ΜΠΑΪΝΤΕΝ - ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Συνάντηση στο φόντο έντονων ανταγωνισμών
Τρίτη 25 Νοέμβρη 2014

Associated Press

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρ. Τ. Ερντογάν
ΑΓΚΥΡΑ.--

Στο φόντο εκτιμήσεων για συνεχιζόμενες «δοκιμασίες» των σχέσεων Αγκυρας - Ουάσιγκτον έγινε η συνάντηση του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, στη διάρκεια επίσημης επίσκεψης του δεύτερου στην Τουρκία.

Οι δύο άντρες συζήτησαν για περίπου τέσσερις ώρες θέματα όπως η πρόοδος των επιχειρήσεων του «διεθνούς συνασπισμού» κατά του «Ισλαμικού Κράτους» («ΙΚ») αλλά και το «μέλλον της Συρίας». Το γεγονός ότι δε δέχτηκαν ερωτήσεις από δημοσιογράφους έκανε πολλούς να μιλήσουν για «διαφωνίες» που «παραμένουν έντονες». Για παράδειγμα, η τουρκική πλευρά φαίνεται ότι συνεχίζει να αντιστέκεται «σθεναρά» στη χρήση της βάσης της στο Ιντσιρλίκ για τις ανάγκες του «συνασπισμού», να είναι ανήσυχη για την ευρύτερη αναβάθμιση του ρόλου των Κούρδων, ενώ εξακολουθεί να ιεραρχεί την «ευθεία» ανατροπή της κυβέρνησης Ασαντ ως καταλυτική και για την «καταπολέμηση» των τζιχαντιστών.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών είναι «πληρέστερες και ισχυρότερες» από ό,τι στο πρόσφατο παρελθόν εξηγώντας ότι «οι σχέσεις μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αναπτύσσονται πάνω στις κοινές αξίες, στα κοινά συμφέροντα και τον αμοιβαίο σεβασμό και προσαρμόζονται στις νέες στρατηγικές συνθήκες» και ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν εκ νέου στην «αμοιβαία δέσμευση να εγγυηθούμε την άμυνα και την ασφάλειά μας, ως σύμμαχοι στους κόλπους του NATO». Επιπλέον, δήλωσε ότι οι συντονισμένες ενέργειες της Τουρκίας και των ΗΠΑ «θα παίξουν σημαντικό ρόλο για το μέλλον της περιοχής».

Ο Μπάιντεν επέλεξε να πει ότι «η συνεργασία μας συνεχίζει να είναι όσο ισχυρή ήταν πάντα, έχουμε ανάγκη την Τουρκία και πιστεύω ότι η Τουρκία είναι πεπεισμένη ότι μας έχει και εκείνη ανάγκη».

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωναν ανώνυμα ότι με τους Τούρκους υπάρχει συμφωνία ως προς το ότι στη Συρία «χρειάζεται μια πολιτική μετάβαση» αλλά «προς το παρόν, η απόλυτη προτεραιότητά μας στο Ιράκ και στη Συρία είναι να ηττηθεί το "ΙΚ"». «Ενας από τους λόγους για τους οποίους θα ήταν χρήσιμο να έχουμε μεγαλύτερη πρόσβαση σε τουρκικές εγκαταστάσεις είναι ότι θα μας έδινε την ικανότητα να παράσχουμε περισσότερη υποστήριξη στις μετριοπαθείς δυνάμεις της αντιπολίτευσης που μάχονται κατά του "ΙΚ"», συμπλήρωναν.

Στη διάρκεια της παραμονής του στην Τουρκία ο Μπάιντεν συναντήθηκε και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο.