ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
Ούτε 30 γιατροί για χιλιάδες κατοίκους και επισκέπτες

Εφημερεύει αρκετές μέρες το μήνα χωρίς βασικές ειδικότητες, ενώ δεν έχει οργανωμένη Καρδιολογική Κλινική

Παρασκευή 25 Ιούλη 2014

Eurokinissi

Το Νοσοκομείο Λευκάδας
Το Γενικό Νοσοκομείο Λευκάδας εξυπηρετεί πάνω από 25.000 κατοίκους, ενώ ο πληθυσμός του νησιού τους καλοκαιρινούς μήνες φτάνει ακόμα και τις 100.000! Για όλους αυτούς, κατοίκους και επισκέπτες, το νοσοκομείο διαθέτει - στην καλύτερη περίπτωση - 30 γιατρούς!

Η Τριμελής Επιτροπή των γιατρών του νοσοκομείου έχει αναδείξει πολλές φορές - με αγωνιστικές παρεμβάσεις, επιστολές προς το υπουργείο Υγείας, το διοικητή, την αρμόδια Υγειονομική Περιφέρεια - πως η συνεχιζόμενη πολιτική υποχρηματοδότησης των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας και το πάγωμα των προσλήψεων τα τελευταία χρόνια έχουν οδηγήσει τα περισσότερα τμήματα να λειτουργούν οριακά και να οδηγούνται στη διάλυση, αν δεν δοθεί οριστική λύση.

Είναι ενδεικτικό πως αρκετές μέρες το νοσοκομείο εφημερεύει μόνο με ειδικευόμενους και αγροτικούς ιατρούς και όλους τους ειδικούς σε εφημερία ετοιμότητας (σ.σ. τηλεφωνικά), ή χωρίς καθόλου εφημερεύοντα γιατρό σε κάποια τμήματα.

«Από το νοσοκομείο λείπουν 21 μόνιμοι γιατροί, σύμφωνα ακόμη και με αυτό τον κουτσουρεμένο Οργανισμό. Το επόμενο διάστημα θα επιδεινωθούν τα κενά με συνταξιοδοτήσεις, ενώ θα φύγουν 3 επικουρικοί (σ.σ. σύμβαση ενός χρόνου) και θα έρθουν 2. Δεν είναι δυνατές οι καθημερινές εφημερίες, άλλες ειδικότητες - ουρολόγος, ψυχίατρος, φαρμακοποιός - δεν υπάρχουν στο νοσοκομείο», σημειώνει στον «Ριζοσπάστη» ο Στέφανος Αρχοντάκης, καρδιολόγος και μέλος της Τριμελούς Επιτροπής.

Ατελείωτη λίστα με ελλείψεις

Ας δούμε συνοπτικά ποια είναι η κατάσταση:

Αναβάθμιση και κατάργηση των πληρωμών

Ο Στ. Αρχοντάκης εξηγεί πως «σημαντικό κομμάτι των γιατρών βρίσκεται στο βαθμό του Διευθυντή, χωρίς να προβλέπεται η συνέχεια των τμημάτων με στελέχωση στις υπόλοιπες βαθμίδες. Τα προηγούμενα χρόνια, το πρόβλημα "λύθηκε" προσωρινά με την πρόσληψη επικουρικών γιατρών, είναι όμως φανερό ότι έτσι δεν καλύπτονται οι ανάγκες των τμημάτων. Ο μόνος τρόπος να διασφαλιστεί η παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών Υγείας και η ολοκληρωμένη ανάπτυξη των τμημάτων είναι η πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου ιατρικού προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης».

Επιπλέον, προσθέτει, «όλο και συχνότερα ερχόμαστε αντιμέτωποι με τη δυσχέρεια των ασθενών να πληρώσουν για υπηρεσίες και φάρμακα με σοβαρή επίπτωση στη νοσηρότητα του πληθυσμού και στη δημόσια υγεία».

«Η αύξηση των πληρωμών για φάρμακα, εξετάσεις - ορισμένες δε γίνονται στο νοσοκομείο, μόνο στον ιδιωτικό τομέα - το 5ευρω εισιτήριο, 1 ευρώ ανά συνταγή κ.ά... Διαχρονικά μεταφέρεται το κόστος των υπηρεσιών Υγείας στους ανέργους, τους χαμηλόμισθους, τους συνταξιούχους. Θεωρούμε ότι η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και πρέπει να παρέχεται σε όλους δωρεάν στα πλαίσια ενός αποκλειστικά Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Το δημόσιο νοσοκομείο θα πρέπει να είναι ανοιχτό σε όλους και όχι να λειτουργεί σαν ιδιωτική επιχείρηση με ''πόρτα''», λέει.

Η Τριμελής Επιτροπή έχει καλέσει τη διοίκηση του νοσοκομείου να καταργήσει το 5ευρω εισιτήριο καθώς και κάθε πληρωμή για τους ανασφάλιστους, ενώ δηλώνουν: «Θα περιοριστούμε στο επιστημονικό μας έργο και δε θα μετατραπούμε σε εισπράκτορες».