ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Υπερασπίζεται το νέο «τσεκούρι» στην Πρόληψη

Συνέντευξη Τύπου έδωσε χτες ο αρμόδιος υπουργός

Τετάρτη 10 Σεπτέμβρη 2014

Εξετάσεις που θα μπορούσαν να σώσουν ζωές, υποτάσσονται στη λογική «έσοδα - έξοδα» στο δημόσιο σύστημα Υγείας
Τις κατευθυντήριες οδηγίες προς τους γιατρούς για τον περιορισμό συγκεκριμένων διαγνωστικών εξετάσεων υπερασπίζεται η κυβέρνηση, δρομολογώντας νέο «τσεκούρι» στον τομέα της πρόληψης. Οι οδηγίες περιλαμβάνονται σε υπουργική απόφαση της 18ης Αυγούστου (ΦΕΚ Β' 2243/2014) και αφορούν. Συντάχθηκαν από τη Διεύθυνση Αξιολόγησης και Διασφάλισης Ποιότητας του ΕΟΠΥΥ και βασίζονται σε αμερικανικά και βρετανικά πρωτόκολλα.

«Η ανάγκη διαρθρωτικής παρεμβάσεως αυτού του χαρακτήρα στο ζήτημα των διαγνωστικών εξετάσεων πηγάζει και από την εξέλιξη της δαπάνης των διαγνωστικών», είπε χτες ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, επαληθεύοντας ότι οι αποφάσεις της κυβέρνησης κινούνται στη λογική κόστους - οφέλους, η οποία περιορίζει και τελικά ακυρώνει το περιεχόμενο και την αποστολή της πρόληψης, που είναι να προστατεύει τον άνθρωπο πριν εκδηλωθεί η ασθένεια.

Ο υπουργός Υγείας επικαλέστηκε διεθνή βιβλιογραφία για την έκδοση αυτών των κατευθυντήριων οδηγιών, αναφέροντας σαν παράδειγμα τον περιορισμό για το ΠΑΠ - ΤΕΣΤ σε γυναίκες μικρότερες των 21 ετών. Πρόκειται για προσέγγιση που αμφισβητείται από άλλους επιστήμονες, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η εξέταση αυτή είναι απαραίτητη και σε πιο μικρές ηλικίες, καθώς η σεξουαλική ζωή των νέων γυναικών αρχίζει πολύ νωρίτερα.

Στη βάση παρόμοιων «επιστημονικών υποδείξεων», μπήκε μαχαίρι στην έγκαιρη διάγνωση και πρόληψη διαφόρων τύπων καρκίνου. Συγκεκριμένα, με τους δύο κανονισμούς του ΕΟΠΥΥ μπήκε πλαφόν και αυξήθηκαν τα όρια ηλικίας για τις μαστογραφίες και για την εξέταση PSA, για έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη.

Οι νέοι περιορισμοί αφορούν τις διαγνωστικές εξετάσεις, που συνταγογραφούν οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί και γίνονται στον ιδιωτικό τομέα. «Στον δημόσιο τομέα μπορούν να γίνουν εξετάσεις χωρίς περιορισμό», υποστήριξε ο υπουργός.

Οταν, όμως, ρωτήθηκε αν κάποιος άρρωστος πάρει συνταγή απ' το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ) και για κάποιους λόγους - όπως η μακρόχρονη λίστα αναμονής - αναγκαστεί να απευθυνθεί στον ιδιωτικό τομέα, τότε, σύμφωνα με τον υπουργό, ισχύουν οι νέοι περιορισμοί. Ετσι, ο άρρωστος θα πληρώσει και 15% συμμετοχή σε αυτές τις εξετάσεις.

Η εξέλιξη της δαπάνης για διαγνωστικές εξετάσεις ήταν, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός, η παρακάτω: 2012, 300 εκ. ευρώ. 2013, 500 εκ. Το πρώτο εξάμηνο του 2014, η δαπάνη έφτασε τα 340 εκ. ευρώ, όταν συνολικά για το 2014 έχουν προϋπολογιστεί 323 εκ. ευρώ. «Εάν δεν υπάρξει παρέμβαση, η δαπάνη αυτή θα κατέληγε στα 700 εκ. ευρώ», υποστήριξε ο υπουργός Υγείας για να δικαιολογήσει τις περικοπές.

Κλειστά νοσήλια στα γερμανικά πρότυπα

Σήμερα, ψηφίζεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη λειτουργία του Συστήματος Αμοιβής Νοσοκομείων (ΣΑΝ), που θα διαχειρίζεται η - υπό δημιουργία - «Εταιρεία Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων (ΕΣΑΝ-ΑΕ)». Πρόκειται για ένα ακόμα βήμα στη θεσμοθέτηση ενιαίων κανόνων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα Υγείας, με δεδομένο τον ανταγωνισμό τόσο μεταξύ τους, όσο και μεταξύ των δημόσιων νοσοκομείων, στο πλαίσιο της λειτουργίας τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Για το λόγο αυτό εισάγεται και ο «οργανωμένος κοστολογικός μηχανισμός» των DRGs (Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια - ΚΕΝ) με βάση τα γερμανικά πρότυπα. Στα DRGs θα είναι ενταγμένο και το «μισθολογικό κόστος». Οταν ρωτήθηκε αν η εφαρμογή των DRGs μπορεί να οδηγήσει σε διαφοροποιημένα νοσήλια ακόμα και μεταξύ των δημόσιων νοσοκομείων, ο υπουργός Υγείας άφησε ανοιχτό το θέμα: «Θέτετε ένα ζήτημα το οποίο επίσης είναι σημαντικό για την εξέλιξη και την πορεία».

Τέλος, χτες, ο υπουργός Υγείας συναντήθηκε με την υπουργό Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, για να συμπληρωθεί - με κοινή απόφαση - το πλαίσιο του ιατρικού τουρισμού. Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός, θα γίνει μια διεθνής συνάντηση στην Αθήνα στις 7-8 Οκτώβρη 2014 «στην οποία θα συμμετάσχουν ειδικοί του ιατρικού τουρισμού». Να σημειώσουμε ότι ήδη ο Ομιλος Ιατρικού Αθηνών εντάχτηκε στο Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πλαφόν σε διαγνωστικές εξετάσεις και νοσηλεία (2014-08-20 00:00:00.0)
Κόπηκαν κι άλλες διαγνωστικές και θεραπευτικές πράξεις (2014-07-26 00:00:00.0)
Επείγουσα προτεραιότητα η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ (2012-07-29 00:00:00.0)
Καρατόμηση παροχών και αύξηση των άμεσων πληρωμών (2011-09-30 00:00:00.0)
Οι έμποροι της Υγείας (2011-08-12 00:00:00.0)