Κατατέθηκε χτες από τους βουλευτές του Κόμματος Γ. Γκιόκα, Λ. Κανέλλη, Χρ. Κατσώτη και Θ. Παφίλη
Οπως επισημαίνεται στην Αιτιολογική Εκθεση της τροπολογίας - προσθήκης, το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ΕΡΤ διατηρεί τη λειτουργία μιας απόλυτα ελεγχόμενης απ' την εκάστοτε κυβέρνηση ραδιοτηλεόρασης, ενώ την ίδια στιγμή περιέχει αρνητικές ρυθμίσεις και ασάφειες στο ζήτημα της αποκατάστασης των εργαζομένων της ΕΡΤ και της ΝΕΡΙΤ και της επαναλειτουργίας όλων των δομών της καταργηθείσας ΕΡΤ.
Αντίθετα, το ΚΚΕ, όπως έκανε αμέσως μετά τη βίαιη κατάργηση της ΕΡΤ ΑΕ, οπότε και κατέθεσε τροπολογία για την αναδρομική κατάργηση τόσο της από 10.6.2013 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, όσο και της υπ. αρ. ΟΙΚ 02/11.6.2013 ΚΥΑ, καταθέτει και σήμερα τροπολογία με σκοπό την πλήρη αποκατάσταση της λειτουργίας της ΕΡΤ και σε όλο το εύρος των δραστηριοτήτων της, καθώς επίσης και την πλήρη αποκατάσταση του απολυμένου προσωπικού της, χωρίς διαχωρισμούς, ακριβώς όπως είχαν στις 11.6.2013.
Από τις κινητοποιήσεις τον Ιούνη του 2013 ενάντια στο κλείσιμο της ΕΡΤ |
Ακολουθεί το κείμενο της Αιτιολογικής Εκθεσης και τα Αρθρα της τροπολογίας - προσθήκης.
***
Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης «Ρυθμίσεις θεμάτων Δημόσιου Ραδιοτηλεοπτικού φορέα, Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση Ανώνυμη Εταιρεία και τροποποίηση του άρθρου 48 του ν. 2190/1920 και άλλες διατάξεις» όχι μόνο δεν ανταποκρίνεται στην ανάγκη δημιουργίας μιας κρατικής ραδιοτηλεόρασης που θα υπηρετεί πραγματικά την ενημέρωση και ψυχαγωγία του λαού, αλλά αντίθετα διατηρεί τη λειτουργία μιας απόλυτα ελεγχόμενης απ' την εκάστοτε κυβέρνηση ραδιοτηλεόρασης, ενώ την ίδια στιγμή περιέχει αρνητικές ρυθμίσεις και ασάφειες στο ζήτημα της αποκατάστασης των εργαζομένων της ΕΡΤ και της ΝΕΡΙΤ και της επαναλειτουργίας όλων των δομών της καταργηθείσας ΕΡΤ.
Συγκεκριμένα:
Σε αντικατάσταση της πιο πάνω ρύθμισης, σε σχέση με το ειδικότερο περιεχόμενο της εκδιδόμενης για κάθε περίπτωση ΚΥΑ, εκδόθηκε και δημοσιεύτηκε (κατά συχνά εφαρμοζόμενη πρακτική της προηγούμενης συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ) η από 10.6.2013 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ 139Α/11.6.2013), με την οποία διευρύνθηκε το περιεχόμενο της ΚΥΑ, που θα επέφερε, στο πλαίσιο εφαρμογής του άρθρου 14Β του ν. 3429/2005, την κατάργηση, μεταξύ άλλων, εταιρείας του Δημοσίου. Σημειώνεται ότι η πιο πάνω ΠΝΠ δεν υποβλήθηκε προς κύρωση στη Βουλή και έχασε την ισχύ της σύμφωνα με το άρθρο 44 παρ. 1 του Συντάγματος, όμως στο μεταξύ παρήγαγε ουσιαστικά αποτελέσματα.
