Εκανε την υπέρβαση ... ψάχνει το παραπέρα
Εχοντας στις αρχές της βδομάδας (Τρίτη) πραγματοποιήσει την υπέρβαση που έψαχνε χρόνια σε Μουντιάλ, η Εθνική Ελλάδας αφού προκρίθηκε σε β' γύρο Μουντιάλ (κάτι που δεν είχε καταφέρει στις προηγούμενες δυο παρουσίες της το 1994 και το 2010) ψάχνει σήμερα το ακόμα παραπάνω. Κόντρα στην Κόστα Ρίκα (23.00 ΝΕΡΙΤ) για τη φάση των «16» το ελληνικό συγκρότημα, έχοντας τη λεγόμενη «ορμή» από την πρόκριση, ευελπιστεί στην παραπέρα παρουσία της στα γήπεδα της Βραζιλίας. Απέναντι σε μια ομάδα που συγκαταλέγεται στις πλέον ευχάριστες εκπλήξεις του φετινού Μουντιάλ, η οποία πήρε την πρώτη θέση στον λεγόμενο «καυτό όμιλο», αφήνοντας πίσω της παραδοσιακές δυνάμεις του χώρου, όπως η Ιταλία, η Αγγλία και η 2η του ομίλου Ουρουγουάη, οι παίκτες του Φερνάντο Σάντος θέλουν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων μπροστά σε ένα ακόμη δύσκολο εμπόδιο.
Αμύνθηκε αλλά... έτρεξε
Εχοντας πάρει την πρόκριση ως η μοναδική ομάδα των «16» με τα λιγότερα γκολ (2) και αρνητικό συντελεστή (-2) αλλά από την άλλη έχοντας τρέξει περισσότερο και από τη Βραζιλία (304 χλμ., 27η θέση, έναντι 301 χλμ., 28ης θέσης των οικοδεσποτών στο σχετικό πίνακα) πλέον η Ελλάδα καλείται από δω και πέρα να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα. Να αμυνθεί. Πράγμα απαραίτητο στα νοκ άουτ παιχνίδια αφού η εικόνα στα μετόπισθεν είναι αυτή που σε πολύ μεγάλο βαθμό κρίνει την έκβαση του αγώνα. Ωστόσο δεν είναι αυτή που φέρνει την πρόκριση. Κάτι που σημαίνει ότι οι Ελληνες διεθνείς θα πρέπει να έχουν μια αντίστοιχη καλή εικόνα και επιθετικά. Δηλαδή, μια ανάλογη αυτής που είχαν στο κρίσιμο παιχνίδι κόντρα στην Ακτή Ελεφαντοστού όταν και άφησαν μακριά (στις περισσότερες των περιπτώσεων) από την εστία τους αντιπάλους τους ενώ μπροστά έβγαλαν όλη την κίνηση που δεν είχαν στα δυο προηγούμενα παιχνίδια του ομίλου (με Κολομβία και Ιαπωνία). Βέβαια, απέναντι στους σαφέστερα πιο γρήγορους Κοσταρικανούς (324,7 χλμ., 14η θέση στον πίνακα ταχύτητας) η προσοχή στα ανασταλτικά καθήκοντα είναι αναμενόμενο ότι θα είναι σε πιο αυξημένο επίπεδο.
Σάντος: Ο καθένας με τα... όπλα του
|
Η πολύ καλή εμφάνιση του Ανδρέα Σάμαρη κόντρα στην Ακτή του δίνει για σήμερα φανέλα βασικού |
Τα αμυντικά πλάνα της ελληνικής ομάδας είναι αυτά που μέχρι σήμερα αποτέλεσαν την αιτία έντονης κριτικής τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο. Ωστόσο για τον ομοσπονδιακό τεχνικό, Φερνάντο Σάντος, τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα όσο φαίνονται... Οπως τόνισε, «η ελληνική ομάδα έχει αμυντικό DNA. Υπάρχουν όμως άλλες ομάδες, που δεν το έχουν. Αυτό που με ενοχλεί είναι πως αυτό το χαρακτηριστικό μας δεν προσμετρείται ως θετικό. Αν είχα τον Μέσι και τον Νεϊμάρ, σίγουρα θα παίζαμε όμορφο ποδόσφαιρο. Ο καθένας, όμως, παίζει με αυτό που έχει... Και εγώ έχω πολύ γενναίους παίκτες, που δουλεύουν πολύ». Σύμφωνα με τον Πορτογάλο τεχνικό δεν μπορεί κάποιος να είναι πάντα θεαματικός. Το σημαντικό όμως είναι να δουλεύει με πάθος και θέληση για την επιτυχία με ό,τι όπλα διαθέτει.
Οσο για τον σημερινό αντίπαλο της Εθνικής, ο Φερνάντο Σάντος έδειξε εξ αρχής στις δηλώσεις του να υπολογίζει πολύ τη δυναμική της εξηγώντας το γιατί: «Νομίζω ότι θα είναι ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι. Είναι μία ομάδα που όλοι την θεωρούσαν νεκρή, αλλά κατάφερε να περάσει από τον όμιλο του... θανάτου. Από τη στιγμή που πέρασε από αυτό το γκρουπ, τότε έχει μεγάλη αξία ως ομάδα. Θα είναι ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι. Οπως λέει και ο Σκολάρι, που συνάντησα πρόσφατα στην Πορτογαλία, στα νοκ άουτ παιχνίδια κοιτάζεις πάντα μπροστά».
Με Καραγκούνη και Σάμαρη;
Eurokinissi |
Ο καθένας παλεύει με τα όπλα του, ήταν η απάντηση του Σάντος στις επικρίσεις για τα αμυντικά πλάνα της Εθνικής |
Στα αμιγώς αγωνιστικά ζητήματα, όπως έχουν δείξει τα πλάνα του Φερνάντο Σάντος για το έμψυχο δυναμικό, φαίνεται να στηρίζονται στο μεγαλύτερο μέρος τους στα αντίστοιχα με αυτά κόντρα στην Ακτή Ελεφαντοστού. Η πολύ καλή παρουσία του Καραγκούνη που ξεκίνησε βασικός και του Σάμαρη που μπήκε ως αλλαγή στη θέση του τραυματία Κονέ απ' ό,τι φαίνεται αποτελεί το εφαλτήριο προκειμένου αυτή τη φορά το συγκεκριμένο δίδυμο να ξεκινήσει το παιχνίδι. Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα και στην προπόνηση της Εθνικής την Παρασκευή. Την ίδια ώρα στην κορυφή της επίθεσης αναμένεται να παραμείνει ο Σαμαράς μετά την πιο βελτιωμένη εικόνα που είχε σε αυτή τη θέση σε σχέση με αυτήν στα πλάγια όπου αγωνίστηκε κόντρα σε Κολομβία και Ιαπωνία. Η μόνη αλλαγή σε σχέση με αυτούς που έπαιξαν τον περισσότερο χρόνο στο προηγούμενο παιχνίδι αναμένεται να είναι αυτή στη θέση του τερματοφύλακα αφού ο Καρνέζης, που ξεπέρασε τον τραυματισμό του, θα επιστρέψει κάτω από τα δοκάρια στη θέση του Γλύκου που τον αντικατέστησε επάξια στα μισά του αγώνα με την Ακτή όταν και ένιωσε ενοχλήσεις στη μέση. Αντίθετα, εκτός αποστολής τέθηκε ο Παναγιώτης Κονέ, με τον τραυματισμό του να αποδεικνύεται πιο σοβαρός.