Το χειρουργείο στο «Αττικόν» έχει 14 χειρουργικές αίθουσες με πλήρη εξοπλισμό, όμως, λειτουργούν μόνο οι 6-7, λόγω έλλειψης προσωπικού |
Ο ίδιος εξηγεί: «Παράδειγμα είναι τα περιστατικά της ορθοπεδικής ογκολογίας. Το "Αττικόν" είναι κέντρο αναφοράς για όγκους του μυοσκελετικού, αν δηλαδή δεν έρθει εδώ ο ασθενής η επόμενη επιλογή του είναι να πάει στο εξωτερικό. Αλλά οι ασθενείς δεν μπορούν να έρθουν όταν δεν υπάρχουν αίθουσες ή πρέπει να μπουν σε βάρος άλλων ασθενών με επείγοντα προβλήματα. Ολα αυτά προκύπτουν από το γεγονός ότι, ενώ το χειρουργείο έχει 14 χειρουργικές αίθουσες με πλήρη εξοπλισμό, λειτουργούν μόνο οι 6-7 λόγω έλλειψης προσωπικού».
Επιπλέον αναμονή δημιουργεί και η καθυστέρηση της έγκρισης των ακριβών υλικών που απαιτούνται κάποιες φορές: «Τα υλικά που χρησιμοποιούνται στις εξειδικευμένες αυτές επεμβάσεις, όπως, για παράδειγμα, οι μεταλλικές προθέσεις που μπαίνουν για να μη χάσει ο καρκινοπαθής το πόδι του, κοστίζουν κάποιες χιλιάδες ευρώ και πρέπει υποχρεωτικά η έγκρισή τους να περάσει από ειδική επιτροπή. Αυτή η διαδικασία κρατάει αρκετούς μήνες και μπορεί και να απορριφθεί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα άνθρωποι με καρκίνο να περιμένουν χωρίς να μπορούν να χειρουργηθούν.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, το προηγούμενο διάστημα, Λαϊκές Επιτροπές και συσπειρώσεις των αυτοαπασχολούμενων, μαζί με εργαζόμενους, διεκδικήσαμε και πετύχαμε, μετά από μαζικές παραστάσεις διαμαρτυρίας, να χειρουργηθεί ασθενής με αντίστοιχη πάθηση, παρά τη μεγάλη καθυστέρηση και τις αναβολές που έπαιρνε συνεχώς το θέμα στις διάφορες επιτροπές έγκρισης», σημειώνει ο Γ. Γαλανόπουλος.