Icon |
Στη συζήτηση για το ποιος επιδιώκει και ποιος εμποδίζει τη «συνεννόηση» για τα προτάγματα του κεφαλαίου έχει περάσει ο «καβγάς» της συγκυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ... |
Την ίδια ώρα, ο Γ. Σταθάκης, βασικό στέλεχος του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίστηκε αρχικά να προτείνει στην κυβέρνηση να ορίσει από τώρα την ημερομηνία των εκλογών (κοντά στην άνοιξη) και να «απεμπλέξει το πρόβλημα αυτό από την εκλογή Προέδρου», αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπό αυτές τις προϋποθέσεις θα μπορούσε να εκλεγεί συναινετικά Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.
Συγκεκριμένα, μιλώντας στον «Real fm», ανέφερε ότι «ανεξάρτητα από το εάν υπάρχουν ή δεν υπάρχουν, αν θα βρεθούν ή όχι οι 180, νομίζω ότι η κυβέρνηση πρέπει να πάρει την απόφαση να οριοθετήσει τις εκλογές και να έρθει σε μία συμφωνία, η οποία θα ορίζει την ημέρα των εκλογών και θα απεμπλέκει το πρόβλημα αυτό από την εκλογή προέδρου».
Στην ερώτηση πότε θα οριοθετούσε χρονικά αυτήν την πολιτική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, απάντησε: «Την άνοιξη τέλος πάντων, λίγο πριν, λίγο μετά δεν έχει σημασία. Σημασία έχει να υπάρξει αυτή η αίσθηση ότι πάμε σε εκλογές, συμφωνούμε πότε θα γίνουν εκλογές και να απεμπλακεί το πρόβλημα από αυτή τη διαδικασία, η οποία μπορεί να διεκδικήσει τεράστια φθορά και στην κυβέρνηση». Και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι είναι πολύ κοντά σε μία συναινετική λύση η οποία θα απεμπλέξει το σύστημα, θα διευκολύνει, θα δώσει πολιτική διέξοδο».
Αργότερα, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η τοποθέτησή του, ο Γ. Σταθάκης επανήλθε με διορθωτική δήλωση, στην οποία σημείωνε ότι «η δήλωσή μου στην πρωινή συνέντευξη αφορά στην αναγκαιότητα η κυβέρνηση να συναινέσει στη διενέργεια βουλευτικών εκλογών την άνοιξη. Η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας μπορεί μόνο τότε να προκύψει με συναινετικές διαδικασίες, με βάση τους νέους πραγματικούς πολιτικούς συσχετισμούς».
Ο Π. Σκουρλέτης επέμεινε, πάντως, στην ανάγκη προσφυγής στις κάλπες, ομολογώντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να είναι αυτός που θα διαπραγματευτεί τα κρίσιμα διακυβεύματα των εγχώριων μονοπωλίων για το επόμενο διάστημα. «Αχαρακτήριστη σε μια δημοκρατία δεν είναι ποτέ μια προσφυγή στο λαό (...) Οταν λέμε ότι αυτή η κυβέρνηση στερείται λαϊκής νομιμοποίησης. Οταν πάει να χειριστεί ζητήματα που δεν αφορούν το επόμενο εξάμηνο, το τέλος της θητείας της, αλλά τις επόμενες δεκαετίες», δήλωσε.
Επέμεινε, επίσης, ότι σε μια συνάντηση Σαμαρά - Τσίπρα δεν χωράει ο Ευ. Βενιζέλος. «Τώρα, σε μια συνάντηση ανάμεσα σε δυο θεσμικούς παράγοντες - γιατί αυτός είναι ο πρωθυπουργός και αυτός είναι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης - τι ρόλο παίζει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης; Αν πρόκειται για μια τριμερή συνάντηση ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ, όχι δεν μας αφορά (...) Αυτή η συνάντηση, την οποία άλλωστε δεν ζητήσαμε, είναι για να αποκατασταθεί αυτή η αυτονόητη μίνιμουμ επικοινωνία που πρέπει να υπάρχει ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης», είπε χαρακτηριστικά.
Υποστήριξε, πάντως, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βλέπει να υπάρχει πεδίο συνεννόησης για το κρίσιμο για το κεφάλαιο ζήτημα του χρέους, απηχώντας την αξίωση των καπιταλιστών για διευθέτησή του έτσι ώστε να εξοικονομηθούν πόροι που θα στηρίξουν την κερδοφορία τους: «Θυμόσαστε πόσες φορές έχουμε ακούσει για το θέμα του χρέους ότι θα έρθει προς συζήτηση. Δεν υπήρχε το Νοέμβρη του '12 μια δέσμευση ότι αν θα υπάρξουν τα πρωτογενή πλεονάσματα θα προσεγγίσουμε και το θέμα του χρέους; Πού είναι αυτή; Στο ράφι...».
Προσγειώνοντας, πάντως, τις προσδοκίες που είχε καλλιεργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ γύρω απ' τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης και ο Γ. Μηλιός, απ' το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ότι η έκβασή της θα εξαρτηθεί απ' το συσχετισμό δυνάμεων...
Σε συνέντευξή του στο «Matrix24» υπέδειξε σαν λύση για το χρέος το «να επιβληθεί πολιτικά ένας διαφορετικός ρόλος στην ΕΚΤ, η οποία θα αναλάβει το κόστος του χρέους των χωρών (...) η λύση αυτή συνιστά ριζική απομείωση του χρέους χωρίς, από τεχνική άποψη, να προϋποθέτει ούτε διαγραφή της ονομαστικής αξίας των χρεογράφων, ούτε μεταβιβάσεις από τη μια χώρα στην άλλη, ούτε επιπλέον επιβάρυνση των φορολογουμένων. Η ανάληψη του κόστους θα επιβαρύνει μόνο την ΕΚΤ για ένα διάστημα δεκαετιών, μετά οι χώρες θα επαναγοράσουν το χρέος τους, εφόσον αυτό δεν θα υπερβαίνει το 20% του (τότε) ΑΕΠ τους».
Ο Γ. Μηλιός που θα συμμετέχει στις συναντήσεις με οικονομικούς παράγοντες και hedge funds (Goldman Sachs, Merrill Lynch, Nomura) τέλος του μήνα στο Λονδίνο, δήλωσε σχετικά ότι «δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο» και πως «οι συναντήσεις αυτές έχουν πυκνώσει».