Εκδήλωση, με αφορμή τα 25 χρόνια λειτουργίας του προγράμματος
Από τον εορτασμό των 25 χρόνων του Συλλόγου Οικογένειας ΚΕΘΕΑ «ΣΤΡΟΦΗ» |
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, η Λούλα Καρατζά, εκ μέρους του Τμήματος Κατά των Ναρκωτικών της ΚΕ του ΚΚΕ και πολυμελής αντιπροσωπεία της αντίστοιχης Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ.
«Τον Μάρτιο του 1990, εφτά οκτώ γονείς που είχαμε παιδιά στη θεραπευτική κοινότητα "ΣΤΡΟΦΗ" αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα της βροχής, του κρύου και της παράξενης νοοτροπίας των ανθρώπων της γειτονιάς, περιμένοντας τα παιδιά μας, που μας κοίταζαν με μισό μάτι. Ετσι δημιουργήθηκε η ανάγκη να βρεθεί ο δικός μας χώρος, η δική μας γωνιά. Βρήκαμε λοιπόν ένα υπόγειο στον πεζόδρομο της Μαυρογένους. Σε εκείνο το υπόγειο περιμέναμε κάποιον από το προσωπικό να μας φέρει τα παιδιά μας. Φτιάξαμε καταστατικό και γίναμε Σύλλογος. Ο Σύλλογος είχε πια το δικό του σπίτι». Κάπως έτσι ξεκίνησε η ιστορία του Συλλόγου Οικογένειας ΚΕΘΕΑ «ΣΤΡΟΦΗ», όπως την περιέγραψε πριν χρόνια ο πρώτος πρόεδρος του Συλλόγου Π. Παρλιάρος.
Να σημειωθεί ότι στο Σύλλογο υπάρχουν 2 ξενώνες, για να φιλοξενούν οικογένειες από την επαρχία, οικογένειες με οικονομικά προβλήματα ή παιδιά χωρίς οικογενειακή υποστήριξη, τα οποία θέλουν να αλλάξουν ζωή και παρακολουθούν το Κέντρο Συμβουλευτικής, την πρώτη φάση του Προγράμματος.
Στο καθοριστικής σημασίας έργο των γονιών στάθηκε και η Κυρατσώ Σκορδογιάννη, υπεύθυνη του προγράμματος της «ΣΤΡΟΦΗΣ», απευθύνοντας μήνυμα σε όσα παιδιά είναι σήμερα στις φυλακές Αυλώνα να πάρουν την απόφαση να αλλάξουν τη ζωή τους. Τη σημασία να γίνει η οικογένεια του τοξικοεξαρτημένου συνθεραπευτής και συνθεραπευόμενος εξήγησε ο Γιώργος Μπαρδάνης, εκ μέρους του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ.
Τη σκυτάλη παίρνουν οι μπάντες της «Στροφής», όπου στη σκηνή ανεβαίνουν μαζί με τους πιτσιρικάδες η Γιώτα Νέγκα, ο Στάθης Δρογώσης και η Τζορτζίνα Καραχάλιου, τραγουδώντας μαζί, από Ξυλούρη και τη «Ρόζα» του Αλκη Αλκαίου μέχρι Νirvana και Janis Joplin, προσφέροντας μοναδικές στιγμές.
Η συγκίνηση κορυφώθηκε τη στιγμή αποφοίτησης των γονιών από το Σύλλογο Οικογένειας, οι γονείς εκείνοι δηλαδή που όταν αντιλήφθηκαν ότι τα παιδιά τους έχουν πρόβλημα χρήσης ουσιών κινητοποιήθηκαν και συμμετείχαν και οι ίδιοι σε θεραπευτικές διαδικασίες, στέλνοντας μήνυμα δύναμης και θετικού πείσματος και αναδεικνύοντας την αξία της συλλογικότητας.
Ο Νίκος και η Ξανθίππη από τη Ζάκυνθο όταν έμαθαν ότι η κόρη τους έκανε χρήση ναρκωτικών «άφησα πίσω δουλειά, σπίτι για να σώσω το παιδί μου. Ημασταν τυχεροί γιατί βρέθηκε μπροστά μας η "ΣΤΡΟΦΗ". Ανοιξα το είναι μου. Είχαμε δυσκολίες, δύο διακοπές. Δεν κάναμε πίσω. Την ξαναφέραμε πίσω στην κοινότητα», λέει ο Νίκος. «Σήμερα καμαρώνω το παιδί μου που χαίρεται τη ζωή του, τελείωσε τη σχολή του, είναι δρομέας, έχει βάλει πολλούς στόχους στη ζωή», λέει η Μαρία. Η Σουλτάνα και ο Μιχάλης από την Αλβανία μεταφέρουν τη δική τους εμπειρία. «Στο Σύλλογο δεν ένιωσα τον φόβο ότι είμαι ξένη. Εδώ δεν υπάρχουν Ελληνες και ξένοι, μόνο ανθρώπινη ζωή, ο Σωτήρης μου αποφοίτησε το 2013 κι όταν υπάρχει στόχος υπάρχει κέρδος»...