Ως «τρία χρόνια ωφέλιμα» περιγράφει την επόμενη τριετία εφαρμογής του νέου αντιλαϊκού μνημονίου ο Ευ. Μεϊμαράκης...
Eurokinissi |
Την αποφασιστικότητά του να «τρέξει» άμεσα τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που έχει ανάγκη το κεφάλαιο, «διαφημίζει» ο πρόεδρος της ΝΔ |
Σε αυτή τη βάση, μιλώντας χτες το πρωί στον ΑΝΤ1, ο Ευ. Μεϊμαράκης απέκλεισε μεν το ενδεχόμενο να τοποθετηθεί ο Τσίπρας πρωθυπουργός αν είναι πρώτο κόμμα η ΝΔ, αλλά πρόσθεσε: «Μπορούμε να βρούμε ένα πλαίσιο συμφωνίας. Δεν είναι Δεξιά και Αριστερά. Εάν συμφωνήσουμε και ο κ. Τσίπρας μου πει "δε θέλω να είσαι πρωθυπουργός", προκειμένου να δεχτεί ένα πρόγραμμα, θα συμφωνήσω. Δεν είμαι κολλημένος σε καρέκλες».
Σε σχέση, δε, με την επιλογή κάποιου άλλου ως πρωθυπουργού μετεκλογικά, τόνισε, προσπαθώντας να κρατήσει και κάποιους τόνους αντιπαράθεσης μεταξύ τους, ώστε να πολώσουν το κλίμα: «Σαφώς και θα είναι κάποιος ο οποίος εμπιστευόμαστε. Ποτέ δεν είπα ότι θα είμαστε πρώτο κόμμα και θα κάνουμε πρωθυπουργό τον Τσίπρα. Αυτό ξεχάστε το. Οταν τον λέω ψευτράκο και πονηρούλη, λέτε να τον δεχτώ πρωθυπουργό σε μια κυβέρνηση συνεργασίας;».
Σκιαγραφώντας, εξάλλου, σημεία των σχεδιασμών τους, είπε ότι ανοίγονται μπροστά τους «τρία χρόνια ωφέλιμα» και ότι «προσφέρεται αυτός ο χρόνος για τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται», στέλνοντας σήμα στα μονοπώλια ότι είναι διατεθειμένος να «τρέξει» τις αναδιαρθρώσεις που χρειάζονται για να αναθερμάνουν τα κέρδη τους.
Στο ίδιο φόντο, μιλώντας στο Reuters, επέμεινε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ξεμπλοκάρει μεγάλα έργα υποδομής που σταμάτησαν και να φέρει περισσότερες «επενδύσεις», για να αποδείξει ότι είναι «φιλική προς το επιχειρείν». Φρόντισε, μάλιστα, να διαφημίσει στο κεφάλαιο την ικανότητά του να ...κάνει τη δουλειά: «Είμαι ώριμος. Είμαι έτοιμος, με σχέδιο, με την ηγεσία του κόμματος και μια ενωμένη κοινοβουλευτική ομάδα, να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση».
Παραπέρα, τόνισε πως «το πρώτο κόμμα στο οποίο θα στραφώ (σ.σ. για συνεργασία), θα είναι αυτό που θα έρθει δεύτερο στις εκλογές». «Αν αυτό το κόμμα δεν επιθυμεί να συμμετέχει σε μια κυβέρνηση ευρύτατης συνεργασίας, θα στραφώ στα κόμματα που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και με τα οποία τουλάχιστον μπορούμε να συμφωνήσουμε για ένα σχέδιο βιώσιμης κυβέρνησης, που ελπίζω ότι θα εξαντλήσει την τετραετία» συμπλήρωσε, επιμένοντας στην ανάγκη κυβερνητικής σταθερότητας και εξάντλησης της τετραετίας.
Μάλιστα, δίνοντας συνέχεια στα περί συναίνεσης των αστικών πολιτικών δυνάμεων πάνω στα ζητούμενα του κεφαλαίου, ανέλυσε και την πρότασή του περί σύστασης «εθνικής διαπραγματευτικής ομάδας»: «Πρέπει να συντονιστούμε και να καταλήξουμε σε συμφωνία. Και ακόμα και αν κάποιες πολιτικές δυνάμεις δε θέλουν να πάρουν μέρος σε αυτή την κυβέρνηση, θα υπάρξει μια εθνική διαπραγματευτική ομάδα στην οποία θα πρέπει να συμμετέχουν, είναι δημοκρατική υποχρέωσή τους».
Αναπαράγοντας, εξάλλου, το ίδιο αποπροσανατολιστικό παραμύθι με τον ΣΥΡΙΖΑ περί δυνατότητας απεμπλοκής από το μνημόνιο μέσω της εφαρμογής του (!), παρουσιάστηκε βέβαιος πως οι δανειστές θα είναι έτοιμοι να συνομιλήσουν με την Ελλάδα, ώστε να ληφθούν κάποια μέτρα ανακούφισης για τη χώρα, αν η ίδια τηρήσει τις δεσμεύσεις της...
Σήμερα το βράδυ, ο Ευ. Μεϊμαράκης προγραμματίζεται να πραγματοποιήσει την καθιερωμένη ομιλία στη ΔΕΘ, όπου αναμένεται να παρουσιάσει τις βασικές παραμέτρους του οικονομικού προγράμματος της ΝΔ, όπως: Επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων. Παροχή νέων κινήτρων στους επιχειρηματίες. Σταδιακή μείωση κάποιων φόρων. Περιορισμός του «σπάταλου κράτους», άλλο ένα ζήτημα όπου οξύνουν την κοκορομαχία τους με την Κουμουνδούρου.