ΕYΡΩΛΙΓΚΑ - FIBA
Οξύνεται ο ανταγωνισμός
Τετάρτη 24 Φλεβάρη 2016

Icon

Οι ισχυροί σύλλογοι αποτελούν το μήλον της Εριδος στην κόντρα συμφερόντων μεταξύ Ευρωλίγκας και FIBA
Οσο πλησιάζουμε προς το τέλος της φετινής αγωνιστικής σεζόν και ενόψει αυτών που έχουν να συμβούν στην επόμενη, τόσο φαίνεται να χοντραίνει το παιχνίδι μεταξύ Ευρωλίγκας και FIBA στη μάχη συμφερόντων που διεξάγουν με σκοπό τα ηνία στο ευρωπαϊκό μπάσκετ και φυσικά την κατοχύρωση της πρώτης θέσης στην αγορά. Κάτι που, ως γνωστόν, οδηγεί στην ύπαρξη δύο ξεχωριστών ευρωπαϊκών διοργανώσεων όσον αφορά το πρώτο επίπεδο, την νυν αλλά αλλαγμένη στον τρόπο διεξαγωγής Ευρωλίγκα και το υπό δημιουργία Τσάμπιονς Λιγκ του μπάσκετ της FIBA. Ωστόσο, μέχρι τη μέρα που οι δύο διοργανώσεις θα ξεκινήσουν επίσημα και θα τεθούν στην κρίση της... αγοράς και το πόσο τελικά θα ...πουλήσουν, η αντιπαράθεση ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές παραμένει στα ύψη.

Το τελευταίο περιστατικό έχει να κάνει με την καταγγελία της Ευρωλίγκας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη συμπεριφορά των ανθρώπων της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας, οι οποίοι πιέζουν και απειλούν τους συλλόγους να εγκαταλείψουν την Euroleague και το Eurocup για να ενταχθούν στους σχεδιασμούς της FIBA. Η Ευρωλίγκα χαρακτηρίζει παράνομη και απαράδεκτη τη συμπεριφορά της FIBA, καθώς, όπως αναφέρει, άνθρωποι της Συνομοσπονδίας πλησιάζουν παίκτες, διαιτητές και συλλόγους με στόχο να τους πείσουν να φύγουν από τις διοργανώσεις για να έρθουν στη FIBA. Η Euroleague τονίζει πως ο καθένας είναι ελεύθερος να πάρει τις αποφάσεις του βάσει κριτηρίων και όχι μέσα από πιέσεις, απειλές και αντικανονικές συμπεριφορές. Μετά απ' αυτό αναμένεται η επίσημη απάντηση της άλλης πλευράς.

Σημειώνεται πως η Ευρωλίγκα έχει καταφέρει να εξασφαλίσει στη διοργάνωσή της τους ισχυρότερους (αγωνιστικά αλλά και οικονομικά) συλλόγους της Ευρώπης μέσω της υπογραφής των 10ετών κλειστών συμβολαίων. Ανάμεσά τους βρίσκονται ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός αλλά και η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μπαρτσελόνα, η Φενέρμπαχτσε κ.ά. Απ' την άλλη, από πλευράς FIBA μπορεί αρχικά να έχασαν τη μάχη στο... παιχνίδι των ονομάτων για τη δική τους διοργάνωση, ωστόσο εκτιμούν ότι τα χρήματα που υποσχέθηκε η Ευρωλίγκα στις ομάδες είναι πολύ λιγότερα με αποτέλεσμα να αναμένουν αντιδράσεις απ' τους συλλόγους.