Απαίτηση, η απόσυρση του νομοσχεδίου - απάτη

Στις 12 το μεσημέρι συγκέντρωση στο Πολυτεχνείο (Πατησίων) και πορεία από φοιτητές, καθηγητές, μηχανικούς

Τρίτη 15 Μάη 2001

Με νέα κινητοποίηση σήμερα, απαντούν φορείς της ακαδημαϊκής και γενικότερα επιστημονικής κοινότητας, στο νομοσχέδιο - απάτη της κυβέρνησης για τα ΤΕΙ, που υποβαθμίζει συνολικά την ανώτατη εκπαίδευση. Συγκεκριμένα, μετά από κάλεσμα της Συγκλήτου του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, πανεπιστημιακοί, φοιτητές και μηχανικοί συγκεντρώνονται σήμερα στις 12 το μεσημέρι στο ιστορικό κτίριο του Πολυτεχνείου στην Πατησίων και πραγματοποιούν πορεία στη Βουλή όπου συζητιέται το νομοσχέδιο, απαιτώντας την απόσυρσή του.

Απόφαση συμμετοχής στην κινητοποίηση έχουν πάρει οι φοιτητικοί σύλλογοι: Οικονομικού (Πανεπιστημίου Αθήνας), Επικοινωνίας και ΜΜΕ, Παντείου, Φιλοσοφικής, Τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών (ΤΕΜΦΕ Πολυτεχνείου), Ηλεκτρολόγων, Πολιτικών Μηχανικών και Χημικών Μηχανικών. Επίσης, στην κινητοποίηση καλεί το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας μετά από σχετική απόφαση της Συνόδου των Προέδρων των Περιφερειακών Τμημάτων του. Σχετική απόφαση έλαβε το παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας του ΤΕΕ, ενώ τρίωρη στάση εργασίας (12-3μ.μ.) και συμμετοχή στη συγκέντρωση και την πορεία αποφάσισε και το ΔΣ της Ενωσης Μηχανικών Δημοσίου (ΕΜΥΔΑΣ).

Απειλές παραιτήσεων από όλες τις πρυτανικές αρχές

Στο μεταξύ οι πρυτάνεις, μετά από έκτακτη σύνοδο που πραγματοποίησαν χτες, ζητούν την εντός τριετίας αξιολόγηση των ΤΕΙ προκειμένου να ενταχθούν στην ανώτατη εκπαίδευση και πριν από την οριστική τους ένταξη, προτείνουν να υπάρχει ένα μεταβατικό στάδιο. Επίσης, ζητούν να αποσυρθούν από το νομοσχέδιο τα άρθρα που έχουν σχέση με τις μεταπτυχιακές σπουδές, προκειμένου να συζητηθούν και να ενταχθούν στο ειδικό νομοσχέδιο Μεταπτυχιακών Σπουδών και έρευνας και τέλος, ζητούν να διευκρινιστεί ρητά στο νομοσχέδιο, ότι τα ΤΕΙ λειτουργούν εκτός του πανεπιστημιακού τομέα, συμπληρωματικά προς αυτόν. Σε περίπτωση απόρριψης των τριών αυτών τροπολογιών, οι πρυτανικές αρχές και οι πρόεδροι των διοικουσών επιτροπών όλων των πανεπιστημίων θέτουν τις παραιτήσεις τους στη διάθεση των Συγκλήτων.

Από σήμερα μέχρι και την Παρασκευή κλείνει το Πανεπιστήμιο Αθήνας, η Σύγκλητος του οποίου συνεδρίασε χτες και αποφάσισε επίσης τη συμμετοχή της στη σημερινή κινητοποίηση καλώντας όλους τους εργαζόμενους και τους φοιτητές του ιδρύματος σ' αυτή.

Επ' αόριστον φαίνεται να κλείνει το Πανεπιστήμιο Πειραιά, καθώς χτες συνεδρίασε η Ενωση Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού του πανεπιστημίου (ΕΔΕΠ ΠΠ) που απαιτεί την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου και προτείνει στη Σύγκλητο επ' αόριστον αναστολή της λειτουργίας του Πανεπιστημίου. Σε περίπτωση που η Σύγκλητος δεν πάρει σχετική απόφαση, οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Πειραιά θα πραγματοποιήσουν επ' αόριστον αποχή από τα καθήκοντά τους.

Από την πλευρά τους οι πρόεδροι των ΤΕΙ, που συνεδρίασαν το περασμένο Σαββατοκύριακο, αποφάσισαν την αναστολή των κινητοποιήσεων που είχαν εξαγγείλει καθώς ικανοποιήθηκαν από τις δεύτερες τροπολογίες που κατέθεσε ο υπουργός στο νομοσχέδιο. Οι πρόεδροι των ΤΕΙ κρίνουν πια ότι το νομοσχέδιο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση με κάποιες «άτολμες ρυθμίσεις».

Αυτοί που δε φαίνεται να ικανοποιούνται από το χώρο των ΤΕΙ είναι οι έκτακτοι καθηγητές που αποτελούν και την πλειοψηφία του εκπαιδευτικού προσωπικού στα ιδρύματα. Με απόφαση της ομοσπονδίας τους έχουν κηρύξει διήμερη απεργία (χτες και σήμερα) σε όλα τα ΤΕΙ της χώρας ενώ έχουν αποφασίσει απεργία για τις τελευταίες δέκα μέρες του εξαμήνου και καθ' όλη τη διάρκεια της εξεταστικής περιόδου.