ΠΡΟΔΙΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟ ΤΟ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Αφησαν τους ανθρακωρύχους να πνιγούν σαν τα ποντίκια
Τρίτη 20 Μάη 2014

Η διαδήλωση των οικογενειών των νεκρών εργατών την Παρασκευή, λίγο πριν χτυπηθεί από τις δυνάμεις καταστολής
ΣΟΜΑ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Νέα στοιχεία βεβαιώνουν συνεχώς ότι το πολύνεκρο εργατικό δυστύχημα στο ορυχείο της «Σόμα Χόλντινγκ» ήταν ένα προδιαγεγραμμένο εργοδοτικό «έγκλημα». Σύμφωνα με μαρτυρίες ανθρακωρύχων που επέζησαν, δυο βδομάδες πριν από την έκρηξη, ο άνθρακας που εξόρυσσαν ήταν καυτός, ένδειξη ότι ήδη μέσα στο ορυχείο είχε ξεσπάσει φωτιά (και τα επίπεδα του μονοξειδίου του άνθρακα ανέβαιναν επικίνδυνα), αλλά η εντολή της διεύθυνσης δε σήκωνε αντιρρήσεις: «Η παραγωγή θα συνεχιστεί». Οι αισθητήρες επικίνδυνων αερίων δε δούλευαν. Οι μάσκες που αναζήτησαν οι εργάτες για να μην πνιγούν και κανονικά έχουν ειδικά φίλτρα, είτε ήταν απλές ...μάσκες για τη σκόνη είτε είχαν να ανανεωθούν εδώ και χρόνια.

Εκθέσεις εμπειρογνωμόνων είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου από το 2010, καταγράφοντας μια σειρά από σοβαρά προβλήματα: Ελλειψη εναλλακτικών οδών για αερισμό ή διαφυγή. Διαρροές στο σύστημα εξαερισμού που ευνοούν τις εκρήξεις. Οι δοκοί στήριξης των στοών ήταν ξύλινες και όχι μεταλλικές.

Στο μεταξύ, η είσοδος του ορυχείου σφραγίστηκε με τούβλα, καθώς η κυβέρνηση ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της επιχείρησης διάσωσης. Αν και ο επίσημος απολογισμός μιλά για 301 νεκρούς, πολλοί λένε ότι δεκάδες πτώματα παραμένουν στις στοές και ότι τη στιγμή του δυστυχήματος ήταν στο ορυχείο πολλοί περισσότεροι από τους 787 που ανέφεραν κυβέρνηση και εργοδοσία, με δεδομένο ότι εργολαβίες και υπεργολαβίες (δηλαδή οι «μαύροι» εργαζόμενοι) ήταν καθεστώς.

Επιπλέον, η κυβέρνηση έχει μετατρέψει την ευρύτερη περιοχή της Σόμα σε αστυνομοκρατούμενη ζώνη. Αφού την Παρασκευή κατέστειλε με δακρυγόνα, αντλίες νερού, αλλά και πλαστικές σφαίρες μία ακόμα διαδήλωση παιδιών και συγγενών των νεκρών εργατών, έχει επιστρατεύσει μέχρι και ειδικές δυνάμεις, προκειμένου να ελέγχει απόλυτα κάθε κίνηση σε όλη τη γύρω περιοχή. Μάλιστα, το Σάββατο οι τοπικές αρχές της επαρχίας Μανίσα απαγόρευσαν κάθε κινητοποίηση. Επίθεση των δυνάμεων καταστολής δέχτηκαν και οι φοιτητές του τμήματος εξόρυξης στο πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης που προχώρησαν σε κατάληψη καταγγέλλοντας, μεταξύ άλλων, τις σχέσεις του πανεπιστημίου με την «Σόμα Χόλντινγκ». Επίσης, ο πρωθυπουργός Ρ. Τ. Ερντογάν φέρεται να επιτέθηκε σε διαδηλωτή, ο οποίος δήλωσε μετά ότι δε θα τον μηνύσει και ότι το «έκανε ακούσια».

Στην Τουρκία βρέθηκε η ΠΣΟ

Στην Κωνσταντινούπολη βρέθηκε την Παρασκευή αντιπροσωπεία της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, με τη συμμετοχή του ΓΓ Γιώργου Μαυρίκου και του αναπληρωτή ΓΓ Βαλεντίν Πάντσο. Εκφράζοντας την έμπρακτη αλληλεγγύη των δεκάδων εκατομμυρίων μελών της από όλο τον κόσμο στην τουρκική εργατική τάξη, η ΠΣΟ είχε συναντήσεις με τουρκικά συνδικάτα.

Μηνύματα αλληλεγγύης στους Τούρκους μεταλλωρύχους έστειλαν και ορισμένοι συνάδελφοί τους από τη Χιλή, που το 2010 είχαν καταφέρει να βγουν ζωντανοί μετά από σχεδόν 70 μέρες που έμειναν εγκλωβισμένοι σε ορυχείο της Ατακάμα.

Οι αρχές προχώρησαν σε πέντε συλλήψεις στελεχών της «Σόμα», με την κατηγορία της δολοφονίας εξ αμελείας.