Και τρίτος νεκρός από το εργοδοτικό έγκλημα στα ΕΛΠΕ

«Πάγια πρακτική τα δωδεκάωρα» (!) αποφαίνεται προκλητικά το πόρισμα της εργοδοσίας

Τρίτη 26 Μάη 2015

Εργάτες συζητούν στην πύλη των ΕΛΠΕ, τις μέρες μετά το «ατύχημα»
Κατέληξε, το μεσημέρι του Σαββάτου, ένας ακόμα εργαζόμενος που είχε τραυματιστεί σοβαρά από την πυρκαγιά που ξέσπασε στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ στον Ασπρόπυργο, στις 8 Μάη. Ο 27χρονος Αντώνης Αβράμπος, που νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς», είναι ο τρίτος εργαζόμενος που έχασε τη ζωή του στο εργοδοτικό έγκλημα. Η κηδεία του γίνεται σήμερα στο νέο Κοιμητήριο Αχαρνών. 4ωρη στάση εργασίας (από 2 μ.μ. έως 6 μ.μ.) έχει προκηρύξει το επιχειρησιακό σωματείο. Την περασμένη Τρίτη, είχαν χάσει τη μάχη οι πρώτοι δύο εργάτες, από τους έξι συνολικά που είχαν τραυματιστεί, οι Μπάμπης Δευτεραίος και Ντελιλάι Ραμαντάν. Σε σοβαρή κατάσταση εξακολουθεί να νοσηλεύεται ένας ακόμα εργαζόμενος, από τους τρεις που παραμένουν στα νοσοκομεία.

Κι ενώ οι εργαζόμενοι θρηνούν τρεις νεκρούς συναδέλφους τους, η εταιρεία κατέληξε σε πόρισμα - πρόκληση, με το οποίο επιχειρεί να πετάξει από πάνω της κάθε ευθύνη και να καταλογίσει πλημμελή τήρηση των μέτρων ασφάλειας στους ίδιους. Απομονώνει το περιστατικό της φωτιάς και των εκρήξεων, όπου «λαμπάδιασαν» οι έξι εργαζόμενοι, από τις συνθήκες ακραίας εντατικοποίησης και ελλιπών μέτρων ασφάλειας, στις οποίες δουλεύουν χιλιάδες εργαζόμενοι στις εργασίες γενικής συντήρησης (shut down).

«Τηρήθηκε η νομοθεσία ως προς τα χρονικά όρια εργασίας, ενώ η δωδεκάωρη εργασία αποτελεί πάγια πρακτική των διυλιστηρίων κατά τη διάρκεια γενικής συντήρησης»: Αυτό ομολογεί κυνικά η εταιρεία στο πόρισμά της, νομιμοποιώντας επί της ουσίας τα ωράρια εξάντλησης και γενικά τις απαράδεκτες συνθήκες δουλειάς στο διυλιστήριο.

Κατά τ' άλλα, το πόρισμα περιγράφει πως κατά τη διάρκεια εργασιών εξάρμωσης και αντικατάστασης βάνας, σημειώθηκε εκροή νάφθας, ενώ ως πιθανότερη αιτία ανάφλεξης αναφέρει το στατικό ηλεκτρισμό. Για το γεγονός ότι δεν έγινε αποστράγγιση και καθαρισμός του κυκλώματος μεταξύ δεξαμενής και βάνας, τα ΕΛΠΕ «δείχνουν» ως υπεύθυνους τους εργαζόμενους διαφορετικών τμημάτων, που δε συνεννοήθηκαν μεταξύ τους, αποσιωπώντας την πίεση που δέχονται όλοι οι εργαζόμενοι για να «βγει» γρήγορα η δουλειά, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε μοιραία λάθη.

Το πόρισμα έχει συνταχθεί από επιτροπή την οποία απαρτίζουν πέντε στελέχη της εταιρείας, δύο εκπρόσωποι των εργαζομένων και ένας εμπειρογνώμονας. Σε εκκρεμότητα βρίσκεται η έκδοση των πορισμάτων της Πυροσβεστικής και του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.