«Στον αέρα» μετεγγραφέντες και μη
Τετάρτη 20 Γενάρη 2016

Από παλιότερη κινητοποίηση για τις μετεγγραφές
Με διαμαρτυρίες στις πρυτανείες απαντούν σε πρώτη φάση οι μετεγγραφέντες φοιτητές, καταγγέλλοντας την απαράδεκτη πολιτική της κυβέρνησης και στο ζήτημα των μετεγγραφών, ενώ για την Παρασκευή 22 Γενάρη έχει προγραμματιστεί κινητοποίηση, στις 12 το μεσημέρι, στο υπουργείο Παιδείας. Υπενθυμίζεται ότι μετά από πολύμηνη καθυστέρηση, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε την περασμένη βδομάδα τη λίστα με τους δικαιούχους για μετεγγραφή, όπου «κόβεται» περίπου το 55%. Από τους 9.710 αιτούντες εγκρίθηκαν μόλις οι 4.534, δηλαδή περίπου το 45% των φοιτητών. Οι υπόλοιποι φοιτητές, μολονότι πληρούν τα οικονομικά και λοιπά ειδικά κριτήρια, πετιούνται κυριολεκτικά έξω από τις σπουδές. Στο μεταξύ, και όσοι πήραν τη μετεγγραφή έχουν στην πλειοψηφία τους χάσει το εξάμηνο, καθώς και τις προθεσμίες για τη δωρεάν στέγαση.

Η Επιτροπή Μετεγγραφέντων Φοιτητών και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, με παρεμβάσεις τους στις διοικήσεις των Ιδρυμάτων, απαιτούν να πάρουν μετεγγραφή όλοι οι φοιτητές που το δικαιούνται, να γίνουν αναπληρώσεις των εργαστηρίων όπου χάθηκαν, να πάρουν όλοι οι φοιτητές από μετεγγραφή τις φοιτητικές παροχές που δικαιούνται με τη λήψη κωδικών και πάσο, όπως δωρεάν σίτιση, συγγράμματα, αναλώσιμα. Να υπάρξουν έξτρα ημερομηνίες μετά το τέλος της εξεταστικής, ώστε να διευκολυνθούν οι μετεγγραφέντες που θα λάβουν τώρα τα βιβλία τους για να περάσουν τα μαθήματα.

Από τη μεριά τους κοσμητείες και γραμματείες παρέπεμψαν τα παραπάνω αιτήματα στους πρυτάνεις, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις δήλωσαν στους μετεγγραφέντες φοιτητές ότι θα πρέπει να εγγραφούν απευθείας στο εαρινό εξάμηνο, ξεκαθαρίζοντας με αυτό τον τρόπο ότι το εξάμηνο ήδη έχει χαθεί, ενώ επισήμαναν ότι το υπουργείο Παιδείας ακόμη δεν τους έχει στείλει τη λίστα με τα ονόματα των μετεγγραφέντων.

Παράλληλα, η Επιτροπή προχωράει στις σχολές σε συλλογή υπογραφών αλληλεγγύης προς το δίκαιο αγώνα τους.

Για το ζήτημα, το ΚΚΕ κατέθεσε την περασμένη Δευτέρα και Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Παιδείας, Νίκο Φίλη.

«Η κατάσταση αυτή είναι απαράδεκτη. Το κόψιμο 5.000 νέων από τις σπουδές σηματοδοτεί τη συνέχιση της υλοποίησης της αντιλαϊκής πολιτικής και στην Ανώτατη Εκπαίδευση, από τη σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που θέλει τα παιδιά των φτωχών λαϊκών στρωμάτων να προσανατολίζονται προς φτηνές καταρτίσεις και πιστοποιητικά. Για άλλη μια φορά, την πληρώνουν τα παιδιά που περισσότερο δυσκολεύονται να σπουδάσουν, που δεν έχουν να πληρώσουν την ακριβή Ανώτατη Εκπαίδευση, για τα συγγράμματα, τη φοιτητική μέριμνα, τις μετακινήσεις τους», υπογραμμίζει ο Γιάννης Δελής, βουλευτής του Κόμματος, στην Επίκαιρη Ερώτηση, ενώ υπενθυμίζεται ότι η παρούσα κατάσταση «έρχεται να προστεθεί σε μια ήδη διαμορφωμένη κατάσταση που προέκυψε από την άρνηση, ένα χρόνο πριν, του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ και της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, να δεχτούν τους περσινούς μετεγγραφόμενους, που είχε ως συνέπεια να χάσουν αυτά τα παιδιά έναν ολόκληρο χρόνο από τις σπουδές τους, καθώς και να μην πάρουν τελικά όλοι τις μετεγγραφές, μολονότι πληρούσαν τα κριτήρια. Και σε εκείνη την περίπτωση, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είχε πάρει θέση υπεράσπισης των διοικήσεων των δύο Πανεπιστημιακών Τμημάτων, βάζοντας στο στόχαστρο για άλλη μια φορά τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών των λαϊκών οικογενειών».

Το ΚΚΕ απαιτεί να παρθούν μέτρα, ώστε: