Ο Τζών Κέρι στις φετινές εργασίες του Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας |
Είναι λογικό, η προοπτική της Ευρωζώνης να βρίσκεται ανάμεσα στα ζητήματα που απασχολούν ιδιαίτερα τους συμμετέχοντες, καθώς μπορεί αυτή τη στιγμή το λεγόμενο «G2» - δηλαδή οι οικονομίες των ΗΠΑ και της Κίνας - να «σπρώχνουν» την παγκόσμια ανάπτυξη, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά δημοσίευμα του «Reuters», ωστόσο αυτό δεν αρκεί, καθώς ήδη εμφανίζονται ανησυχητικά σημάδια στις αναδυόμενες αγορές, κάνοντας τους συμμετέχοντες στο φόρουμ να χρησιμοποιούν με φειδώ τη λέξη «ανάκαμψη». Η πορεία της Ευρωζώνης υπό αυτό το πρίσμα κρίνεται ως καθοριστικό στοιχείο, ωστόσο παρά τα όποια θετικά σημάδια εντοπίζονται σε πρόσφατες εκθέσεις - όπως αυτές της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου - όπου προβλέπεται «ανάπτυξη» των χωρών του ευρώ ως συνόλου, όταν οι αναλύσεις εξειδικεύονται για κάθε χώρα τότε τα πράγματα γίνονται πιο... ζόρικα. Είναι χαρακτηριστικό δημοσίευμα του «Euronews», όπου καταγράφονται οι ανησυχίες που εκφράζονται κατά τη διάρκεια του Φόρουμ αναφορικά με τα υψηλά ποσοστά ανεργίας που καταγράφονται στη ζώνη του Ευρώ, με χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις αυτές της Ισπανίας και της Ελλάδας, όπου ένας στους τέσσερις νέους είναι άνεργος.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ειδησεογραφικό δίκτυο ο πρόεδρος του ΟΟΣΑ, Αγ. Γκουρία, εξέφρασε τη δυσφορία του ανάμεσα σε άλλα και για την υψηλή ανεργία, αλλά και για το γεγονός ότι πολλές χώρες της Ευρωζώνης «δεν έχουν κάνει τις διαρθρωτικές αλλαγές που χρειάζεται να κάνουν, επειδή δε βρέθηκαν υπό την πίεση της αγοράς» και πρόσθεσε ότι «θα πρέπει πραγματικά να γίνει ένα μεγάλο γεγονός, να είναι κάτω από την πίεση της αγοράς για να ληφθούν οι δύσκολες αποφάσεις». Ο πρόεδρος του ΟΟΣΑ, μια μέρα νωρίτερα, μιλώντας στην τηλεόραση του «Bloomberg» είχε χαρακτηρίσει την ανεργία των νέων ζήτημα που έχει λάβει «εκρηκτικές» διαστάσεις στην Ευρώπη, προκαλώντας «απογοήτευση» σε μια ολόκληρη γενιά και κάλεσε στη λήψη αποφάσεων για τον άμεσο περιορισμό του φαινομένου.
Διαφορετική άποψη για τους τρόπους που επιχειρεί και η ΕΕ και οι άλλες ισχυρές οικονομίες του πλανήτη να εξέλθουν από την κρίση, αλλά και οι συνέπειες που προκαλούνται στις αναδυόμενες οικονομίες, προβάλλεται σε ανάλυση που δημοσιεύει το «Russia Today». Οπως αναφέρει, η σύνοδος του Νταβός, διενεργείται εν μέσω «μεταβατικής περιόδου» που διανύει η παγκόσμια οικονομία, καθώς οι ισχυρότερες χώρες του πλανήτη επιλέγουν πολιτικές τόνωσης της εσωτερικής τους ανάπτυξης, την ίδια ώρα όμως που οι ίδιες αυτές λύσεις είναι σε βάρος γειτονικών τους χωρών και εν γένει των εμπορικών τους εταίρων. Ετσι, συνεχίζει, πολλοί είναι αυτοί που σήμερα αμφισβητούν το μοντέλο κυριαρχίας των τριών παραδοσιακά ισχυρών οικονομιών, των ΗΠΑ, της ΕΕ και της Ιαπωνίας καθώς αυτές προσπαθούν, μεταξύ άλλων, να δημιουργήσουν «ευνοϊκές συνθήκες» για τις δικές τους επιχειρήσεις που λειτουργούν στο εσωτερικό της χώρας. Το άρθρο συνεχίζει επισημαίνοντας ότι όλο και περισσότερα επενδυτικά κεφάλαια από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Βρετανία, αποχωρούν από τις αναπτυσσόμενες χώρες και επιστρέφουν στις χώρες προέλευσης, προκαλώντας συνθήκες «αποβιομηχανοποίησης» των αναπτυσσόμενων χωρών, γεγονός που αποτελεί «μεγάλη απειλή» για την παγκόσμια οικονομική σταθερότητα.