Μυκηναϊκός τάφος στην Αμφισσα
Τετάρτη 30 Ιούλη 2014

Ενα ιδιαίτερα σημαντικό μνημείο αποκαλύφθηκε κοντά στην Αμφισσα, κατά την επίβλεψη εκσκαφών για το έργο «Αρδευτικό έργο ελαιώνα Αμφισσας, Π.Ε. Φωκίδας». Συγκεκριμένα, εντοπίστηκε θολωτός τάφος των μυκηναϊκών χρόνων, που διαθέτει τα χαρακτηριστικά τέτοιων μνημείων. Δηλαδή, μακρύ δρόμο με κτιστές τις πλευρές μήκους 9 μ., βαθύ προθάλαμο και κυκλικής κάτοψης ταφικό θάλαμο, ο οποίος έχει εσωτερική μέγιστη διάμετρο 5,90 μ. Η ανωδομή της θολωτής οροφής, κτισμένης με αργούς λίθους, είχε καταρρεύσει, αλλά τα τοιχώματα του θαλάμου διατηρήθηκαν σε ύψος σχεδόν 3 μ. Ο τάφος δεν έχει συληθεί, τουλάχιστον σε μεγάλο μέρος του, και τα κτερίσματα που βρέθηκαν στο δάπεδο επιτρέπουν τη διαχρονική χρήση του από το 14ο έως και τα τέλη του 12ου αιώνα π.Χ.

Ιδιαίτερη αναφορά αξίζουν τα 44 αγγεία με γραπτή διακόσμηση, δύο χάλκινα αγγεία αποσπασματικά σωζόμενα, δαχτυλίδια χρυσά, από τα οποία ένα με έγγλυφη διακόσμηση στη σφενδόνη. Επίσης, βρέθηκαν χάλκινα κομβία, ψήφοι από ημιπολύτιμους λίθους, δύο χάλκινα εγχειρίδια, γυναικεία και ζωόμορφα ειδώλια και μεγάλος αριθμός σφραγιδόλιθων, με ζωικά, φυτικά και γραμμικά μοτίβα. Στο τέλος του δρόμου αποκαλύφθηκε αποθέτης, με άφθονη κεραμική, που προέρχεται - πιθανώς - από αγγεία πόσης, κρατήρες, υδρίες και αμφορείς.

Ο θολωτός τάφος της Αμφισσας είναι ένα μοναδικό εύρημα, το πρώτο αυτού του είδους που αποκαλύπτεται στη Φωκίδα και ένα από τα ελάχιστα στη Στερεά Ελλάδα. Η επιστημονική δημοσίευσή του αναμένεται να προσφέρει σημαντικά στοιχεία για την εγκατάσταση στην περιοχή της Αμφισσας κατά τη μυκηναϊκή περίοδο, αλλά και για την ιστορική εξέλιξη της ευρύτερης περιοχής και μάλιστα του ιερού των Δελφών.

Για την προστασία του μνημείου, η Εφορεία, με επικεφαλής την προϊσταμένη, αρχαιολόγο Αθανασία Ψάλτη, μερίμνησε για την παρουσία αρμόδιων υπαλλήλων σε 24ωρη βάση.