ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Συχνά ατυχήματα σε χώρους δουλειάς της ΔΕΗ

Ανακοίνωση - καταγγελία του Σωματείου Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια

Σάββατο 22 Μάρτη 2014

Η παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ θα επιδεινώσει κι άλλο τις συνθήκες εργασίας σε ορυχεία και Σταθμούς Παραγωγής
«Μπροστά στα κέρδη των μετόχων της ΔΕΗ και των εργολάβων, η ζωή του εργαζόμενου αντιμετωπίζεται σαν αναλώσιμο προϊόν στη μηχανή του κέρδους», σημειώνει σε ανακοίνωση το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια, με αφορμή τα «εργατικά ατυχήματα» που πυκνώνουν στα Ορυχεία και τους ΑΗΣ της ΔΕΗ στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Το σωματείο υπενθυμίζει τα ατυχήματα που έγιναν τους τελευταίους μόνο μήνες:

Με βάση τα παραπάνω, το Σωματείο σημειώνει: «Ολα αυτά δεν αποτελούν τυχαία γεγονότα. Είναι αποτέλεσμα της εντατικοποίησης της εργασίας λόγω έλλειψης προσωπικού, των ελαστικών σχέσεων εργασίας (...) της έλλειψης σύγχρονου εξοπλισμού και ελλιπούς συντήρησης του υπάρχοντος, του άγχους και της ανασφάλειας στο προσωπικό, της υπερεκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου.

Αιτία έχουν την ανάγκη μεγαλύτερης κερδοφορίας των μετόχων της ΔΕΗ ΑΕ και των εργολάβων, μιας και η κερδοφορία περνάει μέσα από τη μείωση του κόστους που απαιτούν τα ουσιαστικά μέτρα προστασίας. Η παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Ενέργειας, με την πώληση της μικρής ΔΕΗ, θα οξύνει αυτά τα φαινόμενα (...) Το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να βάλει σε πρώτη προτεραιότητα τα ζητήματα αυτά, να τα παλέψει με όλες τις μορφές που κρίνονται απαραίτητες ώστε να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα».