ΠΑΜΕ
Ασυδοτεί το κεφάλαιο με «νόμιμους» και «παράνομους» τρόπους
Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014

Τις προχτεσινές δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, Γ. Βρούτση, σχετικά με την αδήλωτη, ανασφάλιστη εργασία, σχολιάζει με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ:

«Η ανακοίνωση του υπουργού Εργασίας Bρούτση σχετικά με την απόδοση των μέτρων για την ανασφάλιστη εργασία ή για αφελείς μας θεωρεί ή πιστεύει ότι ο ίδιος είναι στην Ελλάδα και εμείς σε άλλη χώρα. Η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική από αυτή που επικαλείται ο υπουργός.

Το μεγάλο κεφάλαιο, ντόπιο και ξένο, για τα κέρδη του οποίου εργάζονται ο υπουργός και η κυβέρνηση, νόμιμα στη χώρα μας φοροαπαλλάσσεται, εισφοροδιαφεύγει, χρησιμοποιεί την εργατική δύναμη, με ελαστικές μορφές εργασίας, με μειωμένους μισθούς, με μειωμένα ασφάλιστρα κλπ. Να, ορισμένες από τις ρυθμίσεις που επιβεβαιώνουν τα παραπάνω:

Παρ' όλα αυτά και επειδή ο υπουργός επικαλείται τους ελέγχους της ΕΥΘΕΑ (ειδική υπηρεσία ασφάλισης του ΙΚΑ για την αντιμετώπιση της ανασφάλιστης εργασίας), μήπως μπορεί να μας πει:

Με πόσους εργαζομένους έχει μείνει αυτή η υπηρεσία; Πληροφορίες λένε ότι δεν ξεπερνούν τους δέκα. Μήπως μπορεί να δώσει στοιχεία από τους ελέγχους που έχουν κάνει οι αποδεκατισμένες υπηρεσίες ελέγχου του ΙΚΑ; Μήπως μπορεί να δώσει στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των εργαζομένων στο ΣΕΠΕ; Από ό,τι γνωρίζουμε οι εναπομείναντες εργαζόμενοι δεν επαρκούν ούτε για την καθημερινή γραφική δουλειά της υπηρεσίας αυτής, πόσο μάλλον για να κάνουν αποτελεσματικούς ελέγχους. Μήπως ο υπουργός Εργασίας μπορεί να δώσει στοιχεία για τους ελέγχους στους χώρους δουλειάς σχετικά με την ασφάλεια και την υγιεινή των εργαζομένων; Αυτό φαίνεται δεν ενδιαφέρει ούτε τον υπουργό ούτε την κυβέρνηση, γιατί θέλουν τους εργαζόμενους καύσιμη ύλη στο βωμό των κερδών του κεφαλαίου.

Η κυβέρνηση και ο υπουργός της είναι αφοσιωμένοι στην καπιταλιστική ανάπτυξη, τη στήριξη και ενίσχυση του κεφαλαίου. Αυτό προϋποθέτει την ασυδοσία του κεφαλαίου, νόμιμη ή και παράνομη, δηλαδή τη σφαγή της εργατικής τάξης και την κατάργηση των εργατικών δικαιωμάτων.

Χρειάζεται μεγάλο θράσος από τον υπουργό να επικαλείται αποτελέσματα από ελέγχους, όταν στη Μανωλάδα χιλιάδες εργάτες γης δουλεύουν ανασφάλιστοι χωρίς σύμβαση και δικαιώματα. Οταν πριν λίγες μέρες η Δικαιοσύνη αθώωσε τον εργοδότη "καουμπόι" και τα πρωτοπαλίκαρά του, που πυροβόλησαν κατάστηθα τους εργάτες που διεκδίκησαν τον κόπο τους. Αλήθεια, γιατί ο υπουργός δεν απαντάει στις τεκμηριωμένες προτάσεις του ΠΑΜΕ για τους εποχιακούς εργαζομένους στη φράουλα, τις ελιές κλπ.;

Επειδή λοιπόν στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί, ο υπουργός καλά θα κάνει να μη θεωρεί τον εργατόκοσμο, που βιώνει την πολιτική τους, αδαή.

Καλούμε τους εργαζομένους να κλείσουν τα αυτιά τους στις Σειρήνες του αποπροσανατολισμού, στους ανθρώπους και τις υπηρεσίες που είναι ταγμένοι στην υπηρεσία του κεφαλαίου.

Να οργανωθούν στα σωματεία τους, να στηρίξουν το ταξικό εργατικό κίνημα, το ΠΑΜΕ. Να απαιτήσουν την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, που να περιέχουν όλες τις σύγχρονες ανάγκες τους, μέτρα προστασίας και ελέγχου στους χώρους δουλειάς».