Καταδικάστηκε, μετά από μήνυση προϊσταμένης των σούπερ μάρκετ «Αρβανιτίδης»
Motion Team |
Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ «Αρβανιτίδης» |
Τη μήνυσε σε βάρος της Σοφίας Καλαντίδου κατέθεσε η προϊσταμένη του καταστήματος, κατηγορώντας τη συνδικαλίστρια ότι δήθεν της επιτέθηκε, ότι πήρε τη φωτογραφική μηχανή με την οποία φωτογράφιζε τους εργαζόμενους διαδηλωτές και έσβησε τις φωτογραφίες. Τόσο αυτή η κατηγορία όσο και άλλες με τις οποίες διώκονταν (άσκηση βίας, παρακώλυση λειτουργίας της επιχείρησης κ.λπ.) καταρρίφθηκαν.
Ωστόσο, το μονομελές πλημμελειοδικείο την καταδίκασε για φθορά ατομικής ιδιοκτησίας με το πρωτοφανές σκεπτικό ότι ψυχολογικά επηρέασε και δεν σταμάτησε αυτούς που έσβησαν τις φωτογραφίες! Οπως και στην περίπτωση του κατηγορητηρίου με το οποίο σέρνονται σε δίκη αγροτοσυνδικαλιστές για κινητοποιήσεις στα μπλόκα, παρεισφρέει η κατηγορία της «ηθικής αυτουργίας» για τους συνδικαλιστές που συμμετέχουν σε εργατικές διαδηλώσεις, οι οποίες αντιμετωπίζονται σαν «αδίκημα» από τη Δικαιοσύνη. Αυτή καθ' αυτή η απόφαση δίνει συνέχεια στο μπαράζ των διώξεων σε βάρος συνδικαλιστών, με στόχο την τρομοκράτηση του κινήματος.
Σε ανακοίνωσή του, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης σημειώνει, μεταξύ άλλων: «Δεν περιμένουμε καμία απόφαση δικαστηρίου να μας δικαιώσει ή να μας τρομάξει. Η συνεπής στάση και δράση του σωματείου έχει αναγνωριστεί από τους ίδιους τους εργαζόμενους της εταιρείας "Αρβανιτίδη". Από το διάστημα εκείνο, το 2010, με οργανωμένη δουλειά χτίστηκε το πανελλαδικό σωματείο στην επιχείρηση.
Αυτός ήταν και ο στόχος μας, αυτό ήταν που είχε τρομάξει τότε τη διοίκηση της εταιρείας και πήρε το μέτρο των μηνύσεων. Δεν τα κατάφερε, οι εργαζόμενοι συσπειρώθηκαν και έχτισαν το δικό τους σωματείο, που έδωσε τις μάχες για να μην περάσουν οι αλλαγές των ατομικών τους συμβάσεων, να εξοφληθούν τα δεδουλευμένα τους, σήμερα οργανώνουν την πάλη τους απέναντι στις απολύσεις».