ΙΝΔΙΑ
Επίθεση ενόπλων σε στρατιωτική βάση
Τρίτη 5 Γενάρη 2016

Λίγο μετά την επίθεση στην ινδική αεροπορική βάση
ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Ενοπλη επίθεση σε αεροπορική βάση του ινδικού στρατού πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο, ενώ και χτες αναφέρθηκαν νέες ανταλλαγές πυροβολισμών. Πρόκειται για τη στρατιωτική βάση στην Πάθανκοτ, που βρίσκεται πολύ κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν, σε μια περιοχή που συνδέει την (διαφιλονικούμενη μεταξύ Ινδίας - Πακιστάν) περιοχή του Κασμίρ με την υπόλοιπη ινδική επικράτεια.

Ολα ξεκίνησαν το πρωί του Σαββάτου, με πυρά και εκρήξεις στη βάση όπου οι ένοπλοι που εισέβαλαν φέρονται να ανήκουν στην ισλαμιστική οργάνωση «Τζάις ε Μοχάμεντ» (που έχει έδρα στο Πακιστάν), αν και επίσημα δεν είχε αναληφθεί η ευθύνη, τουλάχιστον έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές. Πάντως, μέχρι χτες, είχε καταγραφεί ο θάνατος 11 ατόμων, 7 στρατιωτικών και δεν μπορούσε να διασταυρωθεί η κατάσταση στο συγκεκριμένο σημείο, παρά την ανακοίνωση των Ενόπλων Δυνάμεων, 14 ώρες μετά την έναρξη της επίθεσης, ότι ανακτήθηκε ο έλεγχος της βάσης.

Στελέχη της κυβέρνησης δήλωσαν ότι θα υπάρξει συνεργασία με το Πακιστάν, του οποίου η κυβέρνηση καταδίκασε την επίθεση ως «τρομοκρατική».

Πάντως, να σημειωθεί ότι η επίθεση - που χαρακτηρίστηκε «ασυνήθιστη» - σημειώθηκε σε μια περίοδο που Ινδία - Πακιστάν δηλώνουν ότι επιδιώκουν ενίσχυση των διμερών διαβουλεύσεων (και για τις διαφορές τους), ενώ στο όνομα της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας» ψήνονται διάφορες διμερείς και πολυμερείς επαφές και σε όλη την Κεντρική και Νότια Ασία.