ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Από την ανάπτυξη στον τουρισμό δεν κερδίζουν όλοι

Η μεγαλοεργοδοσία πανηγυρίζει για τις αυξημένες αφίξεις, αλλά οι εργαζόμενοι του κλάδου στενάζουν

Πέμπτη 10 Ιούλη 2014

Από τη χτεσινή παρέμβαση στον ΣΕΤΕ
Συνέντευξη Τύπου για τα προβλήματα των εργαζομένων στον τουρισμό που οξύνονται, σε μια περίοδο που αυξάνουν οι αφίξεις τουριστών και ο τζίρος των μεγαλοξενοδόχων, έδωσε χτες το κλαδικό Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Νομού Αττικής.

Η συνέντευξη συνέπεσε με τη δημοσιοποίηση χτες από το Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) των στοιχείων για το πρώτο εξάμηνο του 2014. Σύμφωνα με αυτά, καταγράφεται αύξηση 17,1% ή 760.000 επιπλέον διεθνείς αφίξεις τουριστών σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρσι. Αθροίζοντας όλα τα μέσα άφιξης των τουριστών, ο ΣΕΤΕ εκτιμάει ότι θα ξεπεράσουν το 2014 τα 19 εκατ., ενώ σε επιπλέον 2,2 εκατ. υπολογίζει τις αφίξεις της κρουαζιέρας.

Στην Αθήνα καταγράφονται περίπου 400.000 περισσότερες αφίξεις (αύξηση 32,8%) και εκτιμάται ότι θα ξεπεραστεί ο στόχος των μεγαλοξενοδόχων για 750.000 επιπλέον αφίξεις. Αύξηση πάνω από 20% παρουσιάζουν τα αεροδρόμια Χανίων (24,1%), Σαντορίνης (26%), Καλαμάτας (58,5%) και Σάμου (22,1%).

Συντριβή μισθών και δικαιωμάτων

Στον αντίποδα, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε το Συνδικάτο:

Με βάση τα παραπάνω, το Συνδικάτο ιεραρχεί στη δράση του την υπογραφή ΣΣΕ σε επισιτισμό και τουρισμό, στο ύψος των συμβάσεων του 2009. Παλεύει για να σταματήσει κάθε προσπάθεια να εφαρμοστεί η δεκάωρη δουλειά, όπως προβλέπει η ΣΣΕ που υπέγραψε η ξεπουλημένη ηγεσία της Ομοσπονδίας. Συνεχίζει την προσπάθεια να αναδείξει το τεράστιο χτύπημα στα ασφαλιστικά δικαιώματα κ.ά.

Διαμαρτυρία στον ΣΕΤΕ

Ακολούθησε διαμαρτυρία στον ΣΕΤΕ, όπου αντιπροσωπεία του Συνδικάτου συναντήθηκε με το γενικό διευθυντή του συνδέσμου των εργοδοτών. Από τους συνδικαλιστές αναδείχτηκε το ζήτημα της άμεσης πληρωμής των εργαζομένων με τη λεγόμενη επιταγή εισόδου στην εργασία («Βάουτσερ»), για τους οποίους ο νόμος προβλέπει ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα για να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους. Ως αποτέλεσμα, καταλήγουν να δουλεύουν για μήνες χωρίς μισθό. Ο εκπρόσωπος του ΣΕΤΕ δεσμεύτηκε να θέσει το θέμα στο ΔΣ.

Το Συνδικάτο έθεσε επίσης το ζήτημα των μισθών και των συμβάσεων, με τον εκπρόσωπο των εργοδοτών να απαντάει ότι υπεράνω όλων είναι η «ανταγωνιστικότητα» σε διεθνές επίπεδο και πως οι όποιες παρεμβάσεις θα πρέπει να γίνονται μέσα σ' αυτά τα πλαίσια. Το Συνδικάτο προειδοποίησε με κλιμάκωση, σε συντονισμό με άλλα κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία σε όλη τη χώρα.