Σε εκτέλεση της πιο πάνω ΠΝΠ εκδόθηκε η υπ. αριθμ. ΟΙΚ 02/11.6.2013 ΚΥΑ (ΦΕΚ 1414Β/11.6.2013) με την οποία μέσα σε μία ημέρα καταργήθηκε η ΕΡΤ ΑΕ και οι θυγατρικές της, διακόπηκε η μετάδοση ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών, το σύνολο των στοιχείων του ενεργητικού και του παθητικού της ΕΡΤ ΑΕ και των θυγατρικών της μεταβιβάστηκαν αυτοδίκαια στο Δημόσιο, οι συμβάσεις εργασίας του απασχολούμενου με οποιονδήποτε τρόπο προσωπικού (αποτελούμενου από 2.900 και πλέον πρόσωπα) και κάθε είδους συμβάσεις έργου ή εργασίας με εξωτερικούς ή άλλους συνεργάτες προγράμματος της ΕΡΤ ΑΕ και των θυγατρικών της λύθηκαν, έληξε η θητεία των οργάνων διοίκησης της ΕΡΤ ΑΕ και των θυγατρικών της και ανεστάλη η είσπραξη του ανταποδοτικού τέλους (εισφοράς) υπέρ της ΕΡΤ ΑΕ που εισπραττόταν μέσω λογαριασμού ΔΕΗ.
Στη συνέχεια, προς ολοκλήρωση της πολιτικής της κατάργησης της ΕΡΤ ΑΕ, η πιο πάνω ΚΥΑ υπ. αρ. 02/11.6.2013 τροποποιήθηκε αρκετές φορές, τόσο με νεότερες ΚΥΑ, όσο και με επανειλημμένες νομοθετικές ρυθμίσεις που ψήφισε η κυβερνητική πλειοψηφία στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο. Με αυτές τις απανωτές παρεμβάσεις, μεταξύ άλλων:
α) Δεν υπάρχει πλήρης αποκατάσταση και επαναλειτουργία του συνόλου των λειτουργιών της ΕΡΤ ΑΕ, όπως αυτές υπήρχαν στις 11.6.2013. Η πλήρης επαναλειτουργία της ΕΡΤ ΑΕ με τις δραστηριότητες που είχε στις 11.6.2013 παραπέμπεται στις καλένδες, αν δεν αποκλείεται, καθώς αφήνεται να αποφασιστεί από το νέο ΔΣ της εταιρείας ποιες δραστηριότητες και πότε θα ασκήσει η εταιρεία και μάλιστα στα πλαίσια ισοσκελισμένων προϋπολογισμών.
β) Αναγνωρίζεται ουσιαστικά το τέλος της ΕΡΤ ΑΕ στις 11.6.2013, αφού δεν καταργείται η ΚΥΑ 02/11.6.2013, όπως τροποποιήθηκε, ενώ ορίζεται ότι η καταργηθείσα ΕΡΤ ΑΕ και οι θυγατρικές της εξακολουθούν να υπάγονται σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, που πρέπει πολύ σύντομα να λήξει.
γ) Δεν καταργείται η ΝΕΡΙΤ ΑΕ, αλλά μετονομάζεται σε ΕΡΤ ΑΕ και εισάγονται νέες ρυθμίσεις, μεταξύ των άλλων, για τους εσωτερικούς κανονισμούς, τα όργανα διοίκησης της ΕΡΤ ΑΕ.
δ) Δεν προβλέπεται επαναφορά του συνόλου του προσωπικού που απασχολούνταν στην ΕΡΤ ΑΕ στις 11.6.2013 και δεν έχει στο μεσοδιάστημα μέχρι σήμερα συνταξιοδοτηθεί.
ε) Δεν προβλέπεται κανενός είδους εξασφάλιση για το μεσοδιάστημα από τη λύση εργασίας μέχρι την αναβίωση της σχέσης εργασίας, ακόμα και για το προσωπικό της ΕΡΤ ΑΕ που πρόκειται να επανέλθει στη δουλειά του.
στ) Το προσωπικό που θα επανέλθει στη «νέα ΕΡΤ ΑΕ» θα αμείβεται με τις μειωμένες αποδοχές του μνημονιακού νόμου 4024/2011.
