ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα στις 8 Οκτώβρη

Σε πρόγραμμα δράσης για τα επείγοντα προβλήματα κατέληξε πανελλαδική σύσκεψη, που έγινε την Κυριακή στην Τρίπολη

Τρίτη 23 Σεπτέμβρη 2014

Eurokinissi

Από παλιότερη κινητοποίηση των κτηνοτρόφων
Με συντονισμένες κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα, την Τετάρτη 8 Οκτώβρη, απαντούν οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι στη νέα επίθεση που δέχονται από την αντιαγροτική - αντικτηνοτροφική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Μεταξύ άλλων, θα γίνουν συγκεντρώσεις και άλλες δράσεις που θα καθοριστούν ανά περιοχή, όπως αποφάσισε η πανελλαδική σύσκεψη των κτηνοτρόφων που έγινε την περασμένη Κυριακή στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Τρίπολης, με πρωτοβουλία της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ), του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Αργολίδας και της Επιτροπής Αγώνα Κτηνοτρόφων Πελοποννήσου για τον Καταρροϊκό Πυρετό.

Στην ίδια σύσκεψη, πάρθηκε η απόφαση να πάρουν μαζικά μέρος οι κτηνοτρόφοι στο πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, την 1η Νοέμβρη, στην Αθήνα, ενώ άμεσα θα επιδιωχθεί συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και με τα πολιτικά κόμματα.

Οπως επισημάνθηκε στη σύσκεψη, στα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν για χρόνια οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι (υψηλό κόστος παραγωγής, χαμηλές τιμές παραγωγού, μεγάλες ελλείψεις υποδομής, απανωτά χαράτσια κ.ά.), ήρθε να προστεθεί η πρόσφατη απόφαση για περικοπή της εξισωτικής αποζημίωσης πάνω από 60%.

Το κόψιμο της εξισωτικής, που γίνεται μέσω του αποχαρακτηρισμού εκατομμυρίων στρεμμάτων βοσκοτόπων, αποτελεί νέο χτύπημα στο πενιχρό εισόδημα της συντριπτικής πλειοψηφίας των κτηνοτρόφων, καθώς αφορά στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, όπου βρίσκονται το 85% των ζώων και το 80% των κτηνοτρόφων. Πλήττεται, ταυτόχρονα, το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής στη χώρα μας, σε μια περίοδο, μάλιστα, που η Ελλάδα είναι ελλειμματική σε κρέας, παρασκευάσματα κρέατος, γαλακτοκομικά προϊόντα και ζωοτροφές και πληρώνει δισεκατομμύρια ευρώ για εισαγωγές.

Πάρα πολλοί μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι θ' αναγκαστούν είτε να ζήσουν με ακόμα μικρότερο εισόδημα, ή να εγκαταλείψουν την αιγοπροβατοτροφία και να πουλήσουν κοψοχρονιά τα κοπάδια, τη γη και τα υπολείμματα των δικαιωμάτων τους, με κερδισμένους από όλη αυτή την υπόθεση τους μεγάλους κτηνοτρόφους και τους επιχειρηματίες που επωφελούνται από την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ 2014 - 2020.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, ήρθε και ο καταρροϊκός πυρετός, ο οποίος, σε συνδυασμό με την παντελή έλλειψη μέτρων καταπολέμησής του από την κυβέρνηση, τις περιφερειακές και τις δημοτικές αρχές, απειλεί με αφανισμό εκατοντάδες χιλιάδες αιγοπρόβατα σε όλη την Ελλάδα.

Οπως σημειώθηκε στη σύσκεψη, η ζημιά των κτηνοτρόφων από τον καταρροϊκό πυρετό είναι πολλαπλή. Ζώα που προσβάλλονται από την ασθένεια ψοφάνε, η παραγωγή μειώνεται, υπάρχει απώλεια ενισχύσεων και δικαιωμάτων. Στα κοπάδια που μπαίνουν σε καραντίνα αυξάνεται το κόστος παραγωγής, ενώ προκαλούνται και προβλήματα στην αναπαραγωγή των ζώων.

Το πλαίσιο των αιτημάτων

Με την κινητοποίησή τους οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι διεκδικούν: