερσόνησο είναι ακόμα ευαίσθητη και περίπλοκη», εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα «όλα τα μέρη να μείνουν ψύχραιμα και να απόσχουν από περαιτέρω ενέργειες που μπορούν να κλιμακώσουν τις εντάσεις».

Εκθεση Πενταγώνου για εξελίξεις με Κίνα

Στο μεταξύ, την αντίδραση του Πεκίνου προκάλεσε και έκθεση που παρουσίασε την περασμένη Παρασκευή το αμερικανικό Πεντάγωνο για τις στρατιωτικές εξελίξεις που αφορούν και την Κίνα. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή βοηθό υπουργού Αμυνας, αρμόδιο για την ανατολική Ασία, Αμπραχαμ Μ. Ντένμαρκ, «η Κίνα συνεχίζει να επικεντρώνεται στην προετοιμασία (της) για πιθανή σύγκρουση στα Στενά της Ταϊβάν», αλλά «συμπληρωματικές επιχειρήσεις όπως τα απρόβλεπτα στην Ανατολική και τη Νότια Κινεζική θάλασσα και στην Κορεατική Χερσόνησο είναι όλο και πιο σημαντικά (για το Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό της Κίνας)».

Ο ίδιος υπογράμμισε ακόμα πως μέσα στο 2015 το Πεκίνο ξεκίνησε μια σειρά έργα, για να ενισχύσει στρατιωτικές υποδομές στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, υποστηρίζοντας ότι η κινεζική ηγεσία «επέδειξε θέληση να ανεχτεί υψηλότερα επίπεδα έντασης, επιδιώκοντας να υπερασπιστεί τις θαλάσσιες αξιώσεις της». Μεταξύ άλλων, στάθηκε και στην αυξανόμενη στρατιωτική παρουσία της Κίνας διεθνώς, φέροντας ως παράδειγμα, τα σχέδια κατασκευής κινεζικής ναυτικής βάσης στο Τζιμπουτί της Ανατολικής Αφρικής.

Εκφράζοντας την αντίδραση της Κίνας, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας, Γιανγκ Γιουζούν, τόνισε πως η πολιτική που ακολουθεί η Κίνα είναι αμυντική από τη φύση της και πως το πρόβλημα είναι με τις κινήσεις των ΗΠΑ, που στέλνουν συχνά πολεμικά πλοία και αεροπλάνα, οι οποίες εντείνουν τη στρατιωτικοποίηση της περιοχής με πρόθεση να επεκτείνουν την ηγεμονία τους.