ζ) Δεν ξεκαθαρίζεται η επαναφορά του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων που ανήκαν στην ΕΡΤ ΑΕ και στις θυγατρικές της και που μεταβιβάστηκαν στο Δημόσιο και ορισμένα εξ αυτών στη ΝΕΡΙΤ ΑΕ, όπως και η επαναφορά στην ΕΡΤ ΑΕ του περιεχομένου του ειδικού λογαριασμού, που περιέχει τα χρηματικά διαθέσιμα της καταργηθείσας ΕΡΤ.
4. Αξίζει στο σημείο αυτό να ξεκαθαρίσουμε ότι το ΚΚΕ δεν υπερασπίζεται το χαρακτήρα της ΕΡΤ ΑΕ όπως αυτός υπήρξε και καθορίστηκε από όλες τις παρεμβάσεις των εκάστοτε κυβερνήσεων. Υπερασπίζεται την ύπαρξη και λειτουργία ενός αποκλειστικά δημόσιου φορέα ενημέρωσης, ψυχαγωγίας και πολιτιστικής ανάπτυξης που θα ανήκει στην ιδιοκτησία και τον έλεγχο του λαού. Δεν αποδέχεται, όμως, στο όνομα και μόνο των προβλημάτων που υπήρχαν, να καταστρατηγούνται δικαιώματα εργαζομένων και να συρρικνώνονται λειτουργίες προς όφελος των μεγάλων επιχειρηματιών στα ΜΜΕ, ενώ την ίδια στιγμή να συνεχίζεται η ίδια πολιτική αναφορικά με τον έλεγχο των εκάστοτε κυβερνήσεων στην ΕΡΤ. Η ΕΡΤ έχει δυνατότητες να αξιοποιήσει και να στηριχτεί στα μέσα και το προσωπικό της, σε διαφορετική οργάνωση και λειτουργία, για να υπηρετήσει πραγματικά το δικαίωμα του λαού στην ενημέρωση, αλλά και για να στηρίξει την πολύμορφη πολιτιστική, καλλιτεχνική δημιουργία και την ψυχαγωγία του λαού.
Β) Η ΝΕΡΙΤ ΑΕ τίθεται υπό εκκαθάριση.
Γ) Το σύνολο των υποχρεώσεων, που προέρχονται από τις αναδρομικά καταργούμενες πιο πάνω ρυθμίσεις και ειδικά όσες αφορούν την ειδική διαχείριση του μεταβιβαζόμενου στο Δημόσιο συνόλου των στοιχείων του ενεργητικού και παθητικού της ΕΡΤ ΑΕ και των θυγατρικών της, αναλαμβάνονται από το Δημόσιο και ειδικότερα από το υπουργείο Οικονομικών.
Β) Οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου του προσωπικού που απασχολούνταν στην ΕΡΤ ΑΕ στις 11.6.2013 και οι οποίες θεωρείται ότι δεν λύθηκαν με την καταργούμενη αναδρομικά υπ. αριθμ. ΟΙΚ 02/11.6.2013 ΚΥΑ, μετατρέπονται από την ημερομηνία της συμβατικής λήξης τους σε συμβάσεις αορίστου χρόνου και εφαρμόζονται γι' αυτές οι ρυθμίσεις του προηγούμενου εδαφίου.
Β) Στην ΕΡΤ ΑΕ περιέρχεται επίσης το σύνολο του ποσού που υπάρχει στον ειδικό λογαριασμό που συστάθηκε με την καταργούμενη με την παράγραφο 1 του παρόντος υπ. αριθμ. ΟΙΚ 6/8.7.2013 ΚΥΑ (ΦΕΚ 1675Β/8.7.2013) και περιλάμβανε το σύνολο των χρηματικών διαθεσίμων σε λογαριασμούς πιστωτικών ιδρυμάτων της ΕΡΤ ΑΕ και των θυγατρικών της που υπήρχαν την ημερομηνία σύστασης του εν λόγω λογαριασμού.
Β) Από την υποχρέωση καταβολής του ανταποδοτικού τέλους, πέραν των περιπτώσεων που περιγράφονται στο υπό συζήτηση ν/σ, εξαιρούνται οι άνεργοι, οι πολύτεκνοι, οι μονογονεϊκές οικογένειες και οι πάσχοντες από αναπηρία σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.