ΣΥΡΙΑ
«Σύγκλιση» στο θέμα εκδίωξης των ξένων μισθοφόρων
Πέμπτη 13 Φλεβάρη 2014

Στη Γενεύη βρέθηκε για επαφές ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Γκ. Γκατίλοφ
ΓΕΝΕΥΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Την προθυμία της συριακής κυβέρνησης να συζητήσει στις ειρηνευτικές συνομιλίες της «Γενεύης ΙΙ» πρόταση της αντιπολίτευσης για την εκδίωξη των ξένων ισλαμιστών μισθοφόρων από τη χώρα εξέφρασε χτες ο Σύρος υφυπουργός Εξωτερικών Φαϊζάλ Μεκντάντ, στη διάρκεια δηλώσεών του στο πρακτορείο «Ρόιτερς».

Η δήλωση Μεκντάντ έγινε λίγες ώρες αφότου ο συριακός αντιπολιτευόμενος «Εθνικός Συνασπισμός» ζήτησε να συγκροτηθεί ένα «μεταβατικό» κυβερνητικό σώμα με αποστολή την επίβλεψη μιας γενικής κατάπαυσης του πυρός υπό τον έλεγχο του ΟΗΕ και την εκδίωξη των «ξένων μαχητών» που έχουν αναπτυχθεί σε αμφότερες τις πλευρές του εμφύλιου πολέμου.

Η συγκεκριμένη πρόταση παρουσιάστηκε το πρωί στο διεθνή μεσολαβητή Λάχνταρ Μπραχίμι και στην αντιπροσωπεία της συριακής κυβέρνησης κατά την κοινή συνάντησή τους, με τη σημείωση πως στο κείμενο δεν έγινε, αυτήν τη φορά,καμία αναφορά στην τύχη του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ.

Η συριακή κυβερνητική αντιπροσωπεία, από την πλευρά της, αντιπρότεινε οι διαπραγματεύσεις στη «Γενεύη ΙΙ» να επικεντρωθούν πρώτα στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, πριν συζητηθεί οποιοδήποτε άλλο ζήτημα, απορρίπτοντας ως «άκαρπη» ιδέα τη διεξαγωγή παράλληλων συνομιλιών σχετικά με τη συγκρότηση «μεταβατικής κυβέρνησης».

Πριν τη χτεσινή τριμερή συνάντηση ανάμεσα στη συριακή κυβερνητική και αντιπολιτευόμενη αντιπροσωπεία με το διεθνή μεσολαβητή Λ. Μπραχίμι, ο τελευταίος είχε συνομιλίες με το Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Γκενάντι Γκατίλοφ. Οπως ανακοίνωσε ο Μπραχίμι, σήμερα το απόγευμα, στη Γενεύη, θα πραγματοποιήσει τριμερή συνάντηση με τον Γκατίλοφ και την Αμερικανίδα υφυπουργό Εξωτερικών Γουέντι Σέρμαν.

Στο περιθώριο των ανακοινώσεων Μπραχίμι, ο Γκατίλοφ είχε δηλώσει σε ρωσικό ΜΜΕ στη Γενεύη την πρόθεση της Ρωσίας να παρουσιάσει σύντομα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη ένα νέο σχέδιο απόφασης «για τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας στη Συρία», ενώ στην έδρα του διεθνούς οργανισμού έχουν ήδη υποβληθεί και συζητιούνται ένα δυτικό και ένα αραβικό σχέδιο απόφασης με κεντρικό θέμα την ανθρωπιστική κρίση στη Συρία. Θυμίζουμε ότι προχτές η Ρωσία απέρριψε ψήφισμα που υπέβαλαν οι ΗΠΑ και χώρες της Δυτικής Ευρώπης για την «παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας» μέσω «ανθρωπιστικών διαδρόμων», ως απόλυτα μεροληπτικό απέναντι στη συριακή κυβέρνηση, αφού απέδιδε σε αυτή την ευθύνη για τις δυσκολίες υλοποίησης.

Είναι έτσι φανερό ότι, παρά την προσέγγιση που έχει γίνει στο ζήτημα της Συρίας ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις (ΗΠΑ, Δυτικές χώρες και Ρωσία), ο ανταγωνισμός συνεχίζεται και δεν μπορεί ν' αποκλειστεί μια οποιαδήποτε εξέλιξη. Το ίδιο φαίνεται και για την περίπτωση του Ιράν που επίσης τις τελευταίες μέρες διατυπώνονται απειλές ότι, αν δεν προχωρήσει η συμφωνία για τη διαδικασία παγώματος του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, μπορούν να υπάρξουν κυρώσεις ή ακόμα και στρατιωτική απάντηση.

Τέλος, χτες, το αντιπολιτευόμενο «Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» που εδρεύει στη Βρετανία διαπίστωσε πως, από την ημερομηνία έναρξης των τελευταίων συνομιλιών στη Γενεύη, στις 22 Γενάρη, πολλαπλασιάστηκε ο αριθμός των νεκρών στη διάρκεια των συγκρούσεων. Οπως ανακοίνωσε, από τις 22 Γενάρη ως τις 11 Φλεβάρη σκοτώθηκαν τουλάχιστον 4.959 άνθρωποι, θεωρώντας ότι πρόκειται «για τον υψηλότερο αριθμό νεκρών» ενδεχομένως και από την έναρξη της σύγκρουσης το 2011.