ΝΟΣΗΛΕΙΑ ΑΓΡΟΤΩΝ
«Χαρτί απορίας» σε 2.500
Κυριακή 13 Μάη 2001

Τον περασμένο χρόνο 2.793 αγρότες προσέφυγαν στις τριμελείς επιτροπές των νομαρχιών για να εξασφαλίσουν το βιβλιάριο νοσηλείας, γιατί αδυνατούν να καταβάλουν τις εισφορές που προβλέπει ο νόμος 2458/97 για την «Κύρια Ασφάλιση των αγροτών». Είναι ο νόμος που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ και για τον οποίο υπερηφανεύτηκε απ' το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης την περασμένη Πέμπτη, στη σικέ αντιπαράθεσή του με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κ. Καραμανλή.

Από τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν εγκρίθηκαν οι 2.512 - πήραν δηλαδή «χαρτί απορίας» - και απορρίφτηκαν 281 (βλέπε και Πίνακα 1). Οπως φαίνεται, υποβλήθηκαν αιτήσεις σε 37 Νομαρχίες της χώρας. (Δηλαδή δεν υποβλήθηκαν αιτήσεις σε 18 Νομαρχίες). Οι πιο πολλές αιτήσεις - και εγκρίσεις - έγιναν στους νομούς Ηλείας, Ξάνθης, Καρδίτσας, Αρτας και Αιτωλοακαρνανίας.

Κι όμως η κυβέρνηση θεωρεί ότι έγινε... κατάχρηση αυτής της διάταξης και ετοιμάζει τροπολογία με την οποία θα επιτρέπει τη δυνατότητα χρήσης της «οικονομικής αδυναμίας» για την ανανέωση του βιβλιαρίου νοσηλείας μόνο μια φορά.

Το επιχείρημα για την προώθηση αυτής της αλλαγής είναι ότι στις επιτροπές εμφανίζονται τα ίδια πρόσωπα, τα οποία ανανεώνουν τα βιβλιάρια υγείας δηλώνοντας οικονομική αδυναμία. Το επιχείρημα αυτό προσπαθούν να το ενισχύσουν με διαπιστώσεις ότι στις ανανεώσεις των βιβλιαρίων έχουν εμπλακεί «διάφοροι διαμεσολαβητές» - όπως κομματαρχίσκοι ή πολιτευτάδες - που εμπορεύονται την αγωνία των αγροτών, όπως και του υπόλοιπου λαού, να έχουν κάλυψη την ώρα της ανάγκης.

Οποια περίπτωση κι αν ισχύει, εκείνο που αναδεικνύεται είναι ότι για να αντιμετωπιστούν αυτές οι παρενέργειες, χρειάζεται ένα δημόσιο σύστημα υγείας, χρηματοδοτούμενο απ' το κράτος, που θα διασφαλίζει ίσες και δωρεάν υπηρεσίες υγείας για όλους τους χρήστες.


Αντί για αυτό όμως, η κυβέρνηση προετοιμάζεται για έναν ακόμη περιορισμό στο τούνελ των ανθυγιεινών περικοπών.

Οι ισχύουσες διατάξεις

Ο νόμος 2458/97 προβλέπει ότι οι ασφαλισμένοι αγρότες -υπολογίζονται σε 800.000 - θα καταβάλουν 7% επί των ποσών των ασφαλιστικών κατηγοριών (βλέπε Πίνακα 2 για το έτος 2001), ενώ η κρατική εισφορά θα είναι 14%. Ειδικότερα για τον κλάδο υγείας προβλέπεται ότι θα είναι 1,5% επί των ασφαλιστικών κλάσεων των εν ενεργεία αγροτών και 4% για τους συνταξιούχους.

Για το 1999 ο ΟΓΑ απαιτούσε απ' τους ασφαλισμένους οφειλές -για σύνταξη και υγεία - που ανέρχονταν σε 166,5 δισ. δραχμές, ενώ για το 2000 το αντίστοιχο ποσό ήταν 201,1 δισ. δραχμές. Τα έσοδα για τον κλάδο υγείας δεν ξεπερνούν το 10% των συνολικών απαιτήσεων.

Σε περίπτωση αδυναμίας καταβολής των εισφορών οι αγρότες μπορούν να προσφύγουν σε τριμελείς επιτροπές που συγκροτούνται στην έδρα των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, η οποία αποφαίνεται για την ανανέωση ή μη του βιβλιαρίου υγείας. Η τριμελής Επιτροπή αποτελείται από εκπροσώπους του ΟΓΑ, της αρμόδιας ΔΟΥ και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η απόφαση της Επιτροπής, όπως προβλέπει ο νόμος, ισχύει για το έτος έκδοσής της, εντός του οποίου δεν είναι δυνατή η υποβολή νέας αίτησης. Τώρα με την υπό προώθηση ρύθμιση η απόφαση της επιτροπής θα ισχύει μόνο μια φορά και δε θα ανανεώνεται.

Πρόσθετες περικοπές με τον ΟΔΙΠΥ

Η προωθούμενη ρύθμιση αποτελεί στοιχείο των περικοπών που έχει σχεδιάσει το υπουργείο Υγείας και θα γίνουν εμφανέστερες με το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), με κεντρικό όργανο τον Οργανισμό Διαχείρισης Πόρων Υγείας (ΟΔΙΠΥ).

Ο ΟΔΙΠΥ θα αναλάβει τη διαχείριση των πόρων Υγείας του ΙΚΑ, του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών, του Δημοσίου (ΟΠΑΔ), του ΟΓΑ και του Οίκου Ναύτου. Σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσίασε το περασμένο καλοκαίρι το υπουργείο Υγείας, ο ΟΔΙΠΥ θα αγοράζει υπηρεσίες πρωτοβάθμιας και νοσοκομειακής φροντίδας Υγείας για τους δικαιούχους του από το ΕΣΥ και τον ιδιωτικό τομέα με κριτήρια ποιότητας και κόστους. Επίσης προβλέπει την καθιέρωση του προσωπικού γιατρού - αντί του οικογενειακού.

Αν κάποιος ασθενής νοσηλευτεί σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας χωρίς την έγκριση του προσωπικού γιατρού, τότε επιβαρύνεται με «το 50% του κόστους των υπηρεσιών που καταναλώνει με τον τρόπο αυτό».

Είναι μια πραγματικότητα την οποία θα αντιμετωπίσουν οι κάτοικοι της επαρχίας, με δεδομένη τη γύμνια των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.


Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