ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Νομιμοποίηση - ληστεία και εκμετάλλευση
Κυριακή 3 Ιούνη 2001

Να πληρώσουν για να «αγοράσουν» την εκμετάλλευσή τους από την ελληνική εργοδοσία καλεί τους μετανάστες που βρίσκονται παράνομα στη χώρα μας η κυβέρνηση. Δηλαδή να πληρώσουν, και να νιώθουν ικανοποιημένοι από πάνω, για να εργάζονται με ημερομίσθια κάτω από τις συλλογικές συμβάσεις, σε απαράδεκτες συνθήκες, χωρίς ωράριο και αναγνώριση υπερωριών, με το φόβο ότι αν διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους θα απελαθούν - κατάσταση που διαπιστώνει κανείς σε χώρους δουλιάς όπου απασχολούνται ξένοι εργάτες.

Η «χάρη» που θεωρεί η κυβέρνηση ότι κάνει στους μετανάστες, δίνοντάς τους μια δεύτερη ευκαιρία νομιμοποίησης, από την ερχόμενη Τρίτη, 5 Ιούνη, δεν είναι παρά η νομιμοποίηση της εκμετάλλευσής τους ως φτηνή εργατική δύναμη. Μια νομιμοποίηση, για την οποία οι μετανάστες θα πρέπει να πληρώσουν κατ' αρχήν παράβολο 50.000 δραχμών (το οποίο πολλαπλασιάζεται ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας) μαζί με την αίτηση για απόκτηση προσωρινής 6μηνης άδειας παραμονής. Παράλληλα, αν οι μετανάστες δεν μπορούν να αποδείξουν ότι ζουν επί ένα χρόνο στην Ελλάδα, θα πρέπει να εξαγοράσουν ένσημα από το ΙΚΑ (πληρώνοντας τουλάχιστον 500.000 δραχμές) ή το ΤΕΒΕ, ή τον ΟΓΑ πληρώνοντας αναλόγως! Αλλιώς, στις 2 Αυγούστου, οπότε και λήγει η προθεσμία κατάθεσης των δικαιολογητικών, οι μετανάστες απελαύνονται. Ομως και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να πληρώσουν. Ο νέος μεταναστευτικός νόμος είναι κατηγορηματικός: «Τα έξοδα της απέλασης βαρύνουν τον απελαυνόμενο».

Οσοι καταφέρουν να πληρώσουν και να αποδείξουν ότι μένουν ένα χρόνο στην Ελλάδα, θα πάρουν 6μηνη προσωρινή άδεια. Οι υπόλοιποι θα απελαθούν με έξοδά τους...
Αλλά ακόμα και στην περίπτωση που κάποιος λάβει την προσωρινή άδεια παραμονής θα πρέπει μέσα σε έξι μήνες να βρει δουλιά για να παραμείνει στη χώρα και να πληρώσει επιπλέον 50.000 δραχμές για την άδεια εργασίας! Είναι προφανές ότι το περιορισμένο αυτό χρονικό διάστημα καθιστά τους μετανάστες έρμαια στις ορέξεις και τους όρους που θα τους επιβάλει η εργοδοσία. Αλλωστε, η ίδια η υπουργός έχει ξεκαθαρίσει πως οι μετανάστες εξυπηρετούν την ελληνική οικονομία και εργοδοσία και θα «μπαίνουν» στη χώρα μόνο όσοι αυτοί έχουν ανάγκη. Η πολιτική αυτή χαράχτηκε στο Τάμπερε της Φινλανδίας, οπότε και η Ευρωπαϊκή Ενωση διαπίστωσε ότι έχει ανάγκη από τη φτηνή εργατική δύναμη που προσφέρουν οι μετανάστες.

Ακριβώς γι' αυτό το λόγο, να παραμείνουν δηλαδή οι μετανάστες ως τέτοια «δύναμη» και να μη «σηκώσουν κεφάλι», ο νέος νόμος προβλέπει ουκ ολίγες «δικλείδες ασφαλείας», όπως η δυνατότητα του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας να ανακαλέσει για «λόγους δημόσιας τάξης» την άδεια παραμονής από έναν αλλοδαπό. Βέβαια, πριν μπει στη χώρα ένας μετανάστης, η κυβέρνηση έχει φροντίσει να του κουρελιάσει την αξιοπρέπεια, υποβάλλοντάς τον σε... τεστ προσωπικότητας. Το «έργο» αυτό αναλαμβάνει η Επιτροπή Μετανάστευσης που συγκροτείται σε κάθε Περιφέρεια.

Η «αγαστή συνεργασία» κυβέρνησης και εργοδοσίας στην εκμετάλλευση των μεταναστών έρχεται να υλοποιηθεί ακόμη και στο επίπεδο της διαδικασίας νομιμοποίησης των παράνομων εργατών, υποβάλλοντάς τους σε έναν «Γολγοθά» απόκτησης των απαραίτητων δικαιολογητικών, χωρίς καμία εγγύηση ότι αυτή η ταλαιπωρία θα «ανταμειφθεί». Είναι χαρακτηριστικό ότι οι παράγοντες του υπουργείου Εσωτερικών αποφεύγουν να μιλούν για την επόμενη μέρα, μετά δηλαδή την απόκτηση της προσωρινής άδειας παραμονής. Τότε θα επιβάλουν τα άλλα σχέδιά τους...




Χριστίνα ΔΙΑΜΑΝΤΗ