ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ
Διαγκωνίζονται για το ποιος θα δώσει διαπιστευτήρια στους φαρμακοβιομήχανους
Σάββατο 17 Οχτώβρη 2015

Eurokinissi

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, κάνοντας ειδική αναφορά στο άρθρο 15 του πολυνομοσχεδίου που αφορά την τιμή του φαρμάκου, τόνισε ότι δεν έχει στόχο «την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών σε ποιοτικό, ασφαλές, αποτελεσματικό και δωρεάν φάρμακο. Οι διατάξεις του αποτελούν αντανάκλαση του ανταγωνισμού που αντικειμενικά εξελίσσεται μπροστά στο επικείμενο άνοιγμα της αγοράς με την εισαγωγή γενόσημων από άλλες χώρες, ενός ανταγωνισμού μεταξύ εγχώριων και ξένων εταιρειών του κλάδου για τα μερίδια της αγοράς στο φάρμακο».

Τόνισε ότι «διαγκωνίζεστε για το ποιος θα δώσει διαπιστευτήρια στους φαρμακοβιομήχανους, όμως, για το ότι οι ασθενείς συνεχίζουν να πληρώνουν όλο και μεγαλύτερα ποσά για την αγορά των φαρμάκων, τσιμουδιά (...) Ολα τα μέτρα (αρνητική λίστα, μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, αύξηση της συμμετοχής σε ορισμένες ασθένειες από το 0% στο 10% ή και στο 25%, κ.ά.) είναι σε ισχύ, αναγκάζοντας τους ασθενείς να πληρώνουν όλο και μεγαλύτερα ποσά για την αγορά φαρμάκων».

Οπως επισήμανε ο Γ. Λαμπρούλης, μπορεί με το μέτρο της κυβέρνησης να φαίνεται ότι «ίσως να αφαιρεθεί ένα μικρό μέρος από την υψηλή κερδοφορία της φαρμακοβιομηχανίας», όμως η κυβέρνηση μέσω του υπουργού Υγείας φρόντισε να καθησυχάσει τους φαρμακοβιομήχανους λέγοντας ότι όχι μόνο θα μεριμνήσει για την ενδεχόμενη χασούρα, αλλά με σειρά μέτρων και πρωτοβουλιών θα φροντίσει ώστε να ενισχύσει περαιτέρω την κερδοφορία τους μέσω της καινοτομίας, μέσω της υποβοήθησης των εξαγωγών κ.λπ